Μπαίνετε στο σουπερμάρκετ για να πάρετε γάλα και ψωμί και βγαίνετε με ένα ασφυκτικά γεμάτο καρότσι! Τι μεσολάβησε όση ώρα βρισκόσασταν μέσα στο κατάστημα και πώς πειστήκατε να αγοράσετε τόσα άχρηστα προϊόντα; Άλλες φορές πάλι μπορεί να μεταβείτε πεπεισμένοι ότι δεν θα «ξεφύγετε» από την υγιεινή σας διατροφή, καταλήγετε όμως τελικά με πολλές σακούλες πατατάκια, μπισκότα και φυσικά από τα ψώνια σας δεν λείπει το οικογενειακής συσκευασίας παγωτό. Τι είναι αυτό όμως, που σας «ωθεί» δίχως να το συνειδητοποιήσετε σε γλυκούς αλλά και αλμυρούς πειρασμούς;
Λαχανικά σε πρώτο πλάνο αλλά γιατί;
Στα περισσότερα σουπερμάρκετ, το πρώτο τμήμα στο οποίο εισέρχεται ο καταναλωτής είναι αυτό των φρούτων και των λαχανικών. Η θέση τους δεν είναι τυχαία, αν και με μια πρώτη σκέψη θα υπέθετε κανείς ότι θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στην έξοδο, αφού καταστρέφονται εύκολα. Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι το να αγοράζει κανείς υγιεινές τροφές τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα και του δημιουργεί λιγότερες ενοχές αν στη συνέχεια προμηθευτεί ανθυγιεινά προϊόντα.
Μα γιατί είναι τόσο «πίσω»;
Την επόμενη φορά που θα μπείτε σε ένα σουπερμάρκετ, παρατηρήστε πόσους διαδρόμους χρειάζεται να διασχίσετε προκειμένου να εντοπίσετε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα ή το ψωμί. Τέτοιου είδους προϊόντα βρίσκονται πάντα στο βάθος των καταστημάτων, με αποτέλεσμα να διανύετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση, αντικρίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά, πράγμα που μπορεί να σας ωθήσει να αγοράσετε πράγματα που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε ή που θέλετε να αποφύγετε.
Τρικ και για τα παιδιά
Φτάνοντας στο ταμείο, αναρωτιέστε γιατί το καλάθι σας είναι γεμάτο. Αν πήρατε μαζί το παιδί σας, η απάντηση είναι απλή: Όσα προϊόντα απευθύνονται σε μικρά παιδιά βρίσκονται σε χαμηλά ράφια, στο ύψος δηλαδή των ματιών τους, ώστε να μπορούν να τα φτάσουν χωρίς να ζητήσουν βοήθεια. Έτσι, το καλάθι γεμίζει χωρίς να το καταλάβετε με προϊόντα που τραβάνε την προσοχή του παιδιού.
Οδηγός επιβίωσης στο σουπερμάρκετ
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές πρακτικές για να παραμείνετε «πιστοί» στα ψώνια σας αλλά και στην υγιεινή διατροφή:
• Κάντε μια λίστα με ψώνια και επιμείνετε σε αυτήν. Μην πηγαίνετε για ψώνια όσο πεινάτε, καθώς τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνετε μια ανθυγιεινή επιλογή.
• Αν θέλετε να ψωνίσετε λίγα προϊόντα, προτιμήστε ένα καλάθι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι τυχαία η αύξηση του μεγέθους του καροτσιού την τελευταία δεκαετία. Όσο μεγαλύτερο είναι το καρότσι, τόσο περισσότερο το γεμίζουμε.
• Πριν φτάσετε στο ταμείο, ρίξτε μια ματιά στο καλάθι σας και αφαιρέστε όλα τα άχρηστα προϊόντα.
• Μην αγοράζετε προϊόντα μόνο και μόνο επειδή είναι σε προσφορά.