Lockdown: Η αιτία πίσω από την απόφαση – Δραστικά μέτρα νωρίτερα

Τον λόγο πίσω από την δραστική απόφαση δεύτερου lockdown αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος ητσοτάκης.
5 Νοεμβρίου 2020 | 15:50

Βασικό μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να εξηγήσει γιατί επέλεξε σήμερα να ανακοινώσει καθολικό lockdown που θα μοιάζει -χωρίς να είναι και ακριβώς το ίδιο- με αυτό του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου.

Το εύλογο ερώτημα

Ήταν εμφανές ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να απαντήσει στο αυτονόητο όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε ερώτημα των πολιτών γιατί επέλεξε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για τη χώρα έως τις 30 Νοεμβρίου όταν αφενός όλο το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος απέρριπτε ένα δεύτερο lockdown ως μέτρο που θα καταστρέψει την οικονομία και αφετέρου μόλις 5 μέρες πριν είχε ανακοινώσει ειδικό σχέδιο για το Νοέμβριο προκειμένου να αποφευχθεί το καθολικό lockdown.

Υπό αυτή την έννοια αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα διαγγέλματα και τα ως τώρα τηλεοπτικά μηνύματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κάνει από κοινού τις ανακοινώσεις με τον Σωτήρη Τσιόδρα από το μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα υπό τη μορφή συνέντευξης τύπου, απαντώντας και στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

«Το εύλογο ερώτημα στο οποίο θέλουμε να απαντήσουμε είναι γιατί τώρα. Γιατί παίρνουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα τώρα, ενώ πριν από μία εβδομάδα περίπου είχαμε αποφασίσει ένα πλαίσιο πιο ήπιων μέτρων, τα οποία μέχρι και τότε απέφευγαν αυτό το καθολικό οριζόντιο lockdown. Η απάντηση είναι πολύ σαφής και ο Σωτήρης θα εξηγήσει στη συνέχεια με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια αυτό το οποίο εννοούμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων

«Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες, όταν από την αρχή της πανδημίας ήμασταν σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στο πόσες Μ.Ε.Θ. αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συνεχίζαμε με αυτό το ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Και από τους οποίους θα έπρεπε -με βάση τα στατιστικά- οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τις οποίες προσθέτουμε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», με αυτή την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε τρεις ή σε τέσσερις ημέρες».

Προς αυτή την κατεύθυνση και ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε ότι το σύνολο κρουσμάτων έχει ξεπεράσει 1.600 κρούσματα  μέσα σε 7 ημέρες, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η επιδοτικότητα του ιού. Όσον αφορά τα τεστ, αυτά εικοσαπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα. Ειδικότερα η άνοδος στα τεστ ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως το σύστημα Υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά παίρνουν εξιτήριο. Το μήνυμα ήταν ίδιο με αυτό του πρωθυπουργού: Η επιθετική έξαρση του ιού το τελευταίο διάστημα οδήγησε στο lockdown.

Δραστικά μέτρα νωρίτερα

«Επιλέγω, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, τα πήραν όμως όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας. Αυτή είναι η πρώτη ευθύνη την οποία έχω αναλάβει. Και για αυτό και, ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής, κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα, να παρθούν για τρεις εβδομάδες» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι με την τήρηση και απόδωση των μέτρων «θα μπορέσουμε να πνίξουμε και αυτό το δεύτερο κύμα, για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο και κάτι το οποίο θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών, προφανώς πάλι με αυξημένους περιορισμούς. Αλλά η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα επανήλθε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του και από τις ερωτήσεις που δέχτηκε στην ανάγκη να αποφασιστεί τώρα το lockdown. 

Αμφισβήτηση στην κυβέρνηση και όχι στους επιστήμονες

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος: «Μα γιατί δεν περιμένετε 10 – 15 μέρες να δείτε αν τα μέτρα τα οποία πήρατε πριν από πέντε μέρες θα είχαν αποτέλεσμα;». Η απάντηση είναι  σαφής: Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αυτό το πενθήμερο με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Διότι ναι, θα υπήρχε μια περίπτωση τα μέτρα να δούλευαν, αλλά αν δεν δουλέψουν τότε σε 15 μέρες η πίεση η οποία θα ασκείτο στο Σύστημα Υγείας θα ήταν ανυπόφορη. Αυτό είναι  κάτι το οποίο -θα το ξαναπώ- δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω».

«Και θέλω να τονίσω ότι παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα και σήμερα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα παρακαλούσα -το έχω πει πολλές φορές, την ξανακάνω αυτήν την έκκληση- η αμφισβήτηση να είναι  αμφισβήτηση στις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης, όχι στα επιστημονικά δεδομένα, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται είναι πολιτικές αποφάσεις, δεν αφορούν τους ειδικούς μας, δεν αφορούν τους γιατρούς μας, εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη των αποφάσεών μας και λογοδοτούμε για αυτές» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πόλεμος μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο

Σε αυτό το πλαίσιο θέλησε να διαμηνύσει παράλληλα ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει για το μέλλον αν θα ξαναυπάρξει νέο lockdown ή τι άλλα μέτρα θα χρειαστούν και πως θα εξελίσσεται η πανδημία.

Πάντως εξέφρασε την ελπίδα -ίσως και εκτίμηση- ότι «μέσα στο 2021, ελπίζω νωρίτερα παρά αργότερα, τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι τόσο ενθαρρυντικά που θα τελειώσουμε οριστικά με αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «πόλεμο» στις απαιτήσεις του οποίου θα πρέπει να επιδειχθεί ατομική και συλλογική ευθύνη, μάλιστα ξεκαθάρισε ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να συνδράμουν στην τήρηση των αποφάσεων και των επιλογών της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός καλώντας τους πολίτες να είναι σύμμαχοι σε αυτή την νέα μεγάλη προσπάθεια, υπεραμύνθηκε των μέτρων που ανακοίνωσε και τόνισε ότι οδηγός των επιλογών της κυβέρνησης είναι τα επιστημονικά δεδομένα, για τα οποία όπως είπε -στέλνοντας μήνυμα και στην αντιπολίτευση- δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Για τις πολιτικές αποφάσεις αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις αυτές είναι αδιαπραγμάτευτα διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Αναλαμβάνουμε στο ακέραιο τις ευθύνες των επιλογών μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για λάθη της κυβέρνησης, αντιφάσεις στα μέτρα ή στην άρση τους το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης ήταν ο «εφυσηχασμός» καθώς όπως είπε «ψυχολογικά όλοι θέλαμε να πιστεύουμε ότι τελειώσαμε μ’ αυτό τον εφιάλτη» μετά το πρώτο lockdown.

Τρία μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τους αδύναμους

Ο πρωθυπουργός πέραν των μέτρων που θα εξειδικευτούν πιο συγκεκριμένα τις επόμενες ώρες από τους αρμόδιους θέλησε να καθυσηχάσει και για τις αντοχές της οικονομίας αλλά και τη διαθεσιμότητα των οικονομικών πόρων για τη στήριξη όσων θα πληγούν από την καραντίνα.

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία. Θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έχω πει στο παρελθόν ότι ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες, διότι δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αυτό έχουμε πράξει. Σήμερα η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα και γι’ αυτό και έχουμε τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας. Θα το ξαναπώ: Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Και για αυτό η πρώτη μέριμνά μας είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι οι πιο αδύναμοι, αυτοί οι οποίοι θα χτυπηθούν περισσότερο από τα μέτρα αυτά τα οποία λαμβάνουμε.

Σε λίγες ώρες θα υπάρχει ειδική συνέντευξη Τύπου του Οικονομικού Επιτελείου που θα εξειδικεύσει περισσότερο τα οικονομικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν από το Σάββατο. Θα ήθελα μόνο να σταθώ σε τρία πρόσθετα μέτρα τα οποία έχω συμφωνήσει με το Οικονομικό Επιτελείο και τα οποία θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Το πρώτο είναι ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση για το Νοέμβριο -θα την πάρουν στις αρχές Δεκεμβρίου- 800 ευρώ, αντί 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση. Και αυτό το τονίζω, πέραν του δώρου Χριστουγέννων το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί. Είναι η ελάχιστη βοήθεια, ως ένα έκτακτο επίδομα, το οποίο μπορούμε να δώσουμε στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, οι οποίοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με ένα μικρό ποσό.

Το δεύτερο μέτρο το οποίο έχω εγκρίνει σε συνεννόηση με το Οικονομικό επιτελείο, είναι ότι επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έληγαν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο.

Και το τρίτο μέτρο είναι ότι θα χορηγηθεί αμέσως μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους, το τονίζω, μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους. Υπολογίζω ότι πρέπει να είναι γύρω στους 130.000.

Θα υπάρχουν και πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα εξαγγείλει το οικονομικό επιτελείο, και διευκολύνσεις στο ζήτημα των ενοικίων, το οποίο ξέρω ότι «καίει» πολλούς από εσάς, κυρίως μικρούς επαγγελματίες οι οποίοι αυτή τη στιγμή νοικιάζετε επαγγελματικούς χώρους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Το ΕΣΥ θα αντέξει

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός μέσα στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΕΣΥ θα αντέξει στην πίεση που δέχεται λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα -όπως είπε ο ίδιος- υπάρχουν συστήματα υγείας σε χώρες πιο ανεπτυγμένες, με περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, που δεν αντέξανε. Εφερε δε ως παράδειγμα τη Γερμανία λέγοντας ότι κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί άντεξε.

Επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νοσοκομείων λέγοντας ότι «όποιος χρειάζεται ΜΕΘ, με την επιλογή του γιατρού, να έχει αυτή τη δυνατότητα».

Προανήγγειλε μάλιστα προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις που θα κάνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας ότι είμαστε δέσμιοι χρονοβόρων διαδικασιών με τις προσλήψεις για το μόνιμο προσωπικό.

Και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε απαραίτητη την ενίσχυση του συστήματος υγείας .

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά των μέτρων που ανακοίνωσε  λέγοντας ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι ασφυκτική τονίζοντας ότι αν δεν παίρναμε τα μέτρα θα φτάναμε στο σημείο άλλων χωρών που αναγκάστηκαν να επιλέγουν ποιοι θα πεθάνουν και ποιοι όχι.

Νωρίτερα, ο κ. Τσιόδρας είχε αναφέρει ότι ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1.600 περίπου χθες το βράδυ, από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη».

Όπως εκτιμάει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι νέες εισαγωγές «θα πιέσουν αφόρητα το σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε ότι ο μέσος όρος νέων εισαγωγών τις τελευταίες 7 ημέρες ξεπερνάει τις 170 ανά ημέρα.

Ούτε στην γρίπη έφταναν οι ΜΕΘ

«Είδα να διακινείται στον υπόκοσμο του διαδικτύου ότι δεν πεθαίνουν σε ΜΕΘ ασθενείς αλλά σε θαλάμους. Πολλές φορές οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν να διασωληνώσουν ασθενείς με προδιαγεγραμμένο τέλος» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «αυτό που περιγράφω είναι διαφορετικό από περιπτώσεις όπως στην Ιταλία. Αυτό δεν θα γίνει στην Ελλάδα. Τα μέτρα θα αποδώσουν».

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι το ζήτημα της επιλογής για τη διασωλήνωση και την εισαγωγή σε ΜΕΘ οι γιατροί το αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο με την εποχική γρίπη.

«Κάθε χρόνο στη γρίπη αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα» είπε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν επιλέγεται ύστερα από συνεννόηση του γιατρού με τους συγγενείς επειδή απλώς «θα παραταθεί η διαδικασία του θανάτου, γίνεται αυτή η πράξη», κάνοντας λόγο για ποιοτική μετάβαση στο θάνατο.

Ειδικότερα τόνισε ότι «δεν έφταναν οι ΜΕΘ στην κορύφωση της εποχικής γρίπης. Οι γιατροί έκαναν επιλογή σε συνεννόηση με τους συγγενείς, διαδικασία παράτασης του θανάτου και όχι της ζωής. Οι γιατροί το κάνουν πάντα με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος».

Πρόσφατα Άρθρα
Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο: «Βουτιά» έως 10 βαθμούς 21 Νοεμβρίου 2024, 18:07
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ζάχαρη μετά από καταγγελίες 21 Νοεμβρίου 2024, 14:36
Κακοκαιρία Alexandros: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές τις επόμενες ώρες 15 Νοεμβρίου 2024, 19:43
Προσεχώς μανούλα η Ανθή Βούλγαρη 13 Νοεμβρίου 2024, 10:18
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας: «Η πνευμονία στα παιδιά εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική νοσηρότητα» 12 Νοεμβρίου 2024, 14:02
Megan Fox: Έγκυος στο τέταρτο παιδί της 12 Νοεμβρίου 2024, 12:25
Η BLACK FRIDAY στο SHOPFLIX.GR ξεκίνησε και είναι SUPER 11 Νοεμβρίου 2024, 16:30
Η Margot Robbie έγινε μαμά 4 Νοεμβρίου 2024, 14:36
Έγκυος στο τρίτο της παιδί η εντυπωσιακή Gisele 1 Νοεμβρίου 2024, 16:10
Mηνιγγίτιδα: Έκλεισαν σχολεία στην Πάτρα ύστερα από κρούσμα σε μαθήτρια 25 Οκτωβρίου 2024, 18:29
Θάνατοι μωρών στην Αμαλιάδα: Η… μυστήρια πνευμονίτιδα 24 Οκτωβρίου 2024, 09:52
Αλλαγή ώρας: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της χειμερινής 24 Οκτωβρίου 2024, 09:37
Ο καιρός έως την 28η Οκτωβρίου 24 Οκτωβρίου 2024, 09:11
Έγκυος για δεύτερη φορά η Jennifer Lawrence 23 Οκτωβρίου 2024, 16:35
Αμαλιάδα: Τι συμβαίνει με τους θανάτους των βρεφών; 23 Οκτωβρίου 2024, 11:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version