Κοροναϊός : Πώς εξηγείται η αύξηση των νεκρών

Η κεντρική Μακεδονία, με 50 κρούσματα μόνο χθες ανά 100.000 κατοίκους, έχει σχεδόν πενταπλάσια κρούσματα και πυκνότητα διαγνώσεων από την Αττική
9 Νοεμβρίου 2020 | 16:04

«Ο θάνατος 30-40 ανθρώπων κάθε ημέρα με αυξητικές τάσεις ήταν αναμενόμενο. Αποτελεί το οδυνηρό επακόλουθο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού τις προηγούμενες ημέρες, ύστερα από τη σταδιακή επιμόλυνση των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας από άτομα ηλικίας 18-44 ετών, που ήταν το σημαντικότερο ποσοστό των νοσούντων μέχρι πρότινος, φτάνοντας το 60%!

» Το τελευταίο δεκαπενθήμερο (25 έως 8 Νοεμβρίου) καταγράφηκαν 26.706 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία είναι και σήμερα ενεργά. Εξ αυτών, ποσοστό περίπου 1,6% -2,2%, δυστυχώς δεν θα τα καταφέρουν, με βάση τη στατιστική για την πανδημία στην χώρα μας, από την προηγούμενη εμπειρία. Ετσι το επόμενο δεκαπενθήμερο μπορεί να έχουμε, δυστυχώς, 450-600 νεκρούς, εξέλιξη που θα οφείλεται στην προαναφερόμενη έξαρση των νέων διαγνώσεων και το προαναφερόμενο ποσοστό θνητότητας. Ο προαναφερόμενος αριθμός αντιστοιχεί σε περίπου 30-40 νεκρούς κάθε ημέρα κι ίσως περισσότερους, μέσα στην πρώτη φάση της «καραντίνας» κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί…»

Σε αυτήν τη δυσμενή διαπίστωση, που εξηγεί την αύξηση των νεκρών το τελευταίο τριήμερο – σχετική ακριβής δυσοίωνη «πρόβλεψη» στο Βήμα πριν από μία περίπου εβδομάδα, προχωρούν αναλυτές της πορείας την πανδημίας.

 

Η αύξηση του αριθμού των νεκρών όμως εξηγείται κι από έναν άλλον τρόπο υπολογισμού. Τη διαπίστωση, δηλαδή, ότι την περίοδο 25 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, νόσησαν από κοροναϊό 2719 άτομα ηλικίας 64 ετών και άνω, ενώ αυτός ο αριθμός ήταν 791 το αμέσως προηγούμενο 15θήμερο 10-25 Οκτωβρίου, όταν και οι περισσότεροι νοσούντες ήταν νέοι.

Εκείνο το χρονικό διάστημα οι νεκροί ήταν περίπου εννιά κάθε ημέρα κι αυτός ο τετραπλασιασμός σχεδόν των ασθενών, ηλικιών άνω των 64 (το 83% των αποθανόντων προέρχονται από αυτή την ηλικιακή ομάδα), οδηγεί δυστυχώς και σε αύξηση των νεκρών κατά τέσσερις περίπου φορές.

Αφού βεβαίως σε αυτούς προστίθενται κι ένα ποσοστό θανάτου της τάξης του 12% επί του συνόλου των νεκρών από άτομα ηλικίας 40-64 ετών. Κάτι που μπορεί να εξηγεί πλέον τον μέσο όρο των 35-36 νεκρών. Με την αύξηση των θανάτων να παρουσιάζεται με μία χρονική διαφορά φάσης περίπου 10-15 ημερών από την περίοδο «εκτόξευσης» του αριθμού των νέων φορέων, όπως συνέβη και προ δύο μηνών, οι συνέπειες από τα καλοκαιρινά μέτρα και τη μη λήψη υγειονομικών μέτρων σε θέρετρα άρχισε να καταγράφεται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

 

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νέο αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζει tovima.gr, σχετικά με τη διασπορά των κρουσμάτων -όπου αναγράφονται και συνεκτιμώνται οι πληθυσμοί κάθε περιοχής, είναι ότι στη βόρειο Ελλάδα όπου κατοικεί το 32% του πληθυσμού της χώρας, καταγράφεται άνω του 70% των χθεσινών κρουσμάτων.

Ακόμη διαπιστώνεται ότι η κεντρική Μακεδονία, με 50 κρούσματα μόνο χθες ανά 100.000 κατοίκους, έχει σχεδόν πενταπλάσια κρούσματα και πυκνότητα διαγνώσεων από την Αττική (με συνεκτίμηση των πληθυσμών τους) που έχει 10,5 κρούσματα στο ίδιο ενδεικτικό πληθυσμιακό δείγμα.

Επίσης, η ίδια περιοχή της βορείου Ελλάδος, που είχε το 50,4% των χθεσινών κρουσμάτων όλης της χώρας έχοντας το 17,4% του πληθυσμού της, έχει σχεδόν 14 φορές περισσότερους νέους φορείς από την Πελοπόννησο και 23 φορές κατ’ αντιστοιχία από την Στερεά Ελλάδα. Οι οποίοι εισέρχονται στην καραντίνα με εξαιρετικά μικρό «μερίδιο» ευτυχώς της πανδημίας. Κι ίσως είναι ενδεικτικό ότι με βάση αυτήν την αναγωγή στα πληθυσμιακά δεδομένα η Αττική έχει σχεδόν την ίδια πυκνότητα νοσούντων με την Ηπειρο, παρά τη διαφορετική εικόνα που δίνουν τα απόλυτα αριθμητικά στοιχεία.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version