Η καθημερινότητα είναι γεμάτη υποχρεώσεις και ραγδαίες εξελίξεις που πολλές φορές «κλέβουν» την υπομονή και τα όριά μας. Η διχογνωμία αποτελεί ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί μέσω της συζήτησης, όταν όμως «κρύβει» παράπονα και θυμό, τότε η ένταση και το αρνητικό κλίμα είναι μονόδρομος ενώ στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι. Παράλληλα, αν και τα παιδιά μοιάζουν να «εκμεταλλεύονται» προς όφελός τους αυτές τις διαφορές για να καταφέρνουν να εκμαιεύουν «κέρδη», διαισθάνονται την ένταση και ενδεχομένως να πιεστούν πολύ αν νιώσουν την ανάγκη να πάρουν θέση ανάμεσα στους δύο ή να προστατέψουν την μαμά ή τον μπαμπά. Για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτό το αδιέξοδο είναι σημαντικό αρχικά να μην καυγαδίζουμε μπροστά τους και να μην μιλάμε άσχημα, μειώνοντας τον σύντροφό μας.
Σύντομος οδηγός διαχείρισης της διχογνωμίας
Για να καταφέρουμε να βρούμε την ισορροπία, θα ήταν καλό πριν να επιπλήξουμε τον σύντροφό μας για την διαφορετική του άποψη να κάνουμε ένα μικρό «αυτοέλεγχο», αναλογιζόμενοι τα εξής:
- Τι είναι αυτό που πραγματικά με ενοχλεί στην κατάσταση;
- Μήπως σχετίζεται με δικά μου παράπονα που δεν έχω πει στο σύντροφό μου;
- Μήπως θέλω να αλλάξει η συμπεριφορά του απέναντι σε εμένα;
- Γιατί δεν εκφράζω ανοιχτά το παράπονό μου;
- Μήπως θα ήταν καλύτερα να του μιλήσω όταν τα παιδιά δεν θα είναι μπροστά
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να βρείτε την πραγματική αιτία πίσω από την διαφωνία σας κι έπειτα μέσα από την συζήτηση μπορείτε να βρείτε μια λύση από κοινού. Έχετε κατά νου ότι η διαφωνία σας δεν ισοδυναμεί απαραιτήτως και με κάποιο πρόβλημα στην σχέση σας ή στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Είστε ζευγάρι αλλά παραμένετε διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο σκέψης και ενδεχομένως απόψεις. Με την σχέση σας να βασίζεται στην ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία θα είναι ευκολότερο να συζητήσετε τους λόγους που διαφωνείτε.