Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το slow food

Το κίνημα του Slow Food ιδρύθηκε το 1986 από τον Ιταλό Carlo Petrini και είναι το αποτέλεσμα μιας δυνατής προσπάθειας αντίδρασης στην τυποποίηση της γεύσης και του πολιτισμού από τις βιομηχανίες τροφίμων.
14 Νοεμβρίου 2020 | 15:16

Το slow food είναι ένα κίνημα οικο-γαστρονομίας, το οποίο με τις δράσεις του από μέλη σε κάθε γωνιά του κόσμου ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια διαφορετική φιλοσοφία στην διατροφική τους καθημερινότητα. Σαν μια Greenpeace Η έγκριτη εφημερίδα Wall Street Journal χαρακτήρισε το εν λόγω κίνημα μια…Greenpeace της διατροφής. Ο βασικός στόχος είναι η εμπέδωση του δικαιώματος όλων μας σε καλό, καθαρό και «δίκαιο» φαγητό.

Το κίνημα του Slow Food ιδρύθηκε το 1986 από τον Ιταλό Carlo Petrini και είναι το αποτέλεσμα μιας δυνατής προσπάθειας αντίδρασης στην τυποποίηση της γεύσης και του πολιτισμού από τις βιομηχανίες τροφίμων.

Ηθικές αξίες και απόλαυση στο slow food

Οι υποστηρικτές του σε τον κόσμο αποδίδουν τον δικό τους φόρο τιμής στο φαγητό ενώνοντας τις ηθικές αξίες με την απόλαυση σε μια γαστρονομική ιδεολογία. Το σήμα κατατεθέν τους είναι ένα σαλιγκάρι, καθώς η φιλοσοφία του κινήματος προωθεί ρυθμούς πιο αργούς, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις διατροφικές και όχι μόνο αξίες.

Στηρίζεται δηλαδή σε μια λογική αντίστασης στη σημερινή ισοπέδωση της γεύσης από το fast food και προωθεί την προσέγγιση στη γαστρονομική παράδοση των λαών και το σεβασμό στο περιβάλλον με την κατανάλωση εποχικών και φρέσκων πρώτων υλών.

Το κίνημα είναι ουσιαστικά η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό μοντέλο διατροφής που στηρίζεται στην «ταχυφαγία». Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αρχή έγινε από μια οργανωμένη ομάδα Ιταλών πολιτών στα μέσα της δεκαετίας του ’80, που αντέδρασε στην πρόθεση γνωστής αλυσίδας fast food να ανοίξει κατάστημα στην ιστορική Piazza di Spagna στη Pώμη.

Στην Ελλάδα, πρωτεργάτης του κινήματος είναι ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, που δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη με πρωτοποριακές κινήσεις για την ανάδειξη της δυναμικής της τοπικής κουζίνας. Στη Θράκη, τα τελευταία χρόνια γίνεται επίσης μια οργανωμένη προσπάθεια από μια ομάδα με ιδρυτή τον Παύλο Γεωργιάδη, που υποστηρίζει με σεβασμό τη φιλοσοφία του κινήματος. Σημαντικές προσπάθειες γίνονται με τη δημιουργία τοπικών παραρτημάτων και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

«Οχυρά γεύσης»

Σήμερα ο κόσμος του Slow Food μετρά χιλιάδες ενεργά μέλη σε περισσότερες από 130 χώρες και η λογική των καινούργιων εστιατορίων που γίνονται talk of the town δεν απέχει πολύ από την φιλοσοφία του.

Χάρη στο Slow Food, ανακαλύψαμε τα λεγόμενα «οχυρά γεύσης», διατροφικά είδη, δηλαδή, με εξαιρετική γαστρονομική αξία. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε σπάνια τοπικά προϊόντα και κρασιά που παράγονται με παραδοσιακούς τρόπους που τα μέλη του κινήματος προσπαθούν να διατηρήσουν. Επίσης, εξοικειωνόμαστε με σπάνια είδη πανίδας, όπως φυλές βοοειδών και μαύρους χοίρους, που εκτρέφονται από κτηνοτρόφους, που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη διάσωση της αγροτικής βιοποικιλότητας.

Το Τορίνο στην Ιταλία κάθε δύο χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με χιλιάδες μέλη του κινήματος απ’ όλον τον πλανήτη να συγκεντρώνονται στην Παγκόσμια συνάντηση των Διατροφικών Κοινοτήτων.

imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version