Κοροναϊός : Προς νέα παράταση το lockdown – Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Μια ανάσα πριν τις ανακοινώσεις για παράταση του lockdown, φαίνεται πως βρίσκεται η χώρα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν παρουσιάζουν την επιθυμητή πτώση που θα επιτρέψει το «ξεκλείδωμα»
3 Δεκεμβρίου 2020 | 11:25

Μια ανάσα πριν τις ανακοινώσεις για παράταση του lockdown, φαίνεται πως βρίσκεται η χώρα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν παρουσιάζουν την επιθυμητή πτώση που θα επιτρέψει το «ξεκλείδωμα».

Η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Αττική σε τόσο υψηλά επίπεδα παρά το lockdown, που διάγει την τέταρτη εβδομάδα, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, που φοβούνται πως τυχόν πρόωρο άνοιγμα θα δυσκολέψει την αποσυμπίεση του ΕΣΥ, και θα οδηγήσει σε νέα διασπορά του κοροναϊού.

Με αυτά τα δεδομένα, η άρση της καραντίνας τοποθετείται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τουλάχιστον μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου, με την ελπίδα ότι τότε θα υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση.  Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια, ότι μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων αναμένεται από το νέο έτος και όχι νωρίτερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης μπορεί απλά να περιλαμβάνουν την παράταση της καραντίνας έως τις 14 Δεκεμβρίου και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν κοντά σε αυτή την ημερομηνία να είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την έξοδο από το lockdown.

Με βάση την πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα είναι αδύνατο να φτάσουμε τον στόχο των 500 κρουσμάτων που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, εκτιμούν οι ειδικοί, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφ΄οσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση,  βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, που επείγουν εν όψει Χριστουγέννων. Το στίγμα, του τι μέλλει γενέσθαι, το έδωσε ο πρωθυπουργός που τόνισε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα πουν οι ειδικοί, ενώ νωρίτερα, αποκάλυψε πως τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση θα παραμείνουν κλειστά έως ότου έρθει το εμβόλιο.

Δύσκολες αποφάσεις

Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα είναι παρόμοια με τα χθεσινά και τα προχθεσινά, δεν αποκλείεται να πάρουν αναβολή οι ανακοινώσεις που επρόκειτο να κάνει ο πρωθυπουργός για τον «οδικό χάρτη» άρσης των περιορισμών και να μη γίνουν αυτές αύριο, όπως φαίνεται να είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ύστερα από την οποία θα ακολουθήσει και η ενημέρωση τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρείται κρίσιμη. Οι λοιμωξιολόγοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την σταδιακή άρση των μέτρων, ενώ ακόμα και για το άνοιγμα των σχολείων υπάρχουν ενδοιασμοί.

Στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα ούτε τα δημοτικά σχολεία. Αντίθετα, σημειώνουν ότι το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων θα πρέπει να γίνει μετά τη γιορτή των Φώτων στις 7 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε συνωστισμός έξω από τις σχολικές μονάδες.

Ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται στις καθημερινές πλέον συσκέψεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Oι βασικές παράμετροι που συνυπολογίζονται είναι : η πίεση στο σύστημα υγείας, τα ημερήσια κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα εξιτήρια καθώς και ο δείκτης θετικότητας.

Ρόλο κλειδί για την επάνοδο στην καθημερινότητα με το μικρότερο δυνατό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αναμένεται να παίξει και το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει, ότι οι πλέον επίφοβες δραστηριότητες ως προς τη διασπορά ιού δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι την έναρξη του εμβολιασμού.  Άλλωστε κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε».

Με αυστηρούς όρους το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Κατόπιν αυτών, ξεχνάμε, τη νυχτερινή διασκέδαση και τα μπαρ, και αναμένουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς. Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα καταστήματα εποχικών ειδών, μικρού λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια είναι πρώτα στη λίστα για άνοιγμα τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται άνοιγμα των πρώτων τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, εν όψει εορτών.

Μέχρι αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση της κυβέρνησης για τα εποχικά καταστήματα, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης.

«Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει η πανδημία, δεύτερος: το ομαλό άνοιγμα της αγοράς, τρίτος: ο εμβολιασμός. Ακόμα είμαστε στον πρώτο στόχο», είπε χαρακτηριστικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Με 2000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας, είναι η δημόσια υγεία. Με αυτά τα νούμερα του κοροναϊού όλες οι αποφάσεις έχουν αναβληθεί, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα» σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε θα εξαιρεθούν τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη για τα οποία όπως είπε υπάρχει πρόθεση για λειτουργία τους σύντομα, καθώς δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση, όλα τα υπόλοιπα όμως θα πάνε αναγκαστικά με τον ρυθμό της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση για τα εποχικά και ίσως και σήμερα θα ληφθεί η τελική απόφαση η οποία θα ανακοινωθεί μέχρι αύριο. Όποιο κατάστημα επιλέγουμε να λειτουργήσει, το ίδιο προϊόν θα απελευθερώνεται και για τα υπόλοιπα καταστήματα, διευκρίνισε.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Την ίδια στιγμή, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις αρχές της νέας χρονιάς, καθώς η μεγαλύτερη μερίδα των λοιμωξιολόγων φαίνεται να συναινεί στην μετάθεση της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων με το νέο έτος, παρά το γεγονός ότι οι μικροί μαθητές δεν συνιστούν τους κατεξοχήν φορείς μετάδοσης του ιού.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα πουν οι ειδικοί, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο World Leaders Forum. «Η πανδημία είναι δραματικός καταλύτης αλλαγών. Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα, αλλά προχωράμε με επιθετικό τρόπο στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει, χωρίς να χάνουμε χρόνο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να ανοίγει μόνο ότι είναι απαραίτητο»

Η στιγμή που θα ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ «θα αργήσει λίγο» τονίζει ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Νικόλαος Σύψας, τονίζοντας ότι «η διασκέδαση δυστυχώς είναι υπερμεταδότης του ιού»

Προειδοποιεί δε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», πως όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.

Συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο κι απλό να ανοίξουν τα πάντα. Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας.

«Όσο και να θέλουμε υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε» είπε αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ από ασθενείς με κοροναϊο.

«Δεν έχουμε διαστροφή να κλείσουμε τα πάντα, προσπαθούμε να περισώσουμε ανθρώπινες ζωές» είπε με έμφαση.

Σημείωσε εξάλλου  ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν».

Σχετικά με την εισήγηση που θα κάνει, τονίζει ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία από τα κρούσματα και την κατάσταση στις ΜΕΘ “τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα για αυτήν την εβδομάδα”. «Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε. Εάν η κάλυψη των ΜΕΘ πέσει από το 86% που είναι σήμερα κάτω από το 70% τότε μπορούμε να συζητήσουμε λελογισμένο άνοιγμα».

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός είναι ο πιο ισχυρός δείκτης για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον» σημείωσε. Εάν οι διασωληνωμένοι ήταν κάτω από 500 θα ανοίγαμε πιο εύκολα, συμπλήρωσε.

«Όχι» στην πρόωρη άρση του lockdown

Κατά της πρόωρης  άρσης του lockdown τάσσεται και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι σε τέτοια περίπτωση, οι διασωληνωμένοι μπορεί να αγγίξουν εύκολα τους 900.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος. Από τους 95 στις 25 Οκτωβρίου φτάσαμε στους 600, που είναι σημείο συναγερμού, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο. Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε, μιλώντας στον Σκάι, ότι «αν δεν είχαμε τα μέτρα, σήμερα οι διασωληνωμένοι θα ήταν τετραψήφιοι και τα κρούσματα πενταψήφια», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μια χώρα που έχει στήριξη από τις γειτονικές χώρες, «ώστε να βάλουμε στο τρένο κάποιους ασθενείς και να τους στείλουμε να νοσηλευτούν πχ στη Γερμανία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι με βάση την πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα είναι αδύνατο να φτάσουμε τον στόχο των 500 κρουσμάτων που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

«Αν αυτός είναι ο στόχος, πρέπει να περιμένουμε άλλες περίπου 15 ημέρες μετά τις 21 του μήνα».

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να «ανοίξει» η χώρα την επόμενη εβδομάδα, ενώ αφήνει ένα πολύ μικρό παράθυρο για προσεκτικό άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Ο καθηγητής τόνισε ότι δε θα κάνουμε ρεβεγιόν Χριστουγέννων όπως τις προηγούμενες χρονιές, ενώ θα πρέπει να ξεχάσουμε γιορτές σε μαγαζιά.

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version