Προειδοποίηση απηύθυνε τις τελευταίες ημέρες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλώντας για έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων, βάσει των προτεινόμενων εμβολίων από τα Εθνικά Προγράμματα και αναπλήρωση όσων έχουν καθυστερήσει εξαιτίας των ειδικών συνθηκών της πανδημίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων και – φυσικά – των εγκύων και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Τι οδήγησε σε μείωση των εμβολιασμών;
Τι ήταν, όμως, αυτό που μας απομάκρυνε από τους εμβολιασμούς, την ίδια ακριβώς περίοδο που όλοι μας περιμένουμε με κομμένη την ανάσα για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού; Το γεγονός ότι έχουμε στηρίξει σε αυτό κάθε μας ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα, δεν θα έπρεπε να μας θυμίζει την αξία του εμβολιασμού γενικότερα;
Από τη μία πλευρά, το πρόβλημα προκαλείται από μια σειρά παρανοήσεων: Δεν είναι λίγοι οι γονείς που φοβούνται πως μια επίσκεψη στον παιδίατρο θα εκθέσει τα παιδιά τους στον ιό, παρά το γεγονός ότι η ιατρική κοινότητα έχει αποδείξει τη συνέπεια και την ευσυνειδησία της τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα– και καταφέρνοντας έτσι να αποτρέψει τη μετάδοση.
Άλλοι φοβούνται – εξίσου αδίκως – ότι αν ο εμβολιασμός συμπτωματικά συμπέσει με την περίοδο επώασης του κοροναϊού, θα επιφέρει βαρύτερη λοίμωξη ή αντιθέτως, η ασθένεια θα αποδυναμώσει το χορηγηθέν εμβόλιο. Φυσικά, όπως εξηγούν οι ειδικοί, τίποτα από αυτά δεν ισχύει.
Η παγίδα της ασφάλειας
Ίσως όμως η κυριότερη παγίδα στην οποία πέφτουμε, να είναι άλλη: Έχοντας ζήσει όλη μας τη ζωή με την προστασία των εμβολίων, έχουμε αρχίσει να ξεχνάμε πώς έμοιαζε ο κόσμος πριν τη δημιουργία τους. Οι λεγόμενες «παιδικές» ασθένειες, ποτέ δεν ήταν παιχνιδάκι. Στην πραγματικότητα, πολλές εξ αυτών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές, μόνιμες βλάβες στην πιο βαριά τους εκδοχή ή ακόμη και να αποβούν θανατηφόρες.
Μία από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες για την οποία υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και για την οποία αρκετοί γονείς εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από άγνοια, είναι και η Μηνιγγίτιδα Β.
Τι είναι η Μηνιγγίτιδα Β;
Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως «ύπουλη» και επικίνδυνη νόσο, που αν και προσβάλλει ανθρώπους κάθε ηλικίας, έχει δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις όταν πλήττει τα παιδιά.
Η κυριότερη αιτία για την επικινδυνότητά της, είναι ο «αθόρυβος» χαρακτήρας της. Πρωτοεμφανίζεται με συμπτώματα που μοιάζουν αρκετά με εκείνα της κοινής γρίπης, όπως είναι ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος, η αυχενική δυσκαμψία, ο εμετός, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.
Για αυτό και αρκετοί γονείς εφησυχάζουν, πιστεύοντας πως το μικρό τους πάσχει από ένα απλό κρυολόγημα που «θα κάνει τον κύκλο του» και θα περάσει.
Με ραγδαίους ρυθμούς, όμως, η ασθένεια σημειώνει τρομακτική εξέλιξη μέσα σε μόλις 24 ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα στα πέντε περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες, ενώ η νόσος είναι ικανή να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
Όπως προαναφέραμε, η νόσος μεταδίδεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι όμως συχνότερη στα βρέφη κάτω του ενός έτους και τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη Μηνιγγίτιδα Β.
Καλύτερη θεραπεία, η πρόληψη
Όπως έχουμε μάθει πλέον πολύ καλά, ο ασφαλέστερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε μια απρόβλεπτη και επικίνδυνη νόσο, είναι η πρόληψη. Και στην περίπτωση της μηνιγγίτιδας Β, η μόνη ουσιαστική πρόληψη έρχεται μέσα από τα εμβόλια.
Άλλωστε, χαρακτηριστικό του «σιωπηλού» τρόπου μετάδοσης της ασθένειας, είναι ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει ασυμπτωματικά το βακτήριο που την προκαλεί, με αποτέλεσμα να τη μεταφέρει άθελά του στα νεαρά μέλη της οικογένειάς του, μέσα από καθημερινές κινήσεις όπως το φιλί, ο βήχας ή το φτέρνισμα.
Γνωρίζοντας τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει η Μηνιγγίτιδα Β, αλλά και το ότι τα παιδιά μας μπορούν να εμβολιαστούν απέναντί της από την ηλικία των 2 μηνών και άνω, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συζητήσουμε το ζήτημα με το γιατρό μας.
Άλλη μια πληροφορία που πρέπει να έχουμε στο νου μας; Ο εμβολιασμός για άλλους τύπους μηνιγγίτιδας, ο οποίος είναι επίσης απαραίτητος, δεν καλύπτει τα παιδιά μας απέναντι στην Μηνιγγίτιδα τύπου Β.