Μερικές φορές είναι εύκολο να παρατηρήσετε πότε τα παιδιά φαίνεται να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους ενώ εξίσου εύκολο είναι να διαπιστώσετε πότε τα παιδιά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά συγκεκριμένα με υψηλή αυτοεκτίμηση αισθάνονται ότι τα συμπαθούν, νιώθουν υπερήφανα για όλα όσα καταφέρνουν, νιώθουν σιγουριά για τον εαυτό τους.
Από την άλλη, τα παιδιά με πιο χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να κάνουν σκληρή αυτοκριτική, να νιώθουν ότι δεν είναι τόσο καλά όσα τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους, να εστιάζουν στις αποτυχίες παρά στις στιγμές που επιτυγχάνουν, να μην έχουν ιδιαίτερα εμπιστοσύνη και να αμφιβάλλουν για το εάν μπορούν να κάνουν καλά πράγματα.
Γιατί είναι σημαντική η αυτοεκτίμηση
Τα παιδιά που αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους έχουν την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν ξανά, ακόμα και αν την πρώτη φορά αποτύχουν. Αισθάνονται περήφανσ για το τι μπορούν να κάνουν.
Η αυτοεκτίμηση βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα λάθη. Βοηθά τα παιδιά να προσπαθήσουν ξανά, ακόμα κι αν αποτύχουν στην αρχή. Ως αποτέλεσμα, η αυτοεκτίμηση βοηθά τα παιδιά να τα πάνε καλύτερα στο σχολείο, στο σπίτι αλλά και με τους φίλους τους.
Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση αντιθέτως, δεν αισθάνονται τόσο σίγουρα για τον εαυτό τους και δεν μπορούν να διαχειριστούν τα λάθη ή τις παροδικές αποτυχίες. Ως αποτέλεσμα μπορεί να αποθαρρυνθούν και να μην προσπαθήσουν όσο πραγματικά μπορούν.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί
Μερικές πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για να βοηθήσετε το παιδί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του, περιλαμβάνουν:
- Ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάσει νέα πράγματα και να μάθει να τα κάνει καλά.
- Όταν το παιδί μαθαίνει κάτι νέο, εξηγήστε του τι πρέπει να κάνει και πώς.
- Φροντίστε να επιβραβεύετε το παιδί, επαινώντας το, χωρίς όμως να το κάνετε.