Τα κατάλληλα αξεσουάρ της αποστείρωσης
Μία βούρτσα καθαρισμού μπουκαλιών και μια συσκευή αποστείρωσης (προαιρετική που όμως θα σας διευκολύνει αφάνταστα)
Συσκευές αποστείρωσης
Οι συσκευές αποστείρωσης να ξέρετε πως χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Αυτές που κάνουν χρήση ατμού, των μικροκυμάτων και του κρύου νερού. H συσκευή αποστείρωσης κρύου νερού, χρειάζεται περίπου είκοσι λεπτά, ενώ οι άλλες δύο χρειάζονται περίπου 10 λεπτά έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Οι βασικοί κανόνες της αποστείρωσης (για το πρώτο εξάμηνο)
Πλένετε πάντα πολύ σχολαστικά τα χέρια σας πριν αποστειρώσετε τον εξοπλισμό και πριν ταίσετε το μωρό
Ακόμη κι αν έχετε αγοράσει μία συσκευή αποστείρωσης να ξέρετε πως δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν έχετε πλύνει σχολαστικά προηγουμένως τις θηλές, τα καπάκια και τα μπουκάλια καθώς και τις πιπίλες και όλα τα μέρη του θήλαστρου με καυτό νερό και με υγρό απορρυπαντικό.
Οι θηλές πρέπει να πλένονται και από τις δύο πλευρές για να απομακρύνονται όλα τα κατάλοιπα του γάλακτος. Κάθε τρεις μήνες είναι σκόπιμο να αντικαθίστανται με καινούριες.
Η αποστείρωση μπορεί να γίνεται με ηλεκτρικό αποστειρωτή ή με το γνωστό βράσιμο. Στην περίπτωση που θέλετε να ακολουθήσετε τη δεύτερη μέθοδο (του βρασμού) τοποθετήστε όλα τα εξαρτήματα μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που έχετε προσθέσει ελάχιστες σταγόνες λεμονιού ή ξυδιού για τα άλατα.
Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για 10 λεπτά από την στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
Καλό θα ήταν τα θήλαστρα να μην ακουμπούν τον πάτο της κατσαρόλας έτσι ώστε να μην σκάσουν και κάνουν ρωγμές.
Έπειτα, χύστε το νερό από την κατσαρόλα, αφήνοντας μέσα όλα τα υλικά που αποστειρώσατε μέχρι να χρησιμοποιήσετε και το τελευταίο μπιμπερό.
Τοποθετήστε, με καθαρά χέρια, όλα τα αποστειρωμένα αντικείμενα πάνω σε μια καθαρή – σιδερωμένη πετσέτα για να στραγγίξουν.
Μην σκουπίσετε, ούτε να ξαναξεπλύνετε τα μπιμπερό πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Πριν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά ένα μπιμπερό, μια πιπίλα ή μία θηλή μπιμπερό φροντίστε πρώτα να έχει πλυθεί επιμελώς και να έχει προηγηθεί διπλή αποστείρωση.
Ποτέ μην αγγίζετε το μπιμπερό και το θήλαστρο από τις εσωτερικές τους επιφάνειες γιατί αυτές είναι που θα έρθουν σε επαφή με το γάλα.
Πριν ξεκινήσετε τη συλλογή γάλακτος μέσα στα σκεύη που έχετε αποστειρώσει σαπουνίστε και ξεβγάλτε πολύ καλά το στήθος και τα χέρια σας μέχρι τους αγκώνες. Έπειτα σκουπίστε το στήθος και τα χέρια σας μια καθαρή πετσέτα.
Πλησιάζοντας, ωστόσο, στο δεύτερο εξάμηνο τα δεδομένα αλλάζουν κι αυτό ισχύει και για την αποστείρωση. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού έχει ενισχυθεί, είτε θηλάζει είτε παίρνει ξένο γάλα. Τα πάντα δείχνουν ότι το μωρό είναι έτοιμο να έρθει σε επαφή με τον αληθινό κόσμο!
Οι βασικοί κανόνες αποστείρωσης (στο δεύτερο εξάμηνο)
Στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής του μωρού, κάποιοι κανόνες καταργούνται, άλλοι συνεχίζονται, ενώ μερικοί νέοι έρχονται να προστεθούν. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε να αποστειρώνετε τα μπουκάλια (βράζοντάς τα ή χρησιμοποιώντας τον ειδικό αποστειρωτή) και να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένο νερό για την παρασκευή του γάλακτος. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να είστε σχολαστική σε ό,τι αφορά τα παρακάτω:
Τα μπουκάλια θα πρέπει να πλένονται με ζεστή σαπουνάδα και να ξεβγάζονται πολύ καλά με νερό. Αν θέλετε μπορείτε να συνεχίζετε να τα φυλάτε μετά τον καθαρισμό τους στο ψυγείο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι καθώς με την υγρασία μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια.
Πλένετε με ζεστή σαπουνάδα τα σκεύη που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα ή στο σερβίρισμα του φαγητού του μωρού χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, ώστε να καθαρίζονται από τα υπολείμματα τροφής και λίπους.
Πριν την προετοιμασία του γάλακτος ή του φαγητού, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλό σαπούνισμα των χεριών καθώς και καθαρισμός του πάγκου που θα ακουμπήσετε.
Πριν το θηλασμό ή τη συλλογή γάλακτος από το στήθος, θα πρέπει να προηγηθεί καλό σαπούνισμα των χεριών, πλύσιμο του στήθους και σκούπισμα με φρεσκοσιδερωμένη πετσέτα, ακριβώς όπως κάνατε όλον αυτό τον καιρό. Συλλέγετε το γάλα με το αποστειρωμένο θήλαστρο στα ειδικά -επίσης αποστειρωμένα- μπουκάλια. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, η αποστείρωση συνεχίζεται.
Για την προετοιμασία του ξένου γάλακτος (γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας) δε χρειάζεται πλέον να βράζετε το νερό. Αρκεί να το ζεσταίνετε.
Οι κανόνες που αφορούν τη συντήρηση του γάλακτος στο ψυγείο συνεχίζουν να είναι οι ίδιοι. Καλό είναι, μάλιστα, τα μπουκάλια στα οποία συντηρείτε το γάλα να είναι αποστειρωμένα.
Η πιπίλα, επειδή μπαίνει και παραμένει για ώρα στο στόμα του μωρού, καλό είναι να συνεχίζετε να τη βράζετε για 2-3 λεπτά. Μπορείτε να έχετε δυο-τρεις διαθέσιμες καθαρές, τις οποίες είναι προτιμότερο να βάζετε, αφού στεγνώσουν, στη θήκη τους.
Ξεπλένετε τα χεράκια του μωρού με τρεχούμενο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν είναι λερωμένα με φαγητό ή χώμα ή όταν έχει μπουσουλήσει στο πάτωμα.
Το καλό πλύσιμο των δικών σας χεριών επιβάλλεται με την είσοδο σας στο σπίτι, πριν και μετά το φαγητό, όταν φυσάτε τη μύτη σας ή χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και οπωσδήποτε πριν το τάισμα του μωρού, πριν το άλλαγμα της πάνας του και πριν του χορηγήσετε φάρμακα.
11 Δεκεμβρίου 2020 | 11:01
Πρόσφατα Άρθρα
Περπάτημα για πιο χαρούμενη και υγιή οικογένεια
21 Νοεμβρίου 2024, 08:00