Γιορτές: «Καμπανάκι» από τους λοιμωξιολόγους για ενδεχόμενη διεύρυνση του ωραρίου

Την ίδια προειδοποίηση στέλνουν οι λοιμωξιολόγοι των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών καθώς πλησιάζουν οι γιορτές.
13 Δεκεμβρίου 2020 | 11:59

Την ίδια προειδοποίηση στέλνουν οι λοιμωξιολόγοι των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών καθώς πλησιάζουν οι γιορτές.

Πλέον η κοινή ανησυχία όλων είναι οι… χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις, οι οποίες αν δεν προσέξουμε θα εξελιχθούν σε… εστίες διασποράς.

Ο προβληματισμός πως μπορεί να μην τηρήσουν το όριο των 9 ατόμων ή να μην επιλέξουν τη δική τους «κοινωνική φούσκα» για τις γιορτές είναι και ο λόγος που δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας για τα ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων.

Άλλωστε αν δεν γίνουν με προσοχή και αυτοσυγκράτηση οι φετινές γιορτινές συγκεντρώσεις δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν ανάκαμψη του δεύτερου επιδημικού κύματος, ιδίως σε συνδυασμό με το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό που θα διευκολύνει πολύ τις νέες μεταδόσεις αλλά και την τεράστια πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι. 

Την ίδια ώρα οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την καινοφανή λειτουργία της αγοράς (τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές παραγγελίες και παραλαβή έξω από το κατάστημα) καθώς για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Σε κάθε περίπτωση οι εικόνες Harrods είναι ακόμη ένα σενάριο που φοβίζει ειδικούς, γι΄αυτό το λόγο άλλωστε ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι αλλά και αυστηροί κανόνες για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, καθώς πρέπει πάσα θυσία να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ωστόσο είναι προφανές πως δεν απαιτείται μόνο ο σωστός προγραμματισμός από την πλευρά των καταστηματαρχών αλλά και η τήρηση των κανόνων και η επίδειξη πειθαρχίας από τους καταναλωτές.

Οι πειραματισμοί δεν βοηθάνε

«Το click away είναι εντελώς άγνωστο στην ελληνική πραγματικότητα και γενικότερα εντελώς άγνωστο, αυτό στο εξωτερικό γίνεται σε πολύ μεγάλα μαγαζιά και όχι στο πεζοδρόμιο», τόνισε πως ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης αναφέροντας πως δεν είναι ώρα για πειραματισμούς.

«Μπορεί κάποια πράγματα να μην πουν ποτέ σε μια σειρά… Πώς θα κρατήσουμε αποστάσεις και ουρές στην Ερμού που το ένα μαγαζί είναι δίπλα στο άλλο; Το 10 λεπτά με 9 άτομα είναι ασύμβατο. Υπάρχει ασυμβατότητα σε αυτούς τους αριθμούς» επέμεινε.

Παρακινδυνευμένη η διεύρυνση του ωραρίου στο Ρεβεγιόν

Παρακινδυνευμένη χαρακτήρισε την όποια απόφαση για διεύρυνση του ωραρίου μετακινήσεων, τις βραδινές ώρες, για τις ανάγκες των εορταστικών ρεβεγιόν, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας πως το ωράριο του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή.

«Είναι λίγο παρακινδυνευμένο.  Πρέπει να δούμε και τα νούμερα πώς θα πάνε. Θα πρέπει να οργανωθούν τα πάντα ώστε να μην αυξηθεί η κινητικότητα» είπε χαρακτηριστικά στον Ant1. 

Σε ερώτηση για το εμβόλιο, εκτίμησε ότι δεν θα τεθεί θέμα ασφάλειας.

«Εγώ θα το κάνω, θεωρώ ότι είναι ασφαλές» κατέληξε.

Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Βλέπουμε με μεγάλη επιφύλαξη το click away

Από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, δεν έκρυψε την Κυριακή τον προβληματισμό του για το τμηματικό άνοιγμα της αγοράς, με τη μέθοδο του click away, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη νέα αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του κοροναϊού.

«Ναι, υπάρχουν παράπλευρες απώλειες, ποιος δεν το αμφισβητεί αυτό, αλλά για να βελτιώσουμε τις παράπλευρες απώλειες δεν πρέπει να κάνουμε έκπτωση των υγειονομικών κανόνων και μέτρων, αυτό θα αυξήσει τους θανάτους», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, «η οποιασδήποτε αύξηση της κινητικότητας αυτή την εποχή της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων θα οδηγήσει μαθηματικά σε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας. Το υγειονομικό μας σύστημα δεν είναι έτοιμο».

Βασιλακόπουλος: To lockdown αποδίδει με αργούς ρυθμούς

Με αργούς ρυθμούς αποδίδει το lockdown υποστήριξε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
«Το lockdown αποδίδει με αργό ρυθμό. Έχει πολλούς αντιπάλους» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, ξεχωρίζοντας μεταξύ των «αντιπάλων» του το κρύο, «το οποίο αυξάνει την μεταδοτικότητα» αλλά και την κόπωση του κόσμου, «που δεν εφαρμόζει όπως θα έπρεπε στα μέτρα.

Σχετικά με τη χθεσινή μείωση κρουσμάτων και θανάτων ήταν σαφής. «Μικρή η χθεσινή μείωση. Όσο λιγότερους διασωληνωμένους έχουμε, τόσο καλύτερα. Είχαμε 1200 κρούσματα χθες που ήταν Σάββατο και δεν πάνε πολλοί για έλεγχο. Δεν είμαι τρομερά αισιόδοξος. Είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Δυστυχώς συνηθίσαμε τόσο πολύ στο να πεθαίνουν 60-70-80-100 έλληνες την ημέρα από κορωνοϊό που μας έγινε σαν κάτι φυσιολογικό. Όχι, είναι υπερβολικό το νούμερο των 68. Θέλουμε αυτό το νούμερο (σ.σ. αριθμός νεκρών) να μειώνεται μέρα με τη μέρα. Αυτή είναι η ελπίδα μας».

Κάθε άνοιγμα επιφέρει αύξηση στη διασπορά του ιού που θα φανεί μέσα σε 15 ημέρες.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού σε μικρά και μεγάλα ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έκρουσε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Κάθε συνάντηση οικογενειών μπορεί να επιφέρει τη διασπορά. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κακός αλλά γιατί το βλέπουμε. Τα στοιχεία μας λένε ένα πράγμα: Ενδοοικογενειακή διασπορά», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα των επιδημιολόγων δείχνουν με σαφήνεια ότι ο ιός έχει περάσει στα σπίτια.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει να βρίσκονται έως εννέα άτομα ή δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι, επανέλαβε ότι σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει ένα μολυσμένο άτομο αλλά ασυμπτωματικό.

Πρόσθεσε ότι καμιά οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής και προειδοποίησε ότι ένα γιορτινό τραπέζι θα μπορούσε να καταλήξει με καλεσμένους αρρώστους ή ακόμη και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο.

Σχετικά με την έναρξη του click away στο λιανεμπόριο, ο καθηγητής τόνισε ότι κάθε άνοιγμα ακόμη και μικρό επιφέρει αύξηση στη διασπορά του ιού που θα φανεί μέσα σε 15 ημέρες.

Εάν δεν λειτουργήσει το click away και έχουμε συνωστισμό, τότε δεν θα έχουμε μόνο αύξηση, αλλά επιδημική έκρηξη, τόνισε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης να πει πως αν δούμε εικόνες Harrods, τότε το click away θα καταργηθεί.

Εάν από την άλλη λειτουργήσει click away, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε κάποιου είδους αγορά τα Χριστούγεννα, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version