Δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα και τα ρεβεγιόν, οι ειδικοί εντείνουν τις προειδοποιήσεις για πίστη τήρηση των μέτρων τις γιορτές, καθώς  τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ανατρέψουμε τα κεκτημένα των πέντε εβδομάδων lockdown.

Ο μειωμένος αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού, που άρχισε να καταγράφεται στην χώρα μας, είναι κάτι που γεννά αισιοδοξία, ωστόσο οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι λοιμωξιολόγοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι , υπογραμμίζοντας ότι οι γιορτές δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για συγχρωτισμό.

Οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, σημειώνουν. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι 8 λεπτά μόνο αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο.

Γι’ αυτό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ρεβεγιόν και κάποιοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ενδοοικογενειακή διασπορά, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε να μείνουμε σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους. Πολλοί, είναι εξάλλου, αυτοί που θεωρούν ότι ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος.

Κάνουν λόγο για πισωγύρισμα σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους εντός των εορτών, κάτι που θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, δεδομένης και της ήδη μεγάλης πίεσης που έχει δεχτεί τους τελευταίους μήνες το σύστημα Υγείας.

Όλοι όμως ζητούν να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα, να κάνουμε υπομονή μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός,  καθώς αυτό που προέχει είναι να να αποφευχθεί η  έξαρση του ιού στις γιορτές για να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου.

8 λεπτά αρκούν για να δίνει διασπορά του ιού

 

«Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, παιδίατρος -λοιμωξιολόγος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του ιού.

Προσοχή για τις εορταστικές συγκεντρώσεις συνέστησε και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά στις γιορτές.

Όπως εξήγησε θα ήταν λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με μέτρα υγιεινής και προστασίας για όλους μας.

«Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε υπάρχουν απλές οδηγίες για τις ασφαλέστερες συναντήσεις» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:

«Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα».

Κρίσιμο το διάστημα των γιορτών-Να τηρούμε τα μέτρα

«Θα πρέπει να αποφευχθεί  έξαρση του ιού στις γιορτές για να ανοίξουμε τον Ιανουάριο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου», επισήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το διάστημα των εορτών μέχρι να έρθουν τα εμβόλια.

Μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων στα ρεβεγιόν, διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς.

Χρειάζεται υπομονή λίγες ημέρες μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός, υπογράμμισε. Όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια. Πάντως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα διάστημα και θα αρθούν σταδιακά, σημείωσε.

«Επικίνδυνος ακόμη και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων στα ρεβεγιόν»

Καμπανάκι κινδύνου κρούει και ο  διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, προειδοποιώντας ότι αν δεν προσέξουμε, την άνοιξη μπορεί να φτάσουμε τις 10.000 νεκρούς.

Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο κι επικίνδυνο σημείο, καθώς όπως τόνισε «αυτή τη στιγμή τα νούμερα στα νοσοκομεία είναι απαράδεκτα. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες» ενώ υπογράμμισε ότι κατά την περίοδο των εορτών δεν πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι, «ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος. Η κινητικότητα θα αυξήσει τα κρούσματα, τη νοσηρότητα και τον αριθμό των θανάτων. Από το τι θα κάνουμε τώρα εξαρτάται η σφοδρότητα του τρίτου κύματος», δήλωσε.

Ένας στους 5 ασθενείς μεταδίδει τον κοροναϊό σε μέλη της οικογένειάς του

Η ανησυχία των ειδικών για τα ρεβεγιόν και την ενδοοικογενειακή διασπορά του κοροναϊού, επιβεβαιώνεται και από νέα αμερικανική μελέτη (μετα-ανάλυση), που ανέλυσε στοιχεία 54 ερευνών για την μετάδοση της Covid-19 μέσα στα νοικοκυριά σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία κ.α.).

Οι ερευνητές τόνισαν ότι «τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19».

Όπως είπαν, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος – πολύς κόσμος – στενή επαφή».

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κοροναϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στην σύζυγο τους.

Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.

Ρεβεγιόν με τήρηση μέτρων

 

Τις ημέρες των εορτών, και κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει σήμερα, δηλαδή από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, στο πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Υπάρχει όριο συγκεντρώσεων 9 ατόμων στα σπίτια, ενώ σε ισχύ είναι και η απαγόρευση της μετακίνησης από μία περιφέρεια σε άλλη.

Οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι εντατικοί και καθ΄όλη την εορταστική περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα.