Σε έναν κόσμο που οι οθόνες είναι κυρίαρχες, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς την ευχαρίστηση που μπορεί να του προσφέρει ένα καλό βιβλίο. Ειδικά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί σε μια κοινωνία που η τεχνολογία είναι τόσο διαδεδομένη, ήδη από μικρή ηλικία έχουν εξοικειωθεί με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Κάπως έτσι μπορεί να σας φαίνεται ακόμη πιο δύσκολο να κάνετε τα μικρά σας να αγαπήσουν τα βιβλία. Ωστόσο, η καραντίνα είναι μια καλή ευκαιρία να περάσετε χρόνο με το παιδί, διαβάζοντας.
Γιατί αξίζει να διαβάζετε βιβλία μαζί με το παιδί
*Καλλιεργείτε την κουλτούρα της ανάγνωσης
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάζει βιβλία, είναι να καλλιεργήσετε μια κουλτούρα ανάγνωσης στο σπίτι σας. Αν απλά λέτε στο παιδί ότι το διάβασμα είναι σημαντικό, αλλά εκείνο σας βλέπει συνεχώς να κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, δεν πρόκειται να το πείσετε. Αντιθέτως, αν βλέπει ότι περιμέντε με ανυπομονησία να διαβάσουμε το βιβλίο σας, θα μάθει να περνάει κι εκείνο έτσι τον ελεύθερο χρόνο του. Άλλωστε, αποτελείτε πρότυπα συμπεριφοράς για τα μικρά σας. Έτσι, αν θέλετε να κάνετε το παιδί σας να διαβάσει, αυτό είναι το μεγάλο μυστικό: αφιερώστε λίγη ώρα για να διαβάσετε μαζί.
*Χαλαρώνετε
Το διάβασμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να “αδειάσετε” το μυαλό σας από τις ανησυχίες και να χαλαρώσετε. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή το μυαλό αναγκάζεται να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζει και κάπως έτσι αποσπάται η προσοχή του από τους υπόλοιπους προβληματισμούς. Μάλιστα, σημασία δεν έχει το τι είδους βιβλίο θα επιλέξετε να διαβάσετε αλλά το να απορροφηθείτε από αυτό. Σύμφωνα με σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ακόμη και 6 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα αρκούν για να αποβάλλετε τα 2/3 του καθημερινού στρες που βιώνετε. Τι καλύτερο λοιπόν από το να διαβάσετε μαζί με το παιδί και να χαλαρώσετε παρέα.
*Ενισχύετε την επικοινωνία σας
Φτιάξτε ζεστή σοκολάτα, ανάψτε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στο σπίτι σας και ξεκινήστε μαζί με το παιδί την ανάγνωση μιας “μαγικής” ιστορίας. Έτσι, όχι μόνο θα διασκεδάζετε μαζί αλλά θα σας δοθεί επίσης η ευκαιρία να μοιραστείτε τις σκέψεις, τις αντιδράσεις και τις απόψεις σας, ενισχύοντας τη μεταξύ σας επικοινωνία. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνετε με αυτόν τον τρόπο το παιδί να σκέφτεται, να διαμορφώνει τις δικές του απόψεις αλλά και να τις εκφράζει στους γύρω του.