Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι γεγονός κι έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι, καθώς προσπαθούμε να περιορίσουμε την ξέφρενη πορεία του ιού. Μαζί με εμάς στο σπίτι μένουν και τα παιδιά, δυσκολεύοντας την εξίσωση του προσωπικού και του επαγγελματικού χώρου.
#1 Δημιουργήστε μια ρουτίνα
Αυτό που είναι σημαντικό να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα. Ξεκινήστε την ημέρα σας ακριβώς όπως θα κάνατε παλιότερα και ακολουθήστε ένα πρόγραμμα, που θα ορίσετε δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά που πρέπει να γίνουν πρώτα.
Σκεφθείτε παράλληλα, ποια είναι η καλύτερη ώρα για να δουλέψετε και προσαρμόστε το πρόγραμμά σας ανάλογα ενώ μην ξεχάσετε και τα απαραίτητα διαλείμματα για φαγητό. Γιατί χρειαζόμαστε το πρόγραμμα; Διότι χωρίς αυτό, η αρχική αίσθηση «ελευθερίας» θα μετατραπεί σε ανησυχία, κάνοντας τον χρόνο να κυλά αργά και κυρίως μη παραγωγικά.
#2 Παραμείνετε συγκεντρωμένοι
Η παρέα των παιδιών είναι σίγουρα η καλύτερη, μπορεί όμως γρήγορα να σας αποσπάσουν την προσοχή, μειώνοντας δραματικά την παραγωγικότητά σας. Δοκιμάστε λοιπόν τις ώρες που θα δουλεύετε να κάνουν δραστηριότητες που τους αρέσουν πολύ για να παραμείνουν περισσότερη ώρα συγκεντρωμένα σε αυτή.
Έχετε κατά νου να κάνετε συχνά διαλείμματα και να μην παραλείπετε γεύματα, καθώς διαφορετικά είναι λογικό η απόδοσή σας να μειωθεί όπως εξάλλου και η συγκέντρωσή σας. Στο τέλος της δουλειάς, δοκιμάστε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας, κάνοντάς κάτι που σας αρέσει πολύ και σας χαλαρώνει.
Γραφείο… «απαγορευμένη ζώνη»
Για να καταφέρετε να συγκεντρωθείτε θα ήταν καλό να βρείτε ένα χώρο στο σπίτι, όπου μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και να το μετατρέψετε στο γραφείο σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο χώρο, που θα μπορείτε να έχετε την απαραίτητη απόσταση από τα υπόλοιπα μέλη κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δοκιμάστε να αλλάζετε τον χώρο σας ανά μερικές ώρες.
Με την μετακίνηση θα μπορείτε να ανανεώνετε την διάθεσή σας και πιθανότατα να αισθάνεστε και λιγότερο κουρασμένοι στο τέλος.