Σε ένα απαιτητικό τεστ με εξισώσεις και παρονομαστές μετατρέπεται το σχέδιο της κυβέρνησης και των ειδικών ώστε τα Χριστούγεννα να μην μετατραπούν σε γιορτή για τον ιό.
Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς γνωρίζουν πως ο Ιανουάριος είναι από μόνος του δύσκολος μήνας, εξαιτίας της κορύφωσης της εποχικής γρίπης μετά τις γιορτές.
Στη χώρα μας η κορύφωση της εποχικής γρίπης έρχεται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με άλλες χώρες, εξαιτίας των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που έχουμε.
Τηρήστε τα μέτρα γιατί ο Ιανουάριος είναι δύσκολος μήνας
Όταν λοιπόν αναφέρουν πως αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα τώρα, θα το πληρώσουμε μετά, δεν το λένε γιατί θέλουν να μας φοβίσουν ή να φανούν σκληροί.
Αν το γιορτινό τραπέζι γίνει εστία διασποράς και τα κρούσματα αυξηθούν σε μία περίοδο που αναμένεται αύξηση νοσηρότητας από την γρίπη, τότε η σύγχυση που θα προκληθεί θα είναι μεγάλη.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση σκέφτεται εκτός από το υγειονομικό σκέλος και το οικονομικό.
Σε περίπτωση δηλαδή που ο επιδημιολογικός χάρτης κοκκινίσει ξανά, τότε θα είναι αδύνατο να γίνει άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου και κατ΄επέκταση να ανοίξει η εστίαση και η αγορά.
Πλέον η τήρηση των μέτρων στις γιορτές είναι «αναγκαίο καλό» ώστε να ακολουθήσει ένας μήνας με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα και νεκρούς.
Η κοινωνική φούσκα δεν είναι αρκετή- Έρχονται αυστηροί ελέγχοι
Υγειονομικοί και καθηγητές άλλωστε καταδεικνύουν συνεχώς την σημασία της κοινωνικής φούσκας, τονίζοντας πως πρέπει να περάσουμε και τα δύο ρεβεγιόν με τους ίδιους ανθρώπους και να φοράμε μάσκα όσο μπορούμε.
Ωστόσο σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι συστάσεις αυτές δεν είναι αρκετές. Για τον λόγο αυτό οι έλεγχοι θα αυστηροποιηθούν την περίοδο των γιορτών, ενώ όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα έρθουν και πιο αυστηρά μέτρα, αν τα Χριστούγεννα χαθεί ο έλεγχος.
Όποιος είναι έξω μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας θα ελέγχεται
Ενδεχομένως σήμερα θα ανακοινωθεί και το σχέδιο για την εφαρμογή των μέτρων την περίοδο των γιορτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που προκρίνεται έχει δύο σκέλη.
Αύξηση των ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ και αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Προκειμένου να συμβεί το δεύτερο ο κ. Πέτσας αποκάλυψε μάλιστα στον ΑΝΤ1 πως η αστυνομία θα ελέγχει όποιον βρίσκεται στον δρόμο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με άλλο μεταφορικό μέσο.
Αυστηρά lockdown στις κόκκινες περιοχές ακόμη και μέσα στις γιορτές αν χρειαστεί
Ερωτώμενος για τις περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως οι κόκκινες περιοχές είναι υπό συνεχής επιτήρηση από τους ειδικούς και πως δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στις γιορτές ένα σκληρότερο lockdown τύπου «Δυτικής Αττικής».
Με τον κωδικό 6 στα ρεβεγιόν
Διευκρίνισε ότι για να πάμε στα τραπέζια των εορτών θα πρέπει να στείλουμε τον κωδικό μετακίνησης «6» ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως».
Ο Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε ότι όλα τα χρόνια της κρίσης έπεσε το εισόδημα, καθώς και ότι «η πανδημία ήταν ένα τροχοπέδη κι έτσι πάμε πίσω από την ανάκαμψη», σημείωσε ότι, «το Κράτος έχει σταθεί αρωγός, όσο μπορούσε, κι ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».
Σχετικά ωστόσο, με τη δυνατότητα να κατατεθούν νωρίτερα τα επιδόματα, είπε πως δεν διαφαίνεται δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής τους και διαβεβαίωσε πως «θα μείνουμε στις ανακοινώσεις της κ.Μιχαηλίδου».
Ρεβεγιόν με άτομα που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα
Πάντως, αυτό που θέλουν να εκπέμψουν ως μήνυμα από την κυβέρνηση και αναμένεται να το πουν και οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης την Τρίτη, είναι πως το ασφαλέστερο θα ήταν να κάνουμε ρεβεγιόν με τους ανθρώπους που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα.
Το σημαντικό είναι να αποφύγουμε μετακινήσεις και συναντήσεις με ανθρώπους που έχουμε καιρό να δούμε.
Οι ειδικοί μιλούν για παράταση lockdown
Σε κάθε περίπτωση το νέο έτος πρόκειται να μας φέρει και ανακοινώσεις για σχολεία και lockdown. Οι ειδικοί θα αποφασίσουν μετά τις γιορτές για το πώς και πότε θα βγούμε από τα σπίτια μας.
Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως ήδη ακούγονται φωνές για παράταση του lockdown.
Συγκεκριμένα, παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εισηγήθηκε χθες ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, φοβούμενος τυχόν αναζωπύρωση του ιού, αν επιστρέψει νωρίτερα η κανονικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν και τα σχολεία, παρά την πρόθεση για επανεκκίνησή τους στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, αλλά και των σκληρότερων μέτρων που έχουν ληφθεί στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη. «Αν χρειαστεί θα πάρουμε περισσότερα μέτρα, όπως επέκταση του lockdown, γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση του ιϊκού φορτίου και δεν παρατηρείται μόνο στην Αττική και στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι νωρίς να πούμε αν θα ανοίξουμε στις 7 Ιανουαρίου. Η Δυτική Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, γυρίζουν μετά την υπόλοιπη Αττική. Τα σκληρότερα μέτρα στη Δυτική Αττική μπορεί να συνεχιστούν και μετά την Παρασκευή».
Τέλος, αναφορικά με την περίοδο των εορτών, δήλωσε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση προκαλεί ανησυχία υπογραμμίζοντας ότι «το όριο των 9 ατόμων για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είχε ανακοινωθεί πριν ένα μήνα. Τότε πιστεύαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων, αλλά δε συνέβη. Μια οικογένεια και κανένας άλλος θα πρέπει να είναι στο ρεβεγιόν».