Η εφηβεία είναι η περίοδος των μεγαλύτερων αλλαγών για το παιδί αλλά και για τη σχέση σας μαζί του. Δεν χρειάζεται να είναι μία αρνητική φάση στη ζωή σας. Εάν προετοιμαστείτε και δείξετε απέραντη κατανόηση, όλα θα πάνε καλά. Απλώς σκεφτείτε ότι όλοι οι γονείς περνούν λίγο πολύ τα ίδια..
Εφηβεία και επικοινωνία
Πριν το παιδί μπει στην εφηβεία, είναι καλή ιδέα να μάθετε για τις σωματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές που βιώνει. Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στην κατανόηση του χτισίματος της σχέσης σας σε νέες βάσεις. Θυμηθείτε πώς ήταν η δική σας εφηβεία. Πώς νιώθατε τότε; Πώς την βιώνατε;
Η θετική σχέση με το παιδί είναι η ιδανική βάση για το χτίσιμο μίας υγιούς προσωπικότητας. Έτσι αποκτά αυτοπεποίθηση, σεβασμό απέναντι στον εαυτό και τους άλλους και εμπιστοσύνη. Μερικοί τρόποι για να καταφέρετε να διατηρήσετε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, περιλαμβάνουν:
*Μην κρίνετε αυστηρά το παιδί
Ξεκινήστε υποθέτοντας ότι έχουν έναν καλό λόγο για να κάνουν αυτό που κάνουν. Δείξτε τους ότι σέβεστε τη νοημοσύνη τους και είστε περίεργοι για τις επιλογές που έχουν κάνει. Εάν δεν προδικάζετε τη συμπεριφορά τους είναι πιο πιθανό να σας «ανοιχθούν» και να εξηγήσουν γιατί οι ενέργειές τους είχαν νόημα για αυτούς.
*Ξεκαθαρίστε ότι θέλετε να βοηθήσετε
Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τις προθέσεις σας στο παιδί, δίνοντας του να καταλάβει ότι θέλετε μόνο να το βοηθήσετε. Ρωτήστε τους και ενημερώστε τους ότι θα τους βοηθήσετε σε οποιαδήποτε από τις δυσκολίες τους. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να προετοιμαστεί ώστε να επικοινωνήσει μαζί σας σε περίπτωση κάποιας δυσκολίας.
*Ζητήστε την ειλικρίνειά του
Τονίστε του ότι ακόμη και αν δυσαρεστηθείτε πολύ από αυτό που θα ακούσετε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να το τιμωρήσετε, θα εκτιμήσετε την ειλικρίνειά του και θα λειτουργήσει ως ελαφρυντικό. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί να το πείτε. Πρέπει να φροντίσετε και για την εφαρμογή του.