Πρόληψη: Τι να κάνουμε για να μην κολλήσει το παιδί

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να προλαβαίνουμε και όχι να αρρωσταίνουμε. Η πρόληψη άλλωστε είναι το καλύτερο φάρμακο, λένε οι γιατροί. Ειδικά φέτος λοιπόν εν μέσω πανδημίας πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί.
31 Δεκεμβρίου 2020 | 07:20

Ο χειμώνας είναι η αγαπημένη εποχή των ιώσεων. Mε τις πρώτες ψύχρες αρχίζουν οι πρώτες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που συνεχίζονται όλο τον χειμώνα. Οταν κάνει κρύο και τα παιδιά κινούνται σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς και όταν μάλιστα σε αυτούς τους χώρους υπάρχει κάποιο άτομο που νοσεί από μια ίωση, τότε είναι πολύ εύκολο να κολλήσουν. Υπάρχουν όμως τρόποι να αναχαιτίσουμε μια ίωση παίρνοντας κάποια μέτρα προστασίας.

Ενισχύστε την προστασία του από τους ιούς με…

 

Σωστή διατροφή

Η διατροφή του πρέπει να είναι ισορροπημένη, ιδιαίτερα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης C (πορτοκάλια, ακτινίδια, πιπεριές κ.λπ.), ώστε να ισχυροποιήσετε την άμυνα του οργανισμού του. Η ποικιλία στα χρώματα των φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζει στα παιδιά την πρόσληψη μεγαλύτερου εύρους βιταμινών. Τα παιδιά είναι προτιμότερο να καταναλώνουν ολόκληρα τα φρούτα. Επίσης από τη διατροφή των παιδιών δεν πρέπει να λείπουν οι ζωικές πρωτεΐνες που αποτελούν την πρώτη ύλη για να συνθέσει ο οργανισμός τα αντισώματα. Ζωικές πρωτεΐνες έχουν τα ψάρια, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, τα αβγά. Εκτός από πρωτεΐνες, αυτά τα τρόφιμα έχουν άλλα δύο ευεργετικά συστατικά για το ανοσοποιητικό: τον σίδηρο και τον ψευδάργυρο.

Καλό αερισμό

Φροντίστε να εξασφαλίζετε καλό αερισμό των κλειστών χώρων στους οποίους βρίσκεται. Ανοίγετε τα παράθυρα να μπαίνει καθαρός αέρας και να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα.

Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου με τα χέρια

Συμβουλέψτε το να μην αγγίζει με τα χέρια του το πρόσωπό του, γιατί, αν ο ιός έχει κολλήσει στα δάχτυλά του, εύκολα μπορεί να τον εναποθέσει στην αναπνευστική του οδό, είτε αγγίζοντας τη μύτη του είτε το στόμα του.

Σχολαστική καθαριότητα στον χώρο του και με καλή υγιεινή

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον αριθμό των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι η καλή υγιεινή, αφού πολλοί από τους ιούς εξαπλώνονται με την επαφή με μολυσμένα εκκρίματα. Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών του και των δικών σας και ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων που χρησιμοποιεί το παιδί αλλά και όλη η οικογένεια μέσα στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των λοιμώξεων. Το ίδιο και αν πετάτε αμέσως τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα στα σκουπίδια. Σε περίπτωση δικού σας κρυολογήματος πρέπει πάντοτε να βήχετε και να φτερνίζεστε με το χέρι στο στόμα και να το πλένετε καλά αμέσως μετά και πριν αγγίξετε το παιδί.

Το πλύσιμο των χεριών είναι μια ολόκληρη διαδικασία και, σύμφωνα με έρευνες, όσοι πλένουν συχνά τα χέρια τους πηγαίνουν λιγότερο στον γιατρό από ό,τι οι άλλοι. Μάθετε στο παιδί να πλένει όλες τις πλευρές της παλάμης, τα δάχτυλα και το διάστημα ανάμεσα στα δάχτυλα και τα νύχια. Η διαδικασία πρέπει να κρατάει περίπου 30-60 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει νερό και σαπούνι, τότε το αντισηπτικό είναι μια καλή λύση. Χρειάζεται αρκετή ποσότητα ώστε να καλύψει όλες τις πλευρές της παλάμης και αρκετή ώρα επάλειψη και τρίψιμο ώστε να είναι αποτελεσματική η απολύμανση.

Χρήση μάσκας

Η μάσκα προσώπου προστατεύει το παιδί από όλες τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσα από το αναπνευστικό σύστημα. Δηλαδή την εποχική γρίπη και όλες τις ιώσεις του αναπνευστικού. Κατά συνέπεια, τα παιδιά θα αρρωσταίνουν λιγότερο και επιπλέον δεν θα μολύνουν στο σπίτι τους ηλικιωμένους και τα αδελφάκια τους. Η μάσκα δεν είναι ένα καινούργιο προϊόν. Πολλά χρόνια σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται σε περιόδους έξαρσης διαφόρων νόσων που μεταδίδονται με το αναπνευστικό σύστημα και χιλιάδες παιδιά με χρόνιες παθήσεις νεοπλασιών, άσθματος κ.λπ. τη χρησιμοποιούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Χρειάζεται μόνο μια μικρή εκπαίδευση ώστε να μην τη λερώνουν ή να μην τη μολύνουν τη στιγμή που τη βάζουν ή τη βγάζουν και να μην την αγγίζουν με τα χέρια τους το διάστημα που τη φορούν.

Αποφυγή απότομης έκθεσης από τη ζέστη στο κρύο

H απότομη έκθεση από ένα ζεστό περιβάλλον σε ένα κρύο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία του. Aν, για παράδειγμα, βρίσκεται αρκετή ώρα σε κάποιο ζεστό χώρο και βγει απότομα έξω στο κρύο, τότε είναι πιθανό να κρυολογήσει ή να πάθει κάποια ψύξη. Oι πιθανότητες να αρρωστήσει αυξάνονται αν βγει στο κρύο ιδρωμένο από μια δραστηριότητα που έχει προηγηθεί ή αν λουστεί, του στεγνώσουμε ελαφρά τα μαλλιά του και βγει αμέσως έξω με το κεφάλι ακόμα ζεστό από το στέγνωμα των μαλλιών.

Σωστή ένδυση

Tο μυστικό είναι να προσαρμόζετε κάθε φορά το ντύσιμο του παιδιού με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω, με τις δραστηριότητες που πρόκειται να ακολουθήσουν, καθώς και με τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο κινείται πριν βγει έξω στο κρύο. Συγκεκριμένα, αν βρίσκεται σε ένα ζεστό περιβάλλον όπως το σπίτι, πρέπει να είναι έτσι ντυμένο ώστε να μην ιδρώνει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγει έξω στο κρύο ιδρωμένο. Tο ιδανικό είναι να του φοράτε ρούχα με τα οποία θα κινείται με άνεση σε ζεστούς χώρους χωρίς να ιδρώνει και, λίγο πριν βγει έξω, να του φορέσετε πιο ζεστά ρούχα. Bέβαια, ακόμα και έξω στο κρύο, η ένδυσή του δεν θα πρέπει να είναι τόσο βαριά που να το κάνει να ιδρώνει καθώς κινείται, τρέχει ή παίζει στον δρόμο.

Επαρκή ύπνο

Φροντίστε ώστε να κοιμάται καλά και αρκετά. Είναι μια απαραίτητη λειτουργία για τον οργανισμό του, η οποία συνδέεται άμεσα με τη σωματική υγεία. Ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα και βοηθά να είναι πιο ανθεκτικό απέναντι στη γρίπη και στα κρυολογήματα.

Υιοθέτηση νέων κανόνων

Η πανδημία μάς έχει κάνει να επανεξετάσουμε πολλά θέματα που αφορούν την υγιεινή. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα παπούτσια καθώς αποτελούν εστίες μικροβίων. Καλό είναι να τα βγάζουμε μόλις μπούμε στο σπίτι και να μην κυκλοφορούμε φορώντας τα. Ερευνες έδειξαν ότι τα παπούτσια κουβαλούν τόσο πολλά βακτήρια, που μπορεί να αποτελέσουν απειλή, ειδικά αν υπάρχουν στο σπίτι και μωρά που μπουσουλάνε.

Πρόσφατα Άρθρα
Έφηβοι στα social: Οι συνέπειες και οι τρόποι να προστατευθούν 10 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Η φράση που καταστρέφει την αυτοεκτίμηση του παιδιού 10 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Πώς να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας κριτική σκέψη 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Αυτά τα παιδιά θα γίνουν πλούσιοι ενήλικες, λένε οι επιστήμονες 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Πειθαρχία χωρίς τιμωρία; Κι όμως, γίνεται! 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ανυπάκουα παιδιά: Έτσι θα συνεργαστούν 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Gen Beta: Πώς θα είναι τα παιδιά της νέας γενιάς 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Απαιτητικό παιδί; Συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Απλές στρατηγικές για να σταματήσει το παιδί την… γκρίνια 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ποια είναι τα πιο θλιμένα παιδιά στην Ευρώπη – Πού βρίσκονται τα Ελληνόπουλα; 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ποιες είναι οι μορφές της αγάπης; Είναι η γονική, η πιο ισχυρή; 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Γιατί θυμώνουν τα παιδιά; 6 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Μαθητές: Ποιες είναι οι αδυναμίες τους στο Δημοτικό 6 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Παιδιά: Τι βλάπτει την υγεία και την ανάπτυξή τους; 5 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Το παιδί μου θύμωσε, τι να κάνω; 5 Ιανουαρίου 2025, 08:00
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version