Το παιδί αρρώστησε, έχει κρυώσει ή έχει κοροναϊό;

Πώς ξεχωρίζουμε το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη και τον κοροναϊό;
2 Ιανουαρίου 2021 | 07:50

Μέχρι πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κοροναϊού, οι πιο συνηθισμένες αρρώστιες που απασχολούσαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ήταν το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Τα συμπτώματα αυτών των δυο ιώσεων επικαλύπτουν το ένα το άλλο και είναι δύσκολο να γίνει η λεγόμενη διάφορο-διάγνωση. Τους τελευταίους μήνες όμως προστέθηκε και μία τρίτη πάθηση που μοιάζει σε πολλά σημεία με αυτές τις δυο και μιλάμε φυσικά για τον κορωνοϊό. Εχουμε λοιπόν τρεις παρόμοιες ασθένειες που όταν εμφανίζει ένα παιδί συμπτώματα, θα πρέπει ο παιδίατρος να μπορεί να ξεχωρίσει αν οφείλονται σε κρυολόγημα, σε γρίπη ή σε κοροναϊό.

Είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση και έγκαιρα διότι η κάθε μια από αυτές τις αρρώστιες διακρίνεται από διαφορετική σοβαρότητα όσον αφορά την έκβασή της, αλλά και το κατά πόσο θα ταλαιπωρήσει το παιδί. Μάλιστα η γρίπη και ο κορωνοϊός μπορούν να απειλήσουν και την ίδια τη ζωή του παιδιού.

Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, αλλά πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και σε άλλα όργανα του οργανισμού. Προκαλούνται όμως από διαφορετικά είδη ιών, έχουν διαφορετική βαρύτητα συμπτωμάτων, έχουν διαφορετική πορεία, διαφορετικά συμπτώματα, διαφορετικά τεστ διάγνωσης και διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση.

Ας δούμε, λοιπόν, τις ομοιότητες και τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι τρεις αυτές ασθένειες.

Το κοινό κρυολόγημα

 

Κάτι το περιτριγυρίζει

Το κρυολόγημα είναι αυτό που συνήθως λέει ο λαός «σαν κάτι να με περιτριγυρίζει». Τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια και εντοπίζονται περισσότερο στη μύτη και στον φάρυγγα. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί ιοί οι οποίοι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Ο πιο γνωστός ιός κρυολογήματος είναι ο ρινικός ο οποίος ευθύνεται σχεδόν για το 40% των περιστατικών. Αλλοι γνωστοί ιοί είναι ο κορωνοϊός του κρυολογήματος, ο αναπνευστικός συγκυτιακός και άλλοι.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μπορεί να διαρκέσουν από 7-10 μέρες. Θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία επίσκεψης στον παιδίατρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το κύριο σύμπτωμα είναι το φτάρνισμα. Δηλαδή το παιδί χωρίς αιτία φτερνίζεται τακτικά και προκαλεί την ανησυχία των γονιών καθώς υποψιάζονται ότι το παιδί τους μάλλον έχει «κρυώσει». Ο βήχας είναι μικρός και επιφανειακός, μοιάζει σαν κάτι να έχει στον λαιμό του και το ερεθίζει. Βήχει μια με δυο φορές κατά τη διάρκεια μιας ώρας και συνήθως το βράδυ είναι ήρεμο στον ύπνο του χωρίς βήχα. Τα μάτια του μπορεί να είναι ερεθισμένα, δηλαδή κόκκινα και να νιώθει κάποια ενόχληση αλλά χωρίς να υπάρχουν τσίμπλες. Αν μάλιστα τα τρίβει, τότε μπορεί να επιμολυνθούν και να προκληθεί επιπεφυκίτιδα.

Ενδέχεται να νιώθει πόνο στο κεφάλι (κεφαλαλγία). Αυτό δυσκολεύει την καθημερινότητα της ζωής του, δεν μπορεί να διαβάσει τα μαθήματά του και ίσως να θέλει να κοιμάται. Η θερμοκρασία του σώματός του δεν επηρεάζεται σημαντικά. Συνήθως δεν έχει πυρετό ή αν κάνει είναι χαμηλός και κάτω από 38,5 βαθμούς Κελσίου. Γενικά το παιδί είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Είναι ζωηρό σαν να μην είναι άρρωστο. Η όρεξή του δεν επηρεάζεται σημαντικά, ούτε η όσφρηση ή η γεύση του.

Επομένως το κοινό κρυολόγημα χαρακτηρίζεται από:

  • Φτάρνισμα
  • Μπούκωμα και καταρροή
  • Βήχα
  • Ερεθισμένα μάτια
  • Πυρετό (δέκατα ή πολύ χαμηλός)
  • Καλή διάθεση
  • Καλή όρεξη

Η θεραπεία

Το παιδί δεν χρειάζεται να πάρει αντιβίωση. Πρέπει όμως να πίνει πολλά υγρά όπως νερό και φρεσκοστυμμένους χυμούς, να τρώει καλό φαγητό όπως κρέας, ψάρι, σούπες, φρούτα. Να ξεκουράζεται. Αυτά είναι αρκετά για να περάσει το κοινό κρυολόγημα.

Να ξέρετε ότι:

  • Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για την πρόληψή του.
  • Τα παιδιά παθαίνουν κατά μέσο όρο μέχρι και 10 κρυολογήματα τον χρόνο.
  • Το κοινό κρυολόγημα είναι άκρως μεταδοτικό και εξαπλώνεται με τον αέρα μέσω των σταγονιδίων ή εξ επαφής αν φέρουμε τα μολυσμένα χέρια μας στο στόμα.

Η γρίπη

 

Κακουχία και θορυβώδη συμπτώματα

Οι ιοί της γρίπης προκαλούν τη λεγόμενη γριπώδη συνδρομή. Προσβάλλουν συνήθως το αναπνευστικό σύστημα αλλά τα συμπτώματα είναι πολύ θορυβώδη και σοβαρά.

Πολλές φορές τα παιδιά πρέπει να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο και σε άλλα απειλείται ακόμη και η ζωή τους. Το σοβαρότερο και θανατηφόρο σύμπτωμα σε μικρά παιδιά είναι η επιπλοκή της πνευμονίας.

Η γρίπη μεταδίδεται μέσω του αέρα και του φτερνίσματος, δηλαδή από το σάλιο και τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το στόμα. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί και από μολυσμένες επιφάνειες όπως τραπέζια, θρανία, μολύβια, ρούχα κ. λπ. Οι ιοί της γρίπης μπορούν να επιζήσουν και να παραμείνουν λοιμώδεις για περίπου μία βδομάδα σε ανθρώπινη θερμοκρασία, πάνω από 20 μέρες σε 0 βαθμούς Κελσίου και για πολύ μεγαλύτερη περίοδο σε κρύες θερμοκρασίες.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν περίπου 5-7 μέρες και συνήθως είναι χαρακτηρισμένα από την αιφνίδια αύξηση του πυρετού πάνω από 38,5-39 βαθμούς Κελσίου, ο οποίος πέφτει με δυσκολία ακόμη και με αντιπυρετικό. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι ο πυρετός της γρίπης χαρακτηρίζεται και με ρίγος.

  • Ο βήχας είναι πολύ έντονος και με πόνο στον λαιμό. Συνήθως δεν αφήνει το παιδί να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Η μύτη έχει πολύ καταρροή με συμφόρηση και δεν καταφέρνει να σταματήσει με τα κοινά αποσυμφορητικά.
  • Χαρακτηρίζεται από πόνους στους μυς και στα κόκαλα.
  • Εχει κακή διάθεση και δεν έχει όρεξη να φάει και να πιει.
  • Μερικές φορές υπάρχει εμετός και διάρροια.
  • Αν προσβληθούν οι βρόγχοι και οι πνεύμονες, τότε η επιπλοκή της πνευμονίας μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή.

Η θεραπεία

Δεν χρειάζεται αντιβίωση εκτός και αν προκύψουν επιπλοκές. Υπάρχει τεστ με το οποίο γίνεται διάγνωση της γρίπης. Μπορεί να χορηγηθεί αντιιικό φαρμάκου. Ευτυχώς υπάρχει εμβόλιο το οποίο γίνεται από τον Σεπτέμβριο και μετά και προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό από τη μόλυνση της γρίπης.

Τα κυρία συμπτώματα που χαρακτηρίζουν μια γριπώδη συνδρομή είναι:

  • Υψηλός πυρετός με ρίγος
  • Εντονος βήχας
  • Ρινική καταρροή
  • Πόνος στους μυς και στα κόκαλα
  • Πόνος στον λαιμό
  • Γενική καταβολή
  • Διάρροιες και εμετοί
  • Δυσκολία στην αναπνοή

COVID-19 – Κοροναϊός

 

Αγνωστη η συμπεριφορά του

Ο κοροναϊός είναι ένας καινούργιος ιός που εμφανίστηκε τον τελευταίο χρόνο. Καθώς είναι άγνωστη η συμπεριφορά του, οι επιστήμονες καθημερινά μελετούν τα συμπτώματα που προκαλεί σε διαφορετικές ηλικίες, τον τρόπο που μεταδίδεται και την αντιμετώπισή του. Είναι σίγουρο ότι μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων και των μολυσμένων επιφανειών, αλλά για να προσβάλει ένα άτομο γίνεται μόνο αν καταφέρει να φτάσει στα κύτταρα των πνευμόνων. Η διάρκεια των συμπτωμάτων διαρκεί περίπου από 1-14 μέρες. Μπορεί να μεταδοθεί από 48 ώρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι και 14 μέρες μετά.

Τα συμπτώματα

  • Ανάλογα με την ηλικία τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Συνήθως ξεκινάει με έλλειψη της οσμής και της γεύσης.
  • Το άτομο αισθάνεται ανεξήγητη καταβολή μέχρι που δυσκολεύεται να ανεβεί τις σκάλες.
  • Αισθάνεται ξηρό λαιμό και έντονο πονόλαιμο. Μερικές φορές ο πόνος στο κεφάλι είναι πολύ δυνατός. Οταν αρχίσει η δυσκολία στην αναπνοή τότε η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Η διαφορά στα παιδιά είναι ότι μερικές φορές μπορεί να μην έχουν τίποτα από τα προηγούμενα συμπτώματα αλλά να παρουσιάσουν μόνο συμπτώματα από το γαστρικό σύστημα όπως εμετό και διάρροια. Μερικά παιδιά εμφανίζουν μόνο εξάνθημα, δηλαδή κοκκινίλες σε διάφορα μέρη του σώματος.

Η διάγνωση

 

Υπάρχει συγκεκριμένο τεστ με το οποίο μπορεί να γίνει η διάγνωση. Η θεραπεία εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Επομένως τα βασικά συμπτώματα του κορωνοϊού είναι:

  • Πυρετός με ρίγος
  • Εντονος βήχας
  • Γενική καταβολή
  • Πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις
  • Κεφαλαλγία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αοσμία και αγευσία
  • Εμετοί
  • Διάρροια
  • Εξάνθημα

 

Σε κάθε περίπτωση όταν ένα παιδί είναι άρρωστο και παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης θα πρέπει να εξετάζεται από τον παιδίατρο. Επειδή πολλά συμπτώματα μοιάζουν και επικαλύπτονται. Μόνο η κλινική εξέταση θα μπορεί να προσδιορίσει τη σοβαρότητα και αν χρειάζεται να γίνει κάποιο τεστ ή εξετάσεις ή να ακολουθηθεί φαρμακευτική θεραπεία.

 

*Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Σπύρο Μαζάνη, παιδίατρο

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version