Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που μπορεί να αισθανθούν μοναξιά μερικές φορές και μάλιστα, για διαφορετικούς λόγους. Είτε το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού σας έχει βρει με συγκατοίκους, τα μέλη της οικογένειας σας, το κατοικίδιό σας, είτε μόνους, πιθανότατα θα έχετε βιώσει και εσείς κάποια στιγμή το δυσάρεστο συναίσθημα τους τελευταίους μήνες.
Πώς θα διαχειριστούμε την μοναξιά;
Η αλήθεια είναι ότι η μοναξιά δεν εμφανίζεται μόνο όταν είστε μόνοι. Εάν η μοναξιά επηρεάζει την καθημερινότητά σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε που μπορεί να σας βοηθήσουν.
Τα πράγματα που θα σας βοηθήσουν:
- Δοκιμάστε να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας σε κάποιο αξιόπιστο φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο.
- Σκεφτείτε να συμμετάσχετε διαδικτυακά σε μια ομάδα ή τάξη που εστιάζει σε κάτι που σας αρέσει.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε μέρη, που θα σας φτιάξουν την διάθεση. Μια βόλτα στο πάρκο μπορεί να βοηθήσει.
Τα πράγματα που θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε:
- Μην προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα ταυτόχρονα. Αντίθετα ορίστε μικρούς στόχους που μπορείτε εύκολα να επιτύχετε για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας.
- Μην εστιάζετε στα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Εστιάστε το χρόνο και την ενέργειά σας στο να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αισθανθεί καλύτερα.
- Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Στα κοινωνικά μέσα συνήθως βλέπετε μόνο πράγματα που θέλουν να μοιράζονται οι χρήστες.
- Προσπαθήστε να μην πείτε στον εαυτό σας ότι είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μοναχικοί σε κάποιο σημείο της ζωής τους και υπάρχει υποστήριξη.
Η δύναμη της προνόησης
Εάν συνειδητοποιήσετε ότι τείνετε να είστε πιο απαισιόδοξοι ή και ευερέθιστοι από το συνηθισμένο, δίχως να γνωρίζετε γιατί, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ενδείξεις ως τα πρώτα σημάδια της μοναξιάς.
Επιπλέον, μπορείτε να σκεφτείτε πώς, πότε και γιατί αισθανθήκατε λιγότερο άνετα, χρησιμοποιώντας αυτές τις εμπειρίες ως παράγοντες «πρόγνωσης».
Η Marisa G. Franco υποστηρίζει ότι θα πρέπει να είμαστε προνοητικοί ακόμα και με την μοναξιά μας, δημιουργώντας ένα πλάνο δράσης για το τι θα κάνουμε όταν τελικά.. μας «επισκεφθεί». Έτσι μπορείτε να προγραμματίσετε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, που ξέρετε ότι πράγματι σας ευχαριστεί, για μια πιο δύσκολη ημέρα.