Η οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό είναι ένα δια βίου ταξίδι που ξεκινά από την παιδική ακόμα ηλικία. Ανεξάρτητα από τα γεύματα ή τα τρόφιμα που υπάρχουν στο οικογενειακό μενού, όλοι οι γονείς φαίνεται να ανησυχούν για τις διατροφικές συνήθειες που θα υιοθετήσει το παιδί. Αν θέλετε να το βοηθήσετε να αγαπήσει από νωρίς την υγιεινή διατροφή, μπορείτε να δοκιμάσετε:
1. Αφήστε την πίεση
Διατηρήστε ένα θετικό περιβάλλον γύρω από το φαγητό και προσπαθήστε να αποφύγετε την πίεση ή την τιμωρία, την ανταμοιβή και τις τακτικές διαπραγμάτευσης που κάνουν πολλοί γονείς. Οι καταναγκαστικές στρατηγικές όπως το «καθαρό πιάτο», τείνουν να καταπνίγουν την ικανότητα ενός παιδιού να μάθει να του αρέσει το φαγητό του.
2. Συζητήσεις περί φαγητού
Στη θέση των διαπραγματεύσεων ή των μαχών στο τραπέζι του δείπνου για υγιεινά τρόφιμα, οι γονείς πρέπει να ανοίξουν μια γραμμή επικοινωνίας νωρίς με τα παιδιά τους για να δημιουργήσουν ένα θετικό δυναμικό περιβάλλον, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Για αυτό θα ήταν καλό να ρωτήσετε την άποψη του παιδιού για αυτό που τρώει και να την σεβαστείτε, ακόμα και αν δεν είναι θετική. Έπειτα μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι άλλο και πάλι να ρωτήσετε την άποψή του. Ακόμα και αν αρνείται να φάει τα περισσότερα φαγητά, σίγουρα θα διευρύνει τα γούστα του, δοκιμάζοντας νέες τροφές και υφές.
3. Ποικιλία
Τα παιδιά θα δοκιμάσουν πιο εύκολα να φάνε κάτι καινούργιο από μόνα τους, όταν τα τρόφιμα παρουσιάζονται με μεγάλη ποικιλία και σε ένα ευχάριστο περιβάλλον χωρίς πίεση. Μαθαίνουν να πειραματίζονται και να απολαμβάνουν φαγητό και να αναπτύσσουν μια ευρύτερη διατροφή με την πάροδο του χρόνου.
Είναι επίσης καλή ιδέα να δοκιμάσετε και να γίνετε δημιουργικοί εάν έχετε το χρόνο. Μην εμφανίσετε το ίδιο τρόφιμο με τον ίδιο τρόπο πολλές φορές. Αντί για μπρόκολο στο ατμό μαζί με κοτόπουλο, μπορείτε να δοκιμάσετε σούπα μπρόκολου, ψητό ή ακόμα και τηγανητό.