Ο μέσος όρος ηλικίας που τα παιδιά αρχίζουν να ελέγχουν την κύστη τους είναι κάπου μεταξύ δυόμισι και τριών ετών. Φυσικά, μιλάμε για μια ηλικία κατά προσέγγιση και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς. Γι’ αυτό σε καμία περίπτωση ως γονείς δεν πρέπει να πιέζουμε ή να μαλώνουμε το μικρό μας κάθε φορά που “βρέχει” τα ρουχαλάκια του και δεν μπορεί να ελέγξει την ανάγκη του.
Τα σημάδια ότι το παιδί είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα
Το ίδιο το παιδί μάς δείχνει πότε είναι έτοιμο να περάσει στο επόμενο στάδιο τουαλέτας. Παρακολουθούμε λοιπόν για τα εξής σημάδια:
- Οι πάνες του είναι στεγνές έως και για δύο ώρες, γεγονός που σημαίνει ότι αρχίζει να ελέγχει την κύστη του.
- Ξεκινά να δείχνει ενδιαφέρον για τη χρήση της τουαλέτας από τους ενηλίκους.
- Μας ενημερώνει με λέξεις ή κινήσεις ότι έκανε ή πρόκειται να κάνει την ανάγκη του στην πάνα. Μάλιστα, αν το μικρό μας μάς ενημερώνει προτού λερώσει την πάνα του, είναι πιο πιθανό ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το γιογιό.
Πώς θα κάνουμε την αρχή
Το μικρό μας μπορεί αρχικά να χρησιμοποιεί το γιογιό, την τουαλέτα ή και τα δύο, συνδυαστικά. Το γιογιό δείχνει πιο φιλικό προς το παιδί , ωστόσο, πολλά παιδιά δεν έχουν πρόβλημα να καθίσουν απευθείας στην τουαλέτα. Σε αυτήν την περίπτωση, φροντίζουμε να προμηθευτούμε ένα σκαλοπατάκι με αντιολισθητική βάση για να φτάνει στην τουαλέτα και ένα κινητό κάθισμα που προσαρμόζεται σε αυτήν.
Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να “χτίσει” τη ρουτίνα της τουαλέτας
Η καθιέρωση μιας ρουτίνας θα βοηθήσει το παιδί να προχωρήσει με σταθερούς ρυθμούς στη διαδικασία. Πάντα με την επίβλεψή μας, μπορεί να πηγαίνει κάθε μία ώρα να κάθεται στο γιογιό ή στην τουαλέτα και να τα χρησιμοποιεί όποτε νιώθει την ανάγκη. Έχουμε κατά νου ότι το παιδί σίγουρα θα χρειαστεί να πάει περίπου μισή ώρα μετά το φαγητό του. Έτσι κι αλλιώς όμως θα καταλάβουμε ότι θέλει να πάει, ακόμη και χωρίς να μας το πει, επειδή θα αλλάξει στάση σώματος ή θα αλλάξει δωμάτιο μόνο του.
Tip:
Είναι σημαντικό το παιδί να ταυτίσει το γιογιό με κάτι ευχάριστο και να μην το αντιμετωπίζει ως καταναγκασμό. Γι’ αυτό μπορούμε να αφήσουμε δίπλα του παιδικά βιβλία ώστε να είναι απασχολημένο με κάτι όση ώρα κάθεται εκεί ή, αν δυσκολεύεται να πειστεί να χρησιμοποιήσει το γιογιό, μπορούμε να του υποσχεθούμε μια βόλτα, κινούμενα σχέδια ή ό,τι ξέρουμε ότι μπορεί να το δελεάσει.
Τρόποι να το βοηθήσουμε να “κόψει” την πάνα
Είναι σχεδόν απίθανο το παιδί να σταματήσει απότομα να χρησιμοποιεί πάνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια σταδιακή διαδικασία. Αρχικά, δεν θα τις χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εφόσον βλέπουμε ότι μπορεί να επικοινωνεί την ανάγκη του, δεν χρειάζεται να του φοράμε πάνες από την ώρα που ξυπνάει μέχρι να κοιμηθεί.
Ατυχήματα θα συμβούν, αλλά αποτελουν μέρος της διαδικασίας. Μάλιστα, όταν το παιδί «βρέξει» το εσώρουχο και τα ρουχαλάκια του, θα συνδέσει ευκολότερο την αίσθηση με την ανάγκη χρήσης τουαλέτας. Φυσικά, υπάρχουν παιδιά που δεν ουρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως αυτός δεν είναι ο κανόνας.
Για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να “βρέξει” το κρεβάτι του, το βάζουμε να ουρήσει ακριβώς προτού ξαπλώσει και δεν του δίνουμε υγρά μέχρι και 2 ώρες προτού ξαπλώσει.