Εάν πιστεύετε ότι είστε σε θέση να γίνετε το υγιές, αφοσιωμένο άτομο που θέλετε να είστε σε μεγαλύτερη ηλικία, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να μεγαλώσετε και να γίνετε έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Αισιοδοξία για να μεγαλώνουμε όπως θέλουμε

«Το πώς σκεφτόμαστε για το ποιος θα είμαστε στα γηρατειά είναι ένας ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης για αυτό που θα είμαστε μετά από χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά η διδακτορική φοιτήτρια, Shelbie Turner, στο Κολέγιο Public Health and Human Sciences του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με την γήρανση διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι φαντάζονταν τον εαυτό τους στην ηλικία των πενήντα ετών, προέβλεπε ένα ευρύ φάσμα μελλοντικών στοιχείων υγείας έως και σαράντα χρόνια αργότερα, όπως τα καρδιαγγειακά ζητήματα, η μνήμη, η ισορροπία ακόμα και η θνησιμότητα.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που βλέπουν αισιόδοξα την γήρανση όταν βρίσκονται περίπου στα πενήντα έτη, ζουν 7,5 χρόνια περισσότερο, κατά μέσο όρο» σύμφωνα με την Karen Hooker, συν-συγγραφέα της μελέτης.

Στοιχείο κλειδί η αυτό – αντίληψη

Επειδή η αυτό-αντίληψη της γήρανσης συνδέεται με πολλές σημαντικές επιδράσεις στην υγεία, οι ερευνήτριες θέλησαν να δουν τι είναι αυτό που επηρεάζει ακριβώς την αυτό-αντίληψη. Για αυτό εξέτασαν την επίδραση δύο παραγόντων:

  • Την αυτό-αποτελεσματικότητα, την αντιληπτή δηλαδή ικανότητα ενός ατόμου να γίνει αυτό που θέλει στο μέλλον.
  • Την αισιοδοξία ως γενικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας.

Όπως προβλεπόταν, τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας συσχετίστηκαν με μια πιο θετική αυτό-αντίληψη της γήρανσης. Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας για το πώς βλέπουν οι άνθρωποι την γήρανση είναι η εσωτερίκευση των στερεοτύπων για τους ηλικιωμένους.