Μετά από μια σκληρή προπόνηση, περιμένουμε να νιώσουμε πιασμένοι, αυτό το γνωστό «κάψιμο».
Τα βάρη, η γυμναστική για πολλή ώρα ή η εκτέλεση προπονήσεων υψηλής έντασης, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ήπιο πιάσιμο την επόμενη μέρα και αυτό συνήθως είναι φυσιολογικό.
Όμως, πολλοί άνθρωποι νιώθουμε πιασμένοι μόλις ξυπνήσουμε και χωρίς να έχουμε κάνει μια έντονη προπόνηση.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Όταν κινούμαστε, ο ιστός που περιβάλλει τις αρθρώσεις μας εκκρίνει ένα υγρό που λιπαίνει τις αρθρώσεις μας, επιτρέποντας στα οστά να κινούνται εύκολα. Όταν όμως σταματάμε να κινούμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα – ας πούμε, κατά τη διάρκεια των 7-9 ωρών που κοιμόμαστε- η ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε πιάσιμο και δυσκαμψία το πρωί. Αυτό το φαινόμενο συνήθως γίνεται πιο έντονο καθώς μεγαλώνουμε και υποχωρεί μετά από 10-15 λεπτά.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε το πιάσιμο;
Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να αντιμετωπίσουμε το πιάσιμο που νιώθουμε όταν ξυπνάμε. Σε κάθε περίπτωση, αν το πιάσιμο είναι έντονο ή δεν υποχωρεί, απευθυνόμαστε στον γιατρό μας.
Επιλέγουμε το στρώμα και το μαξιλάρι που μας ταιριάζουν
Μια λάθος επιλογή στρώματος και μαξιλαριού είναι αρκετή για να μειώσει την άνεσή μας, να υποβαθμίσει την ποιότητα του ύπνου μας αλλά και να κάνει πιο έντονο το πιάσιμό μας.
Γι’ αυτό απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ξεκούραστο ύπνο είναι ένα άνετο στρώμα και ένα μαξιλάρι που στηρίζουν σωστά το σώμα και το κεφάλι μας όσο εμείς κοιμόμαστε.
Αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα
Η τακτική σωματική άσκηση αυξάνει τη λίπανση των αρθρώσεών μας και ενδυναμώνει τους μυς μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε καλύτερα μεσοπρόθεσμα.
Ακόμη κι αυτή την περίοδο που τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί, μπορούμε να εντάξουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας. Μια καλή επιλογή είναι το περπάτημα.
Το περπάτημα είναι πιο φιλικό στις αρθρώσεις μας από το τρέξιμο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι η ιδανική προπόνηση για τα οστά μας.
Συγκεκριμένα, το περπάτημα μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα αυτές του γονάτου και των ισχίων που είναι και οι πιο επιρρεπείς στην οστεοαρθρίτιδα, «λιπαίνοντάς» τις και ενδυναμώνοντας τους μυς που τις στηρίζουν.
Κάνουμε stretching
Οι διατατικές ασκήσεις, ή αλλιώς stretching, προσφέρουν πολλά οφέλη στο σώμα και το μυαλό μας όταν εκτελούνται σωστά.
Συγκεκριμένα, με το stretching οι κινήσεις μας αποκτούν το φυσιολογικό τους εύρος, αυξάνεται η ελαστικότητα των μυών μας, αυξάνεται η μυϊκή αίσθηση τόσο στους γυμνασμένους όσο και στους αγύμναστους μυς και ανακουφίζονται τα νεύρα που πιέζονται από βραχείς μυς και δημιουργούν πόνους.
Φροντίζουμε λοιπόν να κάνουμε μερικές ήπιες διατατικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ξυπνάμε και πριν τον ύπνο.