Η υπέρταση, η υψηλή δηλαδή αρτηριακή πίεση κατά την διάρκεια της νύχτας και όχι της ημέρας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Uppsala, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension.
Άνοια και υπέρταση
Η «άνοια» είναι ένας όρος «ομπρέλα» που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατηγορία συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται από αλλαγές στη συμπεριφορά και την σταδιακά φθίνουσα γνωστική και κοινωνική ικανότητα. Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η αρτηριακή πίεση εκδηλώνει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια του εικοσιτετραώρου, με τις χαμηλότερες τιμές να σημειώνονται την νύχτα.
Όταν το μοντέλο της «εμβάπτισης» αντιστρέφεται
Η νύχτα αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την υγεία του εγκεφάλου και την εύρυθμη λειτουργία του.
Οι γιατροί αποκαλούν αυτή τη νυκτερινή πτώση της αρτηριακής πίεσης «εμβάπτιση». Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, αυτό το πρότυπο αντιστρέφεται και τότε η αρτηριακή πίεση κατά την διάρκεια της νύχτας είναι υψηλότερη από την διάρκεια της ημέρας.
Αυτό το πρότυπο είναι γνωστό, σύμφωνα με τους ειδικούς ως «αντίστροφη εμβάπτιση».
«Ο κίνδυνος διάγνωσης άνοιας ήταν 1,64 φορές υψηλότερος στους άνδρες με αντίστροφη εμβάπτιση σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογική εμβάπτιση. Η αντίστροφη εμβάπτιση αύξησε κυρίως τον κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Xiao Tan, μεταδιδακτορικός και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.