Συμβουλές για πειθαρχία χωρίς φωνές

Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να δείχνουν αποφασισμένα να σας φτάσουν στα όριά σας, ωστόσο η πειθαρχία δεν χρειάζεται φωνές κι εντάσεις
13 Φεβρουαρίου 2021 | 08:50

Πιθανότατα η πιο συχνή απορία που ακούγεται από το στόμα των γονιών είναι το “μα γιατί δεν με ακούει το παιδί;”. Πράγματι, πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να δείχνουν αποφασισμένα να σας φτάσουν στα όριά σας, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να τα κάνετε να σας ακούσουν, χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας ή να βάλετε τις φωνές.

Συμβουλές για πειθαρχία χωρίς φωνές

*Χαμηλώστε την ένταση της φωνής σας

Όπως τα επίπεδα απογοήτευσής σας αυξάνονται, το ίδιο τείνει να κάνει και η ένταση της φωνής σας. Κάπως έτσι το παιδί μπορεί να καταλήγει να νιώθει ότι του φωνάζετε διαρκώς. Το να χαμηλώσετε τη φωνή σας ψιθυρίζοντας είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιμένει και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα εκπληκτικό νέο αποτέλεσμα. Άλλωστε, όταν χαμηλώνετε την ένταση της φωνής σας, το παιδί θα πρέπει να σας ακούσει πιο προσεκτικά και έτσι θα πετύχετε αυτό ακριβώς που θέλετε.

*Επιλέξτε σε τι θα δώσετε σημασία

Όταν το παιδί είναι ανυπάκουο, πρέπει να διαλέγετε τις μάχες σας, διαφορετικά θα… εξαντληθείτε σύντομα. Φροντίστε να κερδίζετε πάντα τις σημαντικές μάχες (π.χ. να πλένει τα χέρια του όταν επιστρέφει σπίτι), να διαπραγματεύστε τις λιγότερο σημαντικές μάχες (π.χ. να κάτσει μισή ώρα ακόμα στον υπολογιστή) και να επιτρέπετε στο παιδί να κερδίζει ορισμένες μάχες (π.χ. να φορέσει ρούχα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους). Έτσι, θα διατηρήσετε με μεγαλύτερη ευκολία τις ισορροπίες και την… οικογενειακή σας γαλήνη.

*Εξηγήστε του το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του

Εξηγήστε στο παιδί ότι αν συνεχίσει να έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, επιλέγει μια συγκεκριμένη συνέπεια. Φροντίστε οι συνέπειες να είναι λογικές και να τηρούνται από την πλευρά σας, ακόμη κι αν το παιδί σας δείχνει να δυσανασχετεί. Έτσι, θα καταλάβει με άμεσο τρόπο ότι οι πράξεις του έχουν συνέπειες.

*Ακούστε ενεργά το παιδί

Ποτέ μην ξεχνάτε ότι είστε το πρώτο και πιο καθοριστικό πρότυπο για το παιδί σας. Αν εσείς οι ίδιοι δεν ακούτε το παιδί σας προσεκτικά όταν σας μιλάει, είναι αρκετά πιθανό να αναπτύξει και το ίδιο αυτή τη συνήθεια. Η ενεργή ακρόαση περιλαμβάνει κάτι παραπάνω από το να ακούτε απλώς τι σας λένε και έχει να κάνει με το να μάθετε να αναζητείτε το -πολλές φορές κρυμμένο- νόημα πίσω από τις λέξεις. Ακούστε, λοιπόν, το παιδί σας και τον/ τη σύζυγό σας με προσοχή και το παιδί είναι αρκετά πιθανό να ενσωματώσει αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας.

*Δείξτε του αγάπη

Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο, αλλά μερικές φορές, το παιδί δεν σας ακούει για να σας στείλει ένα μήνυμα. Ίσως με τον τρόπο του σας λέει «Δεν μπορείς να με κάνεις ό,τι θέλεις, έχω κουραστεί να μου δίνεις οδηγίες.» Μπορεί λοιπόν να είναι μια καλή στιγμή να αποκαταστήσετε την καλή του θέληση και του δείξετε την αγάπη σας. Έτσι, ακόμη κι αν νιώθετε ότι θέλετε να του φωνάξετε, αγκαλιάστε το και εξηγήστε του με ηρεμία τους λόγους που θέλετε να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version