Ρουτίνα: Απαραίτητη για μικρούς και μεγάλους

Η ρουτίνα βοηθάει τόσο εσάς όσο και τα παιδιά σας
15 Φεβρουαρίου 2021 | 07:30

Μία από τις μεγάλες αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία του κοροναϊού στις ζωές μας, είναι η ριζική αλλαγή της καθημερινότητάς μας. Μικροί και μεγάλοι καλούμαστε να προσαρμοζόμαστε σε νέους κανόνες και η ρουτίνα μας έχει διαταραχθεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό -τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας- να δημιουργήσουμε μια νέα οικογενειακή ρουτίνα.

Τι προσφέρει η ρουτίνα στην οικογένειά σας

Η ρουτίνα βοηθά τα μέλη της οικογένειας να γνωρίζουν ποιος πρέπει να κάνει τι, πότε, με ποια σειρά και πόσο συχνά. Για παράδειγμα, τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι πρέπει να σας βοηθούν με το γέμισμα και το άδειασμα του πλυντηρίου των πιάτων κάθε ημέρα. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει λιγότερες συγκρούσεις και λιγότερη γκρίνια σχετικά με τέτοιου είδους βαρετές δραστηριότητες.

Μια ρουτίνα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προλάβετε μια συμπεριφορά που δεν θέλετε να έχει το παιδί. Για παράδειγμα, αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί γκρινιάζει όποτε πηγαίνετε μαζί στο σουπερμάρκετ, μπορείτε να καθιερώσετε να ακούτε το αγαπημένο του τραγούδι στο αμάξι καθώς πηγαίνετε.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ρουτίνες σχετικές με το παιχνίδι, τα οικογενειακά γεύματα και τον ύπνο. Άλλωστε, όταν τα παιδιά έχουν χρόνο να παίξουν, τρέφονται σωστά και κοιμούνται επαρκώς, είναι πιο πιθανό να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που θέλετε.

Και -ίσως το πιο σημαντικό- η ρουτίνα βοηθά τα μικρά παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια. Όταν νιώθουν ασφαλή, μπορούν να αναπτύξουν ένα υγιές αίσθημα αυτοεκτίμησης, να επικεντρωθούν στη μάθηση και φυσικά να υιοθετήσουν τους κατάλληλους τρόπους συμπεριφοράς.

Δημιουργώντας την οικογενειακή ρουτίνα

Ακολουθούν μερικά tips για να δημιουργήσετε τις δικές σας οικογενειακές ρουτίνες:

  • Προγραμματίστε ρουτίνες για απαιτητικές στιγμές μέσα στην οικογενειακή ημέρα – για παράδειγμα, πριν και μετά τη δουλειά σας και την τηλεκπαίδευση των παιδιών. Τα πράγματα πηγαίνουν συχνά πιο ομαλά όταν έχετε μια ρουτίνα που τους κρατά όλους απασχολημένους. Για παράδειγμα, πείτε στο παιδί να μαζεύει τα παιχνίδια του όσο εσείς μαγειρεύετε.
  • Προγραμματίστε χρόνο για τα διαλείμματα του παιδιού. Αυτό δίνει στο παιδί σας χρόνο για ύπνο ή ξεκούραση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τη συμπεριφορά του. Επίσης, ο ελεύθερος χρόνος τού δίνει την ευκαιρία να μάθει να παίζει μόνο του.
  • Εάν θέλετε να θέσετε χρονικά όρια σε ορισμένες δραστηριότητες, όπως η χρήση οθόνης, κάντε το μέρος της ρουτίνας. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν τηλεόραση ή να χρησιμοποιούν τα tablet τους, αλλά μόνο σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.
  • Συνδέστε δύο ή περισσότερες δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να ολοκληρώσει πιο γρήγορα τις δραστηριότητες που θεωρεί βαρετές. Είναι επίσης χρήσιμο επειδή η μία δραστηριότητα θα το βοηθήσει να θυμηθεί την επόμενη. Για παράδειγμα, μάθετε το παιδί να πλένει τα δόντια του προτού μπει για μπάνιο.
  • Εξηγήστε τη ρουτίνα στο παιδί σας. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να κατανοήσουν απλές, δομημένες προτάσεις- για παράδειγμα, «Πρώτα καθαρά δόντια. Μετά παραμύθι με τον μπαμπά ». Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιήστε λέξεις ή ιδέες που το παιδί σας μπορεί να καταλάβει για να μιλήσετε για τη ρουτίνα σας. Όσον αφορά στα παιδιά σχολικής ηλικίας, η συζήτηση σχετικά με τη ρουτίνα μπορεί να τα βοηθήσει να προγραμματίζουν καλύτερα τις υποχρεώσεις τους και να λειτουργούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.
Πρόσφατα Άρθρα
Μειωμένη όρεξη: Πώς θα τρώει το παιδί περισσότερο; 5 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πότε θα είναι έτοιμο το παιδί για smartphone; 5 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδί: Πρέπει να του λέμε «Είμαστε περήφανοι για εσένα»; 4 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο 4 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Η καλή ανατροφή των παιδιών συνοψίζεται σε μόλις 4 πράγματα 3 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιταμίνη D: Η έλλειψή της στα παιδιά συνδέεται με αυτοάνοσα 3 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πότε να αφήσουμε το παιδί να παίρνει αποφάσεις; Χθες… 2 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Αυτισμός: 30 στα 1000 παιδιά στο φάσμα 2 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Όταν τα παιδιά δεν μας λένε τι τους συμβαίνει 1 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί ροζ για τα κορίτσια και μπλε για τα αγόρια; 1 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διάβασμα: 5 μυστικά για να μεγαλώσετε μικρούς αναγνώστες 31 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Πιο συνεργάσιμο παιδί μέσα σε λίγες μόνο μέρες 31 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Μήπως το παιδί έχει άγχος ύπνου; 30 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Τα παιδιά μπορεί επίσης να βιώνουν εποχική συναισθηματική διαταραχή 30 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Ευγνωμοσύνη: Βοηθήστε τα παιδιά να την καλλιεργήσουν 29 Οκτωβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version