Όταν τα αδερφάκια μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο

Συμβουλές για να μοιράζονται τα παιδιά το ίδιο δωμάτιο αρμονικά
24 Φεβρουαρίου 2021 | 07:10

Το κοινό δωμάτιο στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί μια αναγκαιότητα, λόγω της έλλειψης χώρου στο σπίτι. Κι ενώ τα αδερφάκια μπορεί να χαίρονται που έχουν παρέα το ένα το άλλο, σίγουρα δεν θα λείψουν και οι μεταξύ τους διενέξεις. Ορίστε λοιπόν όσα πρέπει να ξέρετε ως γονείς ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την κοινή χρήση δωματίου, ενώ διαπραγματεύεστε όρια και επιλύετε διαφορές.

*Θέμα timing

Εάν το μεγαλύτερο παιδί δεν προσαρμόζεται καλά στην άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας και έχει ήδη την αίσθηση ότι πρέπει να μοιράζεται ξαφνικά τα πάντα μαζί του, καλό θα είναι να περιμένετε μέχρι να συνηθίσει στην ιδέα ότι πλέον έχει αδερφάκι. Αν από την άλλη έχετε ήδη δύο παιδιά και περιμένετε τρίτο, προτιμήστε να κάνετε τη μετάβαση στο κοινό δωμάτιο λίγους μήνες πριν τον τοκετό, ώστε να έχουν τον χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

*Διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να χαλαρώνουν και να κοιμούνται ανεξάρτητα. Μην αντιμετωπίσετε το κοινό δωμάτιο ως τη λύση στα προβλήματα ύπνου του ενός παιδιού. Από εκεί και πέρα, το κάθε παιδί πρέπει να έχει το δικό του πρόγραμμα ύπνου, ανάλογα πάντα με την ηλικία του. Βάλτε κανόνες σχετικά με τις ώρες ύπνου και εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί συμβαίνει αυτό. Όταν για παράδειγμα η μαμά βάζει για ύπνο το μικρότερο παιδί, ο μπαμπάς μπορεί να διαβάζει στο σαλόνι ένα παραμύθι στο μεγαλύτερο.

*Προσωπικός χώρος

Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη τον προσωπικό του χώρο μερικές φορές, αλλά ιδιαίτερα οι εσωστρεφείς τον λαχταρούν περισσότερο. Έτσι, αν το ένα παιδί σας είναι εσωστρεφές, είναι σημαντικό να του δίνετε τη δυνατότητα να περνάει χρόνο μόνο του στον δικό του χώρο. Ακόμη κι όταν τα παιδιά μοιράζονται το δωμάτιο, πρέπει να έχουν τη δική τους ζώνη μέσα στον χώρο, για παράδειγμα μια παιδική σκηνή ή μια βιβλιοθήκη που θα διαχωρίζει τον χώρο στα δύο. Ειδικά η λύση του διαχωρισμού του χώρου στα δύο, μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμη καθώς τα αδέρφια διαφορετικού φύλου μεγαλώνουν.

*Οργάνωση VS ακαταστασία

Όταν το ένα παιδί είναι τακτικό και το άλλο ακατάστατο, μπορεί πολύ εύκολα να προκύπτουν καυγάδες σε καθημερινή βάση. Για να προλάβετε αυτήν την κατάσταση, βάλτε κάποιος κανόνες, όπως “ποτέ δεν πειράζουμε τα πράγματα του άλλου χωρίς πρώτα να τον ρωτήσουμε” ή “ο καθένας είναι υπεύθυνος να κρατάει τα πράγματά του και τον χώρο του σε τάξη”. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά θα μάθουν να έχουν όρια και να σέβονται τον χώρο του άλλου.

*Η λύση της κουκέτας

Οι κουκέτες είναι δημοφιλείς όχι μόνο επειδή εξοικονομούν χώρο αλλά και επειδή χωρίζουν οπτικά τα παιδιά όταν είναι ώρα για ύπνο, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το να ενοχλούν το ένα το άλλο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το παιδί που κοιμάται στην πάνω κουκέτα είναι τουλάχιστον έξι ετών και ότι το κρεβάτι που χρησιμοποιείτε πληροί τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας.

*Ήσυχο περιβάλλον

Εξηγήστε στα παιδιά ότι το δωμάτιό τους προορίζεται για δραστηριότητες, όπως το διάβασμα και ότι μπορούν να παίζουν σε κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, όπως το σαλόνι. Με αυτόν τον τρόπο θα καθιερώσετε το δωμάτιο των παιδιών ως μια ήρεμη ζώνη, όπου τα παιδιά θα μπορούν να χαλαρώνουν και να κοιμούνται.

*Διαχείριση διενέξεων

Εάν τα παιδιά δεν μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους όταν είναι μικρά, δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρουν σωστά ως ενήλικες. Τα παιδιά σίγουρα δεν γεννιούνται γνωρίζοντας πώς να το κάνουν αυτό, επομένως πρέπει να τα διδάξετε εσείς. Παρόλο που δεν πρέπει να πάρετε θέση όταν τα αδέλφια τσακώνονται, θα πρέπει να τα βοηθήσετε να επιλύσουν τη διαφωνία τους, δίνοντας προσοχή μόλις αυτή ξεκινήσει. Βάλτε κάποιους οικογενειακούς κανόνες, όπως “Επιλύουμε τις διαφορές μας χωρίς φωνές”, και θυμίστε τους στα παιδιά μόλις ξεκινήσουν να τσακώνονται.

*Υπομονή

Ειδικά αν τα παιδιά δεν μοιράζονταν το δωμάτιο από πολύ μικρή ηλικία, ίσως αρχικά φανεί σε όλους σας δύσκολη η μετάβαση. Περιμένετε μια μεταβατική περίοδο τριών έως έξι εβδομάδων για να προσαρμοστούν τα παιδιά στο ίδιο δωμάτιο και μην απελπιστείτε αν δεν τα πηγαίνουν καλά από την πρώτη στιγμή. Σταδιακά θα αρχίσουν να συνηθίζουν στη νέα κατάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προκύπτουν εντάσεις. Άλλωστε, είτε τα παιδιά μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο είτε όχι, οι αδερφικές διενέξεις είναι συνηθισμένες και φυσιολογικές. Αυτό που έχει σημασία είναι τα παιδιά να μάθουν να τις διαχειρίζονται με υγιή τρόπο.

Πρόσφατα Άρθρα
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ανάπτυξη: Μαμά, μην ανησυχείς για αυτά τα 5 πράγματα 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νέα έρευνα: Πώς επηρεάζει το άσθμα τη μνήμη των παιδιών; 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version