Το άγχος μιας μητέρας αμέσως μόλις εγκατασταθεί πλήρως η γαλουχία, είναι πόσο καιρό θα καταφέρει να θηλάσει και κυρίως πώς θα πετύχει τον αποθηλασμό όταν έρθει η ώρα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο αποκλειστικός θηλασμός είναι απαραίτητος για τα μωρά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Αλλά δεν υπάρχει κανένα ανώτατο χρονικό όριο.
Η διαδικασία του θηλασμού είναι εντελώς προσωπικό θέμα της κάθε μητέρας και βασίζεται στη σχέση της με το μωρό της. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με τον αποθηλασμό.
Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό μια μανούλα είναι διαφορετικοί παρόλα αυτά ο φυσικός απογαλακτισμός είναι η καλύτερη λύση όταν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας που επιβάλλουν το αντίθετο.
Φυσικός απογαλακτικός: Τα οφέλη
Περίπου 4 μήνες μετά την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του παιδιού, είναι η περίοδος που ο απογαλακτισμός μπορεί να πετύχει πιο εύκολα.
Ιδανικά θα ήταν τέλειο αν αυτή η συνθήκη ερχόταν από την επιθυμία του παιδιού να σταματήσει να θηλάζει αλλά στο σύγχρονο τρόπο ζωής αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν το μωράκι σας πλησιάζει τους 12 μήνες είναι να αρχίζετε την προσπάθεια φυσικού αποθηλασμού.
Μπορεί αυτή η μέθοδος να διαρκεί περισσότερο αλλά είναι μόνη που δεν ταράζει τη σχέση μητέρας-βρέφους. Παράλληλα δεν διαταράσσει την ψυχολογία αλλά και τον οργανισμό κανενός.
Η μητέρα με τον σταδιακό φυσικό απογαλακτισμό δεν κινδυνεύει από μαστίτιδα και το παιδί δεν θα χρειαστεί να πιεστεί να δεχτεί το «ξένο» γάλα.
Πότε να αρχίσετε τη διαδικασία
Καλό θα είναι όταν αρχίσετε τον αποθηλασμό να είστε ψυχολογικά έτοιμη. Η ένταση και ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το άγχος σας περνάει και στο μωρό.
Σιγουρευτείτε ότι το μωρό δεν θα έχει άλλες μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά του. Κάθε αλλαγή στο πρόγραμμα του παιδιού μπορεί να είναι επώδυνη για εκείνο, οπότε καλύτερα να κάνετε ένα βήμα τη φορά.
Μιλήστε με το γιατρό σας για τους τρόπους θα σας βοηθήσουν να απογαλακτίσετε πιο γρήγορα. Χρήσιμο θα ήταν να συζητήσετε και με έναν διατροφολόγο. Δεν ωφελεί να κάνετε ακρότητες προκειμένου να ελαττωθεί το γάλα σας.
Προμηθευτείτε τα απαραίτητα για την προετοιμασία του γάλακτος και κυρίως οπλιστείτε με υπομονή.
Αποτελεσματικοί τρόποι
Η φιλοσοφία του αποθηλασμού, σε περίπτωση που δεν βιάζει κάτι πολύ, είναι απλή. «Δεν προσφέρω-δεν αρνούμαι». Με αυτή τη μέθοδο δεν προσφέρει η μαμά θηλασμό αλλά δεν αρνείται όταν το παιδί το ζητήσει.
Για να ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό ο σωστός τρόπος είναι να αφαιρείτε ένα γεύμα τη φορά. Καλύτερα να ξεκινήσετε από τα γεύματα μέσα στην ημέρα καθώς το παιδί τρώει και άλλες τροφές και μπορεί να ξεγελαστεί.
Μόλις μειώσετε ένα γεύμα αφήστε να περάσουν 3-7 μέρες για να περάσετε στο επόμενο.
Σε περίπτωση που το παιδί αντιδράσει και νιώσετε ότι δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει δοκιμάστε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάποιο άλλο τρόφιμο ή ένα παιχνίδι.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή συνηθειών μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Όταν πλησιάζει η ώρα του θηλασμού πηγαίντε το παιδί μια βόλτα. Εναλλακτικά φωνάξτε σπίτι ένα αγαπημένο του πρόσωπο και γενικά κάντε ότι μπορείτε να του αποσπάσετε την προσοχή.
Χρήσιμο θα είναι να συμμετάσχει και ο μπαμπάς σε αυτή την προσπάθεια. Ένα παιχνίδι που κάνουν οι δυο τους ή το αγαπημένο του παραμύθι μπορεί να είναι σωτήριο.