Τα περισσότερα παιδιά ζητούν επαλειμμένα από τους γονείς τους να αποκτήσουν κατοικίδιο.
Μετά την ηλικία των τριών ετών το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα ζώα ως παρέα. Είναι συχνές οι φορές που τα παιδιά τρέχουν να τα αγκαλιάσουν και να παίξουν μαζί τους στο πάρκο.
Ο σκύλος και η γάτα είναι τα ζώα που τα παιδιά προτιμούν, ωστόσο υπάρχουν και άλλες λύσεις που μπορεί να ταιριάζουν σε κάθε οικογένεια.
Πότε όμως είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάρουμε ένα κατοικίδιο; Τι πρέπει να προσέξουμε και ποια θα είναι τα οφέλη στην υγεία και την ψυχολογία του παιδιού;
Σημαντική απόφαση
Η απόφαση για την υιοθέτηση ενός κατοικίδιου πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή της απόκτησης ενός νέου μέλους στην οικογένεια.
Θα πρέπει οι γονείς να είναι σίγουροι ότι το παιδί έχει καταλάβει τις ευθύνες που έχει ένα ζωάκι. Η ισορροπία στην οικογένεια θα αλλάξει και πρέπει όλα τα μέλη να συμφωνήσουν στις νέες συνθήκες.
Αν για παράδειγμα ο μπαμπάς έχει κάποια αλλεργία ή η μαμά δεν είναι εξοικειωμένη με τα ζώα πρέπει να το σκεφτούν δύο και τρεις φορά. Η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου υπάρχει περίπτωση να φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.
Πότε είναι η κατάλληλη ώρα
Σημαντικός παράγοντας στην απόκτηση ενός κατοικίδιου δεν είναι τόσο η ηλικία του παιδιού όσο η δυναμική που έχει η οικογένεια την συγκεκριμένη στιγμή.
Ένα παιδί που βιώνει το διαζύγιο των γονιών του είναι πιο πιθανό να βρει στο κατοικίδιο παρηγοριά και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει πιο εύκολα δύσκολες καταστάσεις.
Η ηλικία του παιδιού δεν είναι τόσο σημαντική, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι μετά τα τρία έτη ένα παιδί αυτονομείται. Τότε μπορεί και να αναλάβει κάποιες από τις ευθύνες του κατοικίδιου.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι ο βαθμός υπευθυνότητας που έχει αναπτύξει το παιδί και ο ρόλος που έχει αποφασίσει να παίξει σε αυτή την προσθήκη.
Ποια είναι τα θετικά στην υγεία του παιδιού
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η επαφή του παιδιού με το ζώο ενισχύει το ανοσοκοποιητικό του σύστημα. Τα παιδιά που έχουν κατοικία αρρωσταίνουν λιγότερα και δεν εμφανίζουν αλλεργίες.
Η υπερβολική προσοχή στα μικρόβια τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού εξισορροπείται απόλυτα με την ύπαρξη κατοικίδιου και βοηθάει το ανοσοποιητικό να γίνει πιο ισχυρό.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις αλλεργίες. Τα μικρά παιδιά που εκτέθηκαν σε κατοικίδιο δεν εμφάνισαν πολλές αλλεργικές αντιδράσεις σε άλλες αλλεργιογόνες ουσίες και σε μεγάλο ποσοστό δεν εμφάνισαν άσθμα.
Πώς βοηθά το κατοικίδιο στην ψυχολογία
Όταν η απόκτηση του κατοικίδιου γίνεται συνειδητά μπορεί να εκπληρώσει πολλές ανάγκες του παιδιού. Να συνεισφέρει στην σωματική και ψυχική του υγεία και να βοηθήσει στην συναισθηματική πληρότητα και στην καλλιέργεια της συντροφικότητας.
Ένα από τα βασικά που μπορεί να εξασφαλίσει στο παιδί το κατοικίδιο είναι η συναισθηματική στήριξη. Η ασφάλεια που νιώθεις με την συνεχόμενη παρουσία του ζώου στην καθημερινότητά του συνοδεύεται από διάφορα εξελικτικά στάδια, όπως το άγχος του αποχωρισμού. Το παιδί με την ασφάλεια που νιώθει από τη σχέση με το κατοικίδιο λαμβάνει επιβεβαίωση και μαθαίνει να γίνεται πιο δοτικό.
Παράλληλα μέσω του κατοικιδίου τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τον κύκλο της ζωής. Εξοικειώνονται με θέματα όπως η ασθένεια και ο θάνατος και τους βοηθά στην συναισθημετική ωρίμανση.
Τέλος το κατοικίδιο βοηθά ένα παιδί να κοινωνικοποιηθεί. Γίνεται καλύτερος φίλος και σύντροφος, εξασκεί κοινωνικές δεξιότητες και ενισχύει την αυτοπεποίθησή του.