Ο θηλασμός, αυτή η τόσο σημαντική στιγμή για την μητέρα και το βρέφος, είναι από τα πρώτο πράγμα που αγχώνει τις νέες μητέρες.
Όσο και αν εμείς προστατευόμαστε από τον νέο ιό η επαφή του νεογέννητου με οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα προκαλεί τρόμο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η προστασία των μωρών είναι ανάλογη με την προστασία των ενηλίκων. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με ένα μωρό που τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό.
Καλά νέα
Αν και ο νέος κοροναϊός έχει μπει εδώ και ένα χρόνο στη ζωή μας έχουν γίνει πολύ λίγες έρευνες για την εμφάνισή του στο μητρικό γάλα.
Γυναίκες που νόσησαν και θήλαζαν μελετήθηκαν και δεν βρέθηκε ιός στο γάλα τους, ούτε είχαν κάποιο πρόβλημα τα μωρά τους.
Ο πιο σημαντικός, όμως, παράγοντας αισιοδοξίας είναι ότι και οι προκάτοχοι του covid-19 δεν εντοπίστηκαν στο μητρικό γάλα.
Σημαντικές συμβουλές
Μια μαμά που θηλάζει το μωρό της καλό είναι να το συνεχίσει αρκεί να τηρεί βασικούς κανόνες για την προστασία του.
Ερευνητές γνωρίζουν ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω των μικροσκοπικών σταγονιδίων που υπάρχουν στον αέρα. Έτσι όταν ένα άτομο που νοσεί μιλήσει, βήξει ή φτερνιστεί χωρίς προστασία είναι πολύ πιθανό να μεταδώσει τον ιό.
Για αυτό και η προσοχή των μαμάδων πρέπει να είναι περισσότερο στο να μην μεταφέρουν μέσω της ομιλίας κάτι στο μωρό τους, παρά μέσω του θηλασμού.
Σε κάθε περίπτωση κάθε μαμά που θηλάζει και ανησυχεί μήπως νοσεί πρέπει:
- Να πλένει τα χέρια της πριν ακουμπήσει κάθε φορά το μωρό, το μπιμπερό ή άλλα είδη
- Να απολυμαίνεται σωστά πριν αρχίσει ο θηλασμός
- Να φοράει μάσκα σε κάθε επαφή με το μωρό και ειδικά όταν το θηλάζει
- Να απολυμάνει πολύ καλά όλες τις επιφάνειες που μπορεί να ακουμπήσει το μωρό
- Να έχει πάντα βρεφικό γάλα σε φόρμουλα στην περίπτωση που είναι θετική στον κοροναϊό και πρέπει προσωρινά να σταματήσει το θηλασμό