Κοροναϊός : Δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση διασωληνωμένων και κρουσμάτων – Απομακρύνεται η άρση των μέτρων

Περισσότερο μεταδοτικός λόγω μεταλλάξεων, ο κοροναϊός αυξάνει κατακόρυφα την ανησυχία για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας
7 Μαρτίου 2021 | 17:31

Επελαύνει ακάθεκτος ο κοροναϊός, περισσότερο μεταδοτικός λόγω μεταλλάξεων, αυξάνοντας κατακόρυφα την ανησυχία για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, που ήδη ασφυκτιά, με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική να είναι σχεδόν γεμάτες.

Η  χθεσινή εφημερία στο Λεκανοπέδιο της Αττικής,  ήταν πολύ δύσκολη, καθώς έγιναν 276 εισαγωγές ασθενών, αριθμός – ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας Covid 19 στη χώρα μας, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εβδομάδα που ξεκινά από τη Δευτέρα, αναμένεται να δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό στο ΕΣΥ.

Σαν να μην έφτανε, ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων και οι πάνω από 450 διασωληνωμένοι, επιστήμονες προειδοποιούν για ακόμα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες μέρες, μη αποκλείοντας να δούμε ακόμη και 3.000 κρούσματα την ημέρα και τρομακτική αύξηση των διασωληνωμένων -εως και 620 μέχρι και τα τέλη Μαρτίου.

Όλα δείχνουν πως θα έχουμε μια νέα παράταση του lockdown με τους αρμόδιους να κοιτούν πλέον προς μία νέα ημερομηνία, αυτή της 22 Μαρτίου.

Κυβερνητικά στελέχη, σημειώνουν ότι οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα, ενώ χαρακτηρίζουν κρίσιμο μήνα τον Μάρτιο. Υπογραμμίζουν δε ότι «ή θα τιθασεύσουμε τα κρούσματα και θα ανοίξουμε την οικονομία ή θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα από τον Απρίλιο και μετά στη δυνατότητά μας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας».

Η σταδιακή άρση των μέτρων, πάντως, θα γίνει με την προϋπόθεση ότι το ιικό φορτίο θα είναι μειωμένο και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, όπως τονίζουν συνεχώς τόσο οι ειδικοί, όσο και η κυβέρνηση.

Προβλέψεις για 3.000 κρούσματα την μέρα

Η επικράτηση των μεταλλάξεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Μάλιστα στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανική μετάλλαξη, ενώ συναγερμός σήμανε στους ειδικούς μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων με συνδυασμό μεταλλάξεων.

Την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων μπορεί να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα, ο κ. Τζανάκης, μίλησε για οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα και δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων κοροναϊού να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Όπως δε αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Τζανάκης στο μοντέλο που έχει επεξεργαστεί ενσωματώθηκαν οι εξής παραδοχές:

α) να έχει επικρατήσει το Βρετανικό στέλεχος κατά τουλάχιστον 80% στην Αττική το τελευταίο 10ήμερο,

β) να αποδώσουν τα μέτρα τουλάχιστον 30% μείωση της μεταδοτικότητας και να διαρκέσουν έως τις 21/3,

γ) να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με αυτούς τους ρυθμούς,

δ) να επαληθευθούν οι μέσες θερμοκρασίες δεκαετίας αυτή την εποχή,

ε) ο μέσος ημερήσιος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων και με τις 2 μεθόδους να είναι τουλάχιστον 50.000.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το μοντέλο προβλέπει περαιτέρω μικρή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στον κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας ξεπερνώντας τα 2.450 κρούσματα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν λίγες ημέρες με νούμερα κοντά ή και οριακά πάνω από τις 3.000 ανά ημέρα.

 

 Μας απασχολούν οι μεταλλάξεις

«Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις», σημείωσε την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που αποκάλυψε ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική.

Υπάρχει δίκτυο για την παρατήρηση και επίβλεψη των μεταλλάξεων στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο» το οποίο όπως είπε «δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ενώ τόνισε «γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε».

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».

Πιθανό οι διασωληνωμένοι να φτάσουν τους 620

 

Την ίδια ώρα, τρομάζουν οι προβλέψεις για έξαρση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων, από την κυκλοφορία των νέων στελεχών του κοροναϊού που έχουν ενοχοποιηθεί για υψηλή μεταδοτικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, οι διασωληνωμένοι μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

Διευκρίνισε ότι από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει πάρα πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση. «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» τόνισε.

«Παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε 1900 κρούσματα αλλά το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα» υπενθύμισε ο κ. Τζανάκης, ξεκαθάρισε όμως ότι είναι απαραίτητες οι στρατηγικές αποτροπής του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πότε θα φτάσουμε το μέγιστο των διασωληνωμένων

Σύμφωνα πάντως με τον τον καθηγητή νανοτεχνολογίας ΑΠΘ Στέργιο Λογοθετίδη, θα έχουμε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που θα φτάσει το μέγιστο την Καθαρά Δευτέρα:

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open.

«Πιο αυστηρά μέτρα και πιο έξυπνα όπως αυτά που έχουμε τώρα, ρίχνουν την ταχύτητα μετάλλαξης του ιού κατά 2 με 3 φορές. Όσο πιο πολύ προσέχουμε τόσο πιο γρήγορα θα πέφτει η ταχύτητα μετάλλαξης. Η κορύφωση των κρουσμάτων είναι περίπου τώρα. Και θα αρχίσει γρήγορη πτώση αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα. Τα κρούσματα από την Τρίτη και μέχρι το Σάββατο θα αρχίσουν να πέφτουν γρήγορα αν τηρηθούν τα μέτρα αυστηρά. Και θα έχουμε περεταίρω μείωση», τόνισε.

«Κανένα άνοιγμα πριν τις 22 Μαρτίου»

Ο Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένα άνοιγμα δεν πρέπει γίνει πριν τις 22 Μαρτίου καθώς και ότι θάνατοι θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του ιού.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε από την πλευρά του ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και θα την δούμε ίσως και την Τρίτη.

«Με 2000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, τόνισε ότι αποτελούν τον κύριο λόγο για το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να μαρτυρούν ότι τα εμβόλια έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις της πανδημίας.

«Οι νέες μεταλλάξεις συνδυάζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξηγεί το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και αλλού. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σαφή δεδομένα για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων» είπε και αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών.

Κρίσιμος ο Μάρτιος

Κρίσιμο  μήνα χαρακτήρισε το Μάρτιο ο Στέλιος Πέτσας.

«Ή θα τιθασεύσουμε τα κρούσματα και θα ανοίξουμε την οικονομία ή θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα από τον Απρίλιο και μετά στη δυνατότητά μας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας» προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι μέχρι το Πάσχα «πρέπει να έχουμε μπει σε κάποια μορφή κανονικής διαδικασίας τουλάχιστον στην οικονομία».

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο MEGA, σχετικά με το πώς εξηγεί ότι παρά τη λήψη αυστηρών μέτρων τα κρούσματα έχουν αυξητική τάση, ο ίδιος μίλησε για την κούραση των πολιτών.

«Δεν υπάρχει κάτι που είναι ένα μεγάλο λάθος. Ένας χρόνος πέρασε, ο κόσμος έχει κουραστεί. Είναι πιο δύσκολο να ακολουθήσει τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί. Γενάρη και Μάρτη έχουμε την μεγαλύτερη έξαρση των ιώσεων. Είναι συνδυασμός πραγμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version