Το πέταγμα χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα είναι ένα από τα πιο γνωστά έθιμα, το οποίο περνά από γενιά σε γενιά. Σύμφωνα με αρχαίες θεωρίες, το πέταγμα υποδηλώνει την ανάταση και την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς, ενώ ως χριστιανική θεώρηση συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια.
Ο χαρταετός έφθασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και στη συνέχεια ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί.
Φέτος η Καθαρά Δευτέρα είναι πολύ διαφορετική για όλους μας, καθώς η πανδημία του κοροναϊού έχει αλλάξει ριζικά τις συνήθειές μας. Μπορούμε όμως να διασκεδάσουμε με τα παιδιά μας, ζωγραφίζοντας χαρταετούς.
Πώς θα ζωγραφίσουμε χρωματιστούς χαρταετούς με τα παιδιά μας:
Ξέρατε ότι…
Πατρίδα του χαρταετού είναι η μακρινή Ανατολή. Η ιστορία του έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής. Αρχικά, βέβαια, υλικό για την κατασκευή του δεν ήταν το χαρτί, αλλά το ξύλο. Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά ανεβεί ο χαρταετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.