Τα οφέλη της συνήθειας της καθημερινής άσκησης για την υγεία των γυναικών είναι γνωστά εδώ και καιρό, ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πιο πρόσφατα, μελέτες υπογραμμίζουν ότι η άσκηση ωφελεί τα μωρά ενώ βρίσκονται στη μήτρα, μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, ενισχύοντας την υγεία του εγκεφάλου και θωρακίζοντας την καρδιά τους.
Γιατί είναι σημαντική η συνήθεια της γυμναστικής;
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μακροπρόθεσμα υποστηρίζοντας επίσης τη μεταβολική τους υγεία.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology, αποκάλυψε ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για το έμβρυο όσο και για την μέλλουσα μητέρα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ανεξάρτητα από τη φυσική δραστηριότητα μιας γυναίκας πριν μείνει έγκυος, φαίνεται ότι το κλειδί για τη μελλοντική υγεία του μωρού είναι η καρδιαγγειακή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης της.
Τι περιλαμβάνει μια προπόνηση;
Η επίσημη σύσταση του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά τα τριάντα λεπτά σωματικής άσκησης τουλάχιστον πέντε ημέρες της εβδομάδας (ή συνολικά 150 λεπτά την εβδομάδα), σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
Εάν αυτό ακούγεται υπερβολικό, λάβετε υπόψη ότι μέσα σε αυτά τα λεπτά συγκαταλέγονται και οι δουλειές στο σπίτι.
Ακόμα και πέντε μίνι προπονήσεις κατά την διάρκεια της ημέρας είναι εξίσου καλές και ευεργετικές με τριάντα συνεχόμενα λεπτά.
Ποιες ασκήσεις να αποφύγετε
Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που είναι ιδανικές για εγκύους, καθώς όπως επισημαίνουν ειδικοί και ερευνητές, η γυμναστική ωφελεί τόσο την μέλλουσα μαμά όσο και το μωρό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ασκήσεις που θα ήταν καλό να αποφύγετε, όπως:
- Αθλήματα που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσης ή κοιλιακού τραυματισμού.
- Αθλήματα που περιλαμβάνουν αλλαγή υψομέτρου.
- Ασκήσεις στις οποίες πρέπει να είστε ξαπλωμένη με την πλάτη στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι εκτός μετά τον τέταρτο μήνα.
- Προχωρημένες κοιλιακές κινήσεις, όπως το σήκωμα και των δύο ποδιών.
- Υπερβολικό ή έντονο τέντωμα.