Η επικρατούσα άποψη και πληθώρα ερευνητικών δεδομένων υποστηρίζει ότι η καλή επικοινωνία μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις, αυξάνοντας την οικειότητα, την εμπιστοσύνη και το αίσθημα υποστήριξης. Το αντίθετο φαίνεται να ισχύει επίσης, καθώς η κακή επικοινωνία μπορεί να αποδυναμώσει τις σχέσεις μας, δημιουργώντας άγχος, δυσπιστία ενώ σε περίπτωση διαφωνίας, μπορεί εύκολα να την.. μετατρέψει σε σύγκρουση.

Από την διαφωνία στην σύγκρουση

Επειδή η σύγκρουση είναι ουσιαστικά αναπόφευκτη στις σχέσεις (και όχι απαραίτητα ένδειξη προβλήματος), μπορείτε να μειώσετε την ανησυχία σας και να ενισχύσετε τις σχέσεις σας ταυτόχρονα εάν καλλιεργήσετε τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να αντιμετωπίσετε τις συγκρούσεις με έναν υγιή τρόπο.

Μερικές από τις παγίδες που είναι σημαντικό να αποφύγετε, περιλαμβάνουν:

«Έχω πάντα δίκιο»

Είναι καταστροφικό να αποφασίζετε ότι υπάρχει ένας «σωστός» τρόπος να δεις τα πράγματα και ένας «λάθος» τρόπος να δεις τα πράγματα και ότι ο τρόπος που βλέπετε εσείς τα πράγματα είναι και ο σωστός. Μην ζητάτε από τα πρόσωπα γύρω σας να βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο και μην το θεωρήσετε προσωπική επίθεση εάν έχουν διαφορετική γνώμη.

Η λύση: Αναζητήστε συμβιβασμό ή συμφωνήστε ότι διαφωνείτε για ένα συγκεκριμένο θέμα, έχοντας πάντα κατά νου ότι δεν υπάρχει πάντα ένα «σωστό» ή ένα «λάθος» και ότι και οι δύο απόψεις μπορούν να είναι και οι δύο έγκυρες.

Το «μπαλάκι» των ευθυνών

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις επικρίνοντας και κατηγορώντας το άλλο άτομο για την κατάσταση. Θεωρούν ότι εάν αποδεχτούν κάποια προσωπική αδυναμία, αστοχία ή λανθασμένη ενέργεια αυτό ισοδυναμεί με την εξασθένιση της αξιοπιστίας τους, και την αποφεύγουν με κάθε κόστος, επιρρίπτοντας σε άλλους την ευθύνη.

Η λύση: Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να δείτε τη σύγκρουση ως ευκαιρία να αναλύσετε την κατάσταση αντικειμενικά, να αξιολογήσετε τις ανάγκες και των δύο μερών και να βρείτε μια λύση που θα σας βοηθήσει και τα δύο.

Επικεντρώνεστε στην «νίκη»

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την διαφωνία ως ένα διαγωνισμό, τον οποίο πάση θυσία πρέπει να κερδίσουν. Όσο όμως, εσείς κερδίζετε η σχέση σας με την άλλη πλευρά «χάνει». Το σημείο της συζήτησης για τις σχέσεις πρέπει να είναι η αμοιβαία κατανόηση και η επίτευξη συμφωνίας ή απόφασης που σέβεται τις ανάγκες όλων.

Η λύση: Εάν κάνετε μια υπόθεση για το πόσο λάθος είναι το άλλο άτομο, μειώνοντας τα συναισθήματά του και παραμείνετε κολλημένοι στην άποψή σας, εστιάζετε στη λάθος κατεύθυνση. Αντ’αυτού δώστε χρόνο και προσπαθήστε να ακούσετε και την άλλη πλευρά.