Μπορεί όταν τα παιδιά σας να ήταν μικρότερα να απολάμβαναν το διάβασμα παραμυθιών από εσάς, τώρα όμως που μεγάλωσαν… ίσως να μην ενθουσιάζονται πλέον τόσο με αυτή τη δραστηριότητα. Άλλωστε, πλέον είναι αρκετά μεγάλα και μπορούν να διαβάζουν μόνα τους. Εμείς βρήκαμε μερικούς έξυπνους (ή ακόμη και…πονηρούς) τρόπους να κάνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν περισσότερο, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.
Έξυπνοι τρόποι για να διαβάζουν περισσότερο τα παιδιά
*Υπότιτλοι σε όλα τα παιδικά
Αν υπάρχουν δύο πράγματα που αγαπούν τα παιδιά, τότε αυτά είναι οι οθόνες και τα παιδικά. Τι καλύτερο λοιπόν από το να αξιοποιήσετε τις δύο τους μεγάλες αγάπες για να τα κάνετε να διαβάσουν περισσότερο; Αντί να επιλέξετε τη μεταγλωττισμένη εκδοχή μιας ταινίας, προτιμήστε εκείνη με υπότιτλους. Μπορεί τα παιδιά στην αρχή να γκρινιάξουν, σταδιακά όμως θα συνηθίσουν να απολαμβάνουν τις ταινίες τους με υπότιτλους, ειδικά αν πρώτα τους πείτε ότι πλέον είναι αρκετά μεγάλα για να βλέπουν ταινίες με υπότιτλους, όπως οι γονείς τους. Παράλληλα, με αυτήν την πρακτική βοηθάτε τα παιδιά σας να εξοικειωθούν με τα αγγλικά και να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση της γλώσσας.
*Επιτραπέζια παιχνίδια
Πιθανότατα τα πρώτα παιχνίδια που σας ήρθαν στο μυαλό είναι τα επιτραπέζια που έχουν ως στόχο να φτιάξετε λέξεις, όμως σχεδόν κάθε επιτραπέζιο θα μπορούσε να λειτουργήσει μια χαρά. Τα επιτραπέζια συνδυάζουν τη διασκέδαση με τη μάθηση, ενώ παράλληλα μπορούν να βελτιώσουν τα βράδια της καραντίνας. Για να κάνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν περισσότερο, αναθέστε τους να ανατρέχουν στους κανόνες του παιχνιδιού όποτε έχετε μια απορία.
*Πρώτα το βιβλίο, μετά η ταινία
…ή το αντίστροφο. Οι περισσότερες παιδικές ταινίες βασίζονται σε βιβλία. Αν λοιπόν τα παιδιά σας έχουν ενθουσιαστεί με μια ταινία, ενθαρρύνετέ τα να διαβάσουν το αντίστοιχο βιβλίο. Εξηγήστε τους ότι τα βιβλία είναι πιο περιγραφικά και αποτυπώνουν με μεγαλύτερο βάθος και ακρίβεια τα συναισθήματα και τις σκέψεις των χαρακτήρων, συγκριτικά με τις ταινίες. Αφού ολοκληρώσουν το βιβλίο, μπορείτε να οργανώστε μια movie night και να δείτε όλοι μαζί την ταινία. Στη συνέχεια, ρωτήστε τα παιδιά ποιες διαφορές εντόπισαν μεταξύ βιβλίου και ταινίας και ποιο από τα δύο προτιμούν. Έτσι, θα οξύνετε και την κριτική τους σκέψη.