imommy.gr ΣυνταγέςΓια το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι

Για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι

Για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι | imommy.gr

Παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι για το οικογενειακό τραπέζι την ημέρα της 25ης Μαρτίου

Προετοιμασία 20΄, Αναμονή 2 – 3 μέρες, Τηγάνισμα περίπου 10΄ (η δόση)

Υλικά (για 4 μερίδες)
1 φύλλο μπακαλιάρος παστός, φιλέτο
Για το κουρκούτι
250 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
330 ml μπίρα (1 κουτάκι)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το αλεύρωμα του ψαριού
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμός από 1/2 λεμόνι
Για τη σκορδαλιά με καρύδι
1 φραντζολάκι ψωμί απλό, της προηγούμενης ημέρας, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε γάλα
4-5 σκελίδες σκόρδο, αναλόγως πόσο «δυνατή» τη θέλουμε
3 κ.σ. ξίδι λευκό
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
100 ml ελαιόλαδο
100 γρ. καρύδια (η ψίχα)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Ξεπλένουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο με τρεχούμενο νερό. Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και βάζουμε εκεί τον μπακαλιάρο με το δέρμα προς τα πάνω για ½ – 3 μέρες, ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι και πόσο αλμυρό τον θέλουμε. Αλλάζουμε το νερό κάθε 4 – 6 ώρες.
Χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη ή μίξερ χειρός όλα τα υλικά για το κουρκούτι μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα, χωρίς καθόλου σβώλους.
Αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα από το ψάρι μας και το κόβουμε σε ομοιόμορφα τετράγωνα κομμάτια. Αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια και τα βουτάμε στο κουρκούτι (έτσι κολλάει καλύτερα).
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, τόσο που το ψάρι να κολυμπά μέσα και να μην ακουμπάει στον πάτο, και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Οταν κάψει καλά το λάδι, περίπου στους 175°C, βάζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια μέσα, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Εχουμε μια πιατέλα δίπλα στο τηγάνι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ακουμπάμε εκεί το ψάρι όταν χρυσαφίσει από όλες τις πλευρές. Αυτό το κάνουμε για να απορροφηθεί το πολύ λάδι.
Για τη σκορδαλιά: Χτυπάμε πολύ καλά στο μπλέντερ το ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα καρυδιά. Προσθέτουμε το ψωμί, στραγγισμένο καλά, μαζί με το λεμόνι και το ξίδι και τα χτυπάμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ξαναχτυπάμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ώστε να αραιώσει το άλειμμά μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μελιτζάνα με σάλτσα ταχίνι, ντομάτα και μαντζουράνα Το ταχίνι αποτελεί καλή πηγή υγιεινών λιπαρών, περιέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτσι εύκολα θα διπλασιάσεις την πρωτεΐνη στο πρωινό σου Για ένα απολαυστικό και χορταστικό πρωινό δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά. Και ειδικά για ένα πρωτεϊνούχο γεύμα αρκεί ο... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αυγά σκραμπλ με σπανάκι και φέτα Εύκολο, νόστιμο και γρήγορο πρωινό - Τώρα δεν έχετε δικαιολογία να το παραλείψετε! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρωινό banana split Η υγιεινή, αλλά εξίσου νόστιμη, εκδοχή του αγαπημένου μας γλυκού. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ζεστό ρόφημα κανέλας Πέρα από την όμορφη και ζεστή αίσθηση που σου δίνει η μυρωδιά της, η κανέλα έχει και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πώς θα κάνουμε τουρσί τα λαχανικά του χειμώνα Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκμεταλλευτούμε τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα και να τα διατηρήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Οι... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοχύλια γεμιστά με μανιτάρια & ανθότυρο Ένα ξεχωριστό και λαχταριστό πιάτο! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λιγκουίνι με πέστο ρόκας, φέτα & φρέσκια ντομάτα Μια συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λαζάνια με άρωμα σπανακόπιτας Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ψητός σολομός με baby λαχανικά φρικασέ Μυστικό: Βάζουμε το σολομό στον τηγάνι με την πέτσα προς τα κάτω ώστε να γίνει τραγανή και στη συνέχεια... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοτόπουλο με ρύζι & δαμάσκηνα Το μυστικό; Προτιμάμε ελληνικά δαμάσκηνα τα οποία βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα ξηρών καρπών, γιατί δεν είναι πολύ γλυκά... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μελιτζάνα με σάλτσα ταχίνι, ντομάτα και μαντζουράνα Το ταχίνι αποτελεί καλή πηγή υγιεινών λιπαρών, περιέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ