Οι περισσότεροι άνθρωποι αφιερώνουμε πολλή σκέψη και ενέργεια στο πώς θα καταφέρουμε να χάσουμε βάρος και να επιστρέψουμε στα προηγούμενα κιλά μας. Ωστόσο, προτού αναρωτηθούμε πώς θα χάσουμε τα περιττά κιλά, ας δούμε τι μπορεί να οδήγησε στην αύξηση του βάρους μας.
Ποιες συνήθειες μας παχαίνουν;
Τρώμε βιαστικά
Κι όμως, η χρονική διάρκεια κάθε γεύματος παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να χάνουμε βάρος. Ο εγκέφαλος για να αντιληφθεί ότι έχει χορτάσει το στομάχι χρειάζεται περίπου 17-18 λεπτά. Όταν λοιπόν τρώμε γρήγορα δεν προλαβαίνουμε να καταλάβουμε ότι έχουμε χορτάσει.
Δεν κοιμόμαστε αρκετά
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών μας και μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε πεινασμένοι παρότι δεν είμαστε. Παράλληλα, η έκκριση κορτιζόλης όταν είμαστε ξύπνιοι τη νύχτα προάγει την αποθήκευση λίπους και δυσκολεύει την απώλειά του.
Διανύουμε μια στρεσογόνα περίοδο
Αποδεδειγμένα το στρες μας δημιουργεί επιθυμία για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, τα οποία με τη σειρά τους ηρεμούν τις ορμόνες του στρες. Επίσης, οι ορμόνες του στρες μεγιστοποιούν την αποθήκευση λίπους. Για να αποφύγουμε λοιπόν την αύξηση του βάρους μας, εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας τη γυμναστική και βρίσκουμε τρόπους να εκτονώνουμε το στρες που αισθανόμαστε – είτε πρόκειται για ένα μάθημα γιόγκα ή για ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας.
Ακολουθούμε ακραίες δίαιτες
Οι απότομες και ακραίες δίαιτες αποτελούν ίσως την πιο συχνή αιτία που παχαίνουμε εύκολα. Ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι τέτοιου τύπου διατροφές όχι μόνο μας εξαντλούν, αλλά λόγω της απότομης απώλειας βάρους προκαλούν μείωση του βασικού μεταβολικού μας ρυθμού, δηλαδή των καύσεών μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν σταματάμε τη δίαιτα και τρώμε φυσιολογικά, να παίρνουμε πανεύκολα βάρος.
Έχουμε κακή ψυχολογία
Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο οι άνθρωποι να συνδέουν τη συναισθηματική τους κατάσταση με το φαγητό, θεωρώντας έτσι ότι αντιμετωπίζουν την κακή ψυχολογία τους. Η διατροφική μας συμπεριφορά μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από την ψυχική μας κατάσταση. Η επιλογή των φαγητών, η ποσότητα και η συχνότητα των γευμάτων μπορεί να σχετίζονται με τα συναισθήματά μας. Το άγχος, η απογοήτευση, η μελαγχολία, η ανία και η συναισθηματική πίεση μπορεί να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση τροφής. Καλό είναι λοιπόν να βρούμε άλλους τρόπους να διαχειριζόμαστε και να εκτονώνουμε τα συναισθήματά μας και όχι να «ξεσπάμε» μέσω του φαγητού.