Εάν θέλετε να μεγαλώσετε ένα ιδιαίτερα ευγενικό, στοργικό παιδί, μπορεί να αισθανθείτε ένα κύμα ανησυχίας όταν βλέπετε το μικρό σας να έχει άσχημη συμπεριφορά. Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι η σωστή συμπεριφορά δεν αναπτύσσεται εν μία νυκτί. Το να είσαι ευγενικός απαιτεί μια πολύ περίπλοκη σειρά από σκέψεις και συμπεριφορές. Προϋποθέτει το να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου, να αισθανθείς μια σύνδεση με αυτό το άτομο και, στη συνέχεια, να συμπεριφερθείς αντίστοιχα. Ενώ κάθε παιδί θα περάσει από αυτήν τη διαδικασία με τον δικό του ρυθμό, ακολουθούν τα κύρια αναπτυξιακά ορόσημα που βοηθούν τα παιδιά να γίνουν ευγενικά.
3 ετών – Τα παιδιά καταλαβαίνουν πώς προκύπτουν τα συναισθήματα
Ενώ τα βρέφη μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, οι καλές πράξεις των παιδιών ξεκινούν κατά τη νηπιακή ηλικία, καθώς τότε μαθαίνουν τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, έχουν καταλάβει ότι ορισμένα γεγονότα κάνουν κάποιον να αισθάνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ξέρουν, για παράδειγμα, ότι αν κάποιος δεν πάρει ένα μπισκότο που θέλει, μπορεί να νιώθει λυπημένος ή θυμωμένος.
4-5 ετών – Τα παιδιά συμπεριφέρονται σκόπιμα με ευγένεια
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το παιδί κατανοεί καλύτερα τη δική του ψυχική κατάσταση και αυτή των άλλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει να συμπεριφέρεται με ευγένεια. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια έδωσαν σε παιδιά νηπιακής ηλικίας αυτοκόλλητα και παρατήρησαν ότι ενώ τα περισσότερα 3χρονα δεν μοιράστηκαν τα αυτοκόλλητα τους, τα περισσότερα 4χρονα το έκαναν. Περίπου στην ηλικία των 4 ετών τα παιδιά θέλουν να συνδεθούν με τους άλλους με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο και έτσι ξεκινούν να μοιράζονται τα πράγματά τους και να δίνουν περισσότερες αγκαλιές.
5-6 ετών – Τα παιδιά κατανοούν την ιδέα της κοινότητας
Σε αυτήν την ηλικία, το παιδί σας μπορεί να είναι πιο πρόθυμο να κάνει πράγματα (π.χ. να σας βοηθήσει να μαζέψετε το τραπέζι), ώστε να μπορείτε να κάτσετε όλοι μαζί στον καναπέ και να δείτε ταινία. Όταν το παιδί αισθάνεται σημαντικό μέλος μιας ομάδας, νιώθει πολύτιμο, γεγονός που το κάνει να συμπεριφέρεται πιο ευγενικά. Σε αυτήν την ηλικία το παιδί σας γίνεται επίσης πιο ικανό να δείξει ευγνωμοσύνη. Θα παρατηρήσετε ότι μιλάει με πιο ευγενικό τόνο, λέγοντας «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» πιο συχνά.
7-8 ετών – Τα παιδιά μαθαίνουν την ανιδιοτέλεια
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι καλές πράξεις τους γίνονται πιο περίπλοκες και μαθαίνουν να συμπεριφέρονται με ανιδιοτέλεια. Για παράδειγμα, σε αυτήν την ηλικία το παιδί μπορεί να είναι σε θέση να συγχαρεί ένα άλλο παιδί, παρά το γεγονός ότι το κέρδισε σε ένα άθλημα. Φυσικά, αν τα παιδιά σας σάς βλέπουν να συμπεριφέρεστε με αλτρουισμό και ευγένεια, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν αυτό το θετικό στοιχείο.