Ψυχολογία στη δίαιτα: Έτσι θα αποφύγετε τις πιο συνηθισμένες παγίδες

Η στάση σας απέναντι στο αδυνάτισμα επηρεάζει καθοριστικά την προσπάθειά σας
28 Μαρτίου 2021 | 08:30

Κάθε διαδικασία αδυνατίσματος είναι διαφορετική, ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται να πραγματοποιήσετε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας προκειμένου να καταφέρετε να χάσετε βάρος. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, υπάρχει μια ακόμη παράμετρος που επηρεάζει καθοριστικά την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους: η στάση σας απέναντι στο αδυνάτισμα.

Μάλιστα, σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι όσοι είχαν θετική στάση ήταν πιο πιθανό να καταφέρουν να χάσουν βάρος, αφού η προσέγγισή τους αυτή τους έκανε να επιστρέφουν στις υγιεινές τους συνήθειες μετά από μικρά ατοπήματα, όπως η υπερφαγία ή η παράλειψη μιας προπόνησης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η τροποποίηση των σκέψεών σας μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση του βάρους σας. Το πρώτο βήμα για να υιοθετήσετε μια πιο θετική στάση είναι η αυτο-παρακολούθηση των σκέψεών σας. Μπορεί να είναι μια πρόκληση στην αρχή αλλά, με την πάροδο του χρόνου, οι γνώσεις που προκύπτουν από αυτήν την παρακολούθηση μπορεί να υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να καταγράψετε τις σκέψεις σας μετά από την υπερκατανάλωσης τροφής ή μετά από μια μικρή αύξηση βάρους, προκειμένου να εντοπίσετε ποιες σκέψεις σας είναι ανακριβείς ή μη χρήσιμες και τις αντικαταστήσετε με πιο χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Πώς θα αποφύγετε τις πιο συνηθισμένες παγίδες στο αδυνάτισμα

*Σταματήστε να χωρίζετε τις τροφές σε «καλές» και «κακές»

Διαχωρίζοντας τις τροφές που τρώτε σε «καλές» και «κακές», αυξάνετε τις πιθανότητες να αποτύχετε. Αν για παράδειγμα κάθε φορά που τρώτε το αγαπημένο σας γλυκό καταλήγετε να νιώθετε τύψεις, χτίζετε μια κακή σχέση με το φαγητό, ενώ αν θεωρείτε ότι πρέπει να τρώτε μόνο υγιεινά τρόφιμα, ασκείτε υπερβολική πίεση στον εαυτό σας. Προσπαθήστε, λοιπόν, να έχετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μια ισορροπημένη διατροφή, αφήνοντας χώρο για μικρές απολαύσεις.

*Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης «όλα ή τίποτα»

Αν κινείστε μεταξύ του να τηρείτε απαρέγκλιτα ένα αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα και του να εγκαταλείπετε πλήρως την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα, τότε πιθανότατα έχετε τον τρόπο σκέψης «όλα ή τίποτα». Μην έχετε στο μυαλό σας ότι είτε θα καταφέρετε να χάσετε όλα τα κιλά που θέλετε στο διάστημα που θέλετε είτε θα αποτύχετε πλήρως. Όταν σκέφτεστε έτσι, σας είναι δύσκολο να επιστρέψετε σε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα μετά από μια ατασθαλία και είναι αρκετά πιθανό αφού ενδώσετε σε μια παχυντική λιχουδιά να ξεχάσετε τη δίαιτα.

Ξεκινήστε με μικρά βήματα και θέστε βραχυπρόθεσμους στόχους. Αρχικά, βρείτε μία συγκεκριμένη αλλαγή, η οποία είναι λογική και εφικτή, για παράδειγμα να περπατάτε μισή ώρα κάθε απόγευμα, και βάλτε στόχο να τηρήσετε αυτήν την αλλαγή για 1 εβδομάδα. Να θυμάστε ότι ο στόχος σας δεν είναι η τελειότητα, αλλά η πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση.

*Μην έχετε εμμονή με τη ζυγαριά

Σίγουρα, η ζυγαριά αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο να κρατάτε το βάρος σας υπό έλεγχο και να διαπιστώνετε πόσα κιλά χάσατε, ωστόσο δεν πρέπει να σας γίνεται εμμονή. Άλλωστε, το βάρος σας τείνει να αλλάζει από μέρα σε μέρα, χωρίς αυτό να σχετίζεται με το πόσα γραμμάρια λίπους έχετε πάρει ή χάσει στην πραγματικότητα. Προσπαθήστε λοιπόν να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα και να εστιάζετε σε όλες τις θετικές αλλαγές που βλέπετε στο σώμα και τη διάθεσή σας. Για παράδειγμα, μπορεί τα ρούχα σας να εφαρμόζουν καλύτερα, ακόμη κι αν η ζυγαριά έχει… διαφορετική γνώμη.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version