Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε τον χωρισμό… δεν είστε μόνοι, ενώ πολλοί είναι οι ερευνητές που επισημαίνουν ότι η επίμονη σκέψη ενός ζητήματος αποτελεί μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού σε πράγματα που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε επαρκώς, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Meghan Watson.
Πώς θα προχωρήσετε από έναν χωρισμό
Ενώ είναι αναμενόμενο η «κασέτα» μιας σχέσης να παίζει στο «repeat», ειδικά μετά από έναν χωρισμό, υπάρχουν τρόποι για να μπορέσετε να το ξεπεράσετε και να σταματήσετε να το σκέφτεστε. Αυτοί περιλαμβάνουν:
Ομαλοποιήστε την εμπειρία σας
Ένας τρόπος για να διαχειριστείτε την ταλαιπωρία της αμφιβολίας είναι να αναγνωρίσετε ότι αυτό που κάνετε αποτελεί κάτι το φυσιολογικό και το αναμενόμενο. Μερικές φορές δεν έχουμε τις απαντήσεις που αναζητούμε και ο συναισθηματικός πόνος μας συνδέεται με σκέψεις που είναι δύσκολο να διαχειριστούμε.
Είναι φυσικό το μυαλό μας εξετάζει ξανά και ξανά τα δεδομένα, στην προσπάθειά του να τα κατανοήσει. Αφιερώστε λίγο χρόνο ευχαριστώντας το μυαλό σας για αυτήν τη διαδικασία και μειώστε τις προσδοκίες σας για το πόσο γρήγορα μπορείτε να ξεπεράσετε μια κατάσταση.
«Κλέψτε» πίσω την προσοχή σας
Όταν η αμφιβολία γίνεται αφόρητη και οι σκέψεις σας για τον χωρισμό δεν σταματούν, οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε οτιδήποτε που θα σας βοηθήσει να πάρετε πίσω την προσοχή σας.
Χρειάζεστε δραστηριότητες που θα κλέψουν την προσοχή από τα άβολα συναισθήματα και τις ανησυχητικές σκέψεις, όπως μια πραγματικά καλή ταινία, ένα βιντεοπαιχνίδι, ένα παζλ για επίλυση ή μια σκληρή προπόνηση.
Αντικαταστήστε το «γιατί» με το «πώς» και το «τι»
Αυτή η αναδιατύπωση είναι χρήσιμη, επειδή οι ερωτήσεις «γιατί» τείνουν να μας κάνουν να νιώθουμε κολλημένοι και όταν δεν έχουμε την απάντηση, η αμφιβολία γίνεται ακόμα πιο έντονη, προκαλώντας ακόμα πιο επίμονες και ανησυχητικές σκέψεις.
Το «πως» μας προτρέπει να ασχοληθούμε με μια πιο ενεργητική επίλυση από την παθητική διερώτηση, πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει ενδυναμωτικά, προσδίδοντας σκοπιμότητα και ουσία σε όλα όσα κάνουμε