«Φρένο» στα σχέδια για Πάσχα στο χωριό, βάζουν τις τελευταίες ώρες, κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες, που παρακολουθούν, με έκδηλη ανησυχία την πορεία της πανδημίας, που δεν έχει μπει σε τροχιά αποκλιμάκωσης, ενώ οι σκληροί δείκτες (διασωληνωμένοι, θάνατοι, βαθμός θετικότητας) παραμένουν υψηλοί.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου εντείνει την ανησυχία λόγω της κινητικότητας του πληθυσμού, και τα επόμενα βήματα για το ξεκλείδωμα της χώρας παραμένουν μετέωρα… Το μόνο που θεωρείται σίγουρο -προς το παρόν- είναι ο στόχος για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Στόχος τον οποίο στην κυβέρνηση δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν ως το βράδυ της Πέμπτης, θα είναι καταλυτικά για τις επόμενες κινήσεις στην σταδιακή άρση των περιορισμών. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και όπως πολλές φορές έχει τονιστεί, θα προχωράμε στο επόμενο βήμα, αφού αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του προηγούμενου.  Οι ειδικοί θα κρίνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα κρίνουν και τις τυχόν επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ακολούθως θα κάνουν τις εισηγήσεις τους.

Τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα πάντως είναι στην κόψη του ξυραφιού. Ενδεικτικό είναι ότι χθες οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 759 ενώ σε μόλις 24 ώρες 73 άνθρωποι έχασαν την μάχη με τον φονικό ιό. Την ίδια ώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική.

Υπό αυτό το πρίσμα το σενάριο για άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων που θα επιτρέψει την πασχαλινή απόδραση, ενδεχομένως να μετατεθεί για μετά τις γιορτές.

Μετά τις γιορτές το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων;

Κάτι που έκανε γνωστό ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το Πάσχα στο χωριό, ξεκαθάρισε ο κ. Σκέρτσος, ωστόσο απαντώντας στην ερώτηση αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από αρχές Μαΐου, είπε « Ναι. Στόχος είναι να ανοίξουν μετά τις γιορτές».

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
00:18

«Το μήνυμα προς όλους είναι ότι το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, και μπορεί πλέον να φέρνει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τον επόμενο χρόνο πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και τα κρούσματα. Τα κρούσματα θα εντοπίζονται ολοένα και περισσότερο σε ομάδες που δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Σε ότι αφορά στα σενάρια που θέλουν να επιτραπεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να πάνε στα χωριά τους, ο κ. Σκέρτσος δεν απάντησε, ενώ σημείωσε πως «Ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες».

Θα πάμε Πάσχα στο χωριό; Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδη Βατόπουλος, η απάντηση στο ερώτημα, αν το Πάσχα θα πάμε στο χωριό,  εξαρτάται με το που βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο.  Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε», είπε, μιλώντας στον Σκάι.

Ανήσυχος για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το άνοιγμα δήλωσε ο  καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Ανησυχώ για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το άνοιγμα. Έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος. Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί. Η συζήτηση του ‘γιατί εσύ και όχι εγώ’ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης, στο MEGA.

«Σε ιδανικές συνθήκες θα ήταν καλύτερα να καθόμασταν όλοι μέσα. Αλλά αυτό δεν δουλεύει πια. Ψάχνουμε εναλλακτικό μοντέλο που θα επιτρέπει το άνοιγμα. Αν μέρος της εστίασης ήταν ανοιχτό, και δινόταν η δυνατότητα στον κόσμο να βγει έξω οργανωμένα και με την ευθύνη του μαγαζάτορα, θα μοιραζόταν και ο έλεγχος» εξήγησε ο ίδιος.

«Προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος έξω»

Ο ίδιος σημείωσε ότι «πρέπει να εστιάσουμε στο πραγματικό  όφελος. Δεν είναι προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο, ή οι εκκλησίες. Προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος στα πάρκα, σε εξωτερικούς χώρους» σημείωσε ο καθηγητής.

«Εάν ήταν χειμώνας θα ήμουν εναντίον του ανοίγματος. Το καλοκαίρι, επειδή βελτιώνεται η θερμοκρασία και έχει ηλιοφάνεια, βγαίνοντας έξω προσθέτουμε αυτά ως όπλα στην παρεμπόδιση της μετάδοσης» πρόσθεσε.

«Αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας. Είδα χτες ότι σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας γίνονταν rapid tests και δημιουργήθηκε συνωστισμός. Είναι λάθος μήνυμα αυτό. Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε» είπε ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης.

«Αν χαλαρώσουμε θα έχουμε κορύφωση θανάτων την εβδομάδα των Παθών»

Για μια από τις χειρότερες στιγμές της πανδημίας στη χώρα έκανε λόγο ο ιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας πως είμαστε στην κορύφωση τους επιδημιολογικού κύματος.

Υπογράμμισε δε, ότι έχει επικρατήσει πανικός που οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις, όπως αυτή να ανοίξουμε δραστηριότητες σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, ενώ επιδοκίμασε την εισήγηση της επιτροπής να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παυλάκης υποστήριξε πως, αν τώρα προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων, την εβδομάδα των Παθών θα έχουμε την κορύφωση των θανάτων, καθώς τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς.

«Δύσκολο» το Πάσχα στο χωριό

Δύσκολο θεωρεί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να γιορτάσουμε Πάσχα στο χωριό.

«Δεν θα είμαστε όπως πέρυσι κλεισμένοι σε ένα σπίτι. Αν έχουμε προχωρήσει τους εμβολιασμούς και αν έχουμε κάνει πολλά τεστ και αξιολογήσουμε τις παραμέτρους ότι είναι μειωμένες, τότε μόνο μπορούμε να επιτρέψουμε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Διαφορετικά θα πρέπει να κάνουμε ενδοοικογενειακά. Εγώ το βλέπω πολύ δύσκολο», είπε μιλώντας στο MEGA.