Νέα μελέτη από το University of Central Florida προτείνει ότι η χρήση μάσκας και ένα καλό σύστημα εξαερισμού είναι πιο σημαντικά από την τήρηση των αποστάσεων για την μείωση της αερομεταφερόμενης εξάπλωσης της covid-19, στις αίθουσες.
Τι έδειξε το πείραμα στις αίθουσες
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Physics of Fluids, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όταν σχολεία και πανεπιστήμια σκέφτονται να επιστρέψουν σε περισσότερες προσωπικές τάξεις το φθινόπωρο ενώ ήδη φαίνεται πώς όλα οδηγούν στο άνοιγμα των λυκείων.
«Η έρευνα είναι σημαντική καθώς παρέχει καθοδήγηση για το πώς κατανοούμε την ασφάλεια σε εσωτερικούς χώρους» αναφέρει ο δρ. Michael Kinzel, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών και Αεροδιαστημικής Μηχανικής του UCF και συν-συγγραφέας της μελέτης.
«Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι διαδρομές μετάδοσης αερολύματος δεν δείχνουν την ανάγκη κοινωνικής απόστασης δύο μέτρων όταν γίνεται σωστή χρήση μάσκας» επισημαίνει.
Μάσκα VS covid-19
«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι με τις μάσκες, η πιθανότητα μετάδοσης δεν μειώνεται με την αύξηση της φυσικής απόστασης, γεγονός που μας δείχνει ότι η μάσκα είναι το κλειδί ώστε να επανέλθουμε στα σχολεία αλλά και άλλους εσωτερικούς χώρους» εξηγεί.
Οι ερευνητές εξέτασαν την σχέση σε δύο πειραματικά σενάρια, μια αεριζόμενη τάξη και μια μη αεριζόμενη.
Οι μάσκες αποδείχθηκαν ευεργετικές αποτρέποντας την άμεση έκθεση των ατόμων στα αερολύματα, καθώς οι μάσκες συμβάλλουν σε μια εκπνοή του αέρα που αναγκάζει τα αερολύματα να κινούνται κατακόρυφα, εμποδίζοντάς τα να φτάνουν σε άλλα άτομα.
Πόσο μειώνει τον κίνδυνο ο εξαερισμός
Επιπλέον, ένα σύστημα εξαερισμού σε συνδυασμό με ένα καλό φίλτρο αέρα μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 40 έως 50% σε σύγκριση με μια αίθουσα χωρίς εξαερισμό.
Αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα εξαερισμού δημιουργεί ένα σταθερό ρεύμα ροής αέρα που ωθεί πολλά από τα αερολύματα σε ένα φίλτρο που αφαιρεί ένα μέρος τους. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα συστήματα εξαερισμού και η χρήση μάσκας είναι πιο σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης, με την κοινωνική αποστασιοποίηση να έρχεται δεύτερη» καταλήγουν οι ερευνητές.