Τα παιδιά ηλικίας 6-8 ετών μαθαίνουν νέες λέξεις από τους συνομήλικούς τους, ενώ παράλληλα δοκιμάζουν τα όρια των γονιών τους, ώστε να δουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Ωστόσο, μερικές φορές η τάση του παιδιού να αντιμιλάει πηγάζει από τον θυμό, την απογοήτευση, τον φόβο του ή ακόμη και την ανάγκη του να κερδίσει την προσοχή σας.
Τέτοιου τύπου ζητήματα συμπεριφοράς μπορεί να εμφανιστούν σε μεταβατικές περιόδους, όπως όταν έρχεται ένα νέο μωρό στο σπίτι σας ή όταν αλλάζει σημαντικά το πρόγραμμα εργασίας του ενός γονέα. Το παιδί σας μπορεί να αισθανθεί παραμελημένο και να καταφύγει στην αγένεια μόνο και μόνο για να σας κάνει να του δώσετε σημασία.
Φυσικά, όταν το παιδί σάς αντιμιλάει, είναι δύσκολο να μην απαντήσετε θυμωμένα. Ωστόσο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να μάθετε τι ενοχλεί το παιδί σας και, στη συνέχεια, να το διδάξετε να εκφράζει τα δύσκολα συναισθήματά του με έναν πιο κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.
Πώς να διαχειριστείτε το παιδί όταν αντιμιλάει
Ορίστε όρια εκ των προτέρων
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κατανοεί τι είναι – και τι δεν είναι – αποδεκτό στην οικογένειά σας. Αν λοιπόν δεν εκτιμάτε τις σαρκαστικές απαντήσεις του σε σοβαρές ερωτήσεις, πείτε το με σαφήνεια.
Κάντε μια μικρή έρευνα
Τα παιδιά επηρεάζονται σημαντικά από αυτά που βλέπουν γύρω τους. Δεδομένου ότι τα σχολεία είναι κλειστά και άρα οι πιθανότητες να έχει “ξεσηκώσει” κάτι από έναν συμμαθητή του είναι μικρότερες, αναρωτηθείτε αν λαμβάνει λάθος μηνύματα από συμπεριφορές που βλέπει σε ταινίες ή στην τηλεόραση.
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Μην αντιδράτε υπερβολικά και μην μπαίνετε σε μια διαμάχη εξουσίας για την επιλογή των λέξεων ή του τόνου του. Και, φυσικά, μην απαντάτε ποτέ με αντίστοιχο τρόπο. Δοκιμάστε να του πείτε κάτι όπως, “Νομίζω ότι μπορείς να βρεις έναν καλύτερο τρόπο να πεις αυτό που θες.”
“Διαβάστε” πίσω από τις λέξεις του
Όταν το παιδί σας σάς αντιμιλά, ενημερώστε το ότι σας ενδιαφέρουν τα συναισθήματά του, ακόμα κι αν δεν εγκρίνετε τον τρόπο που τα εκφράζει. Οι γονείς μερικές φορές παραλείπουν αυτό το βήμα και βιάζονται να επιπλήξουν ή να πειθαρχήσουν το παιδί τους, αλλά είναι σημαντικό να ενημερώσετε το παιδί σας ότι καταλαβαίνετε ότι είναι νευριασμένο ή απογοητευμένο – και ακόμη και να το βοηθήσετε να επισημάνει αυτά τα συναισθήματα.
Δώστε του επιλογές
Όταν το παιδί νιώθει ότι διαρκώς προσπαθείτε να του πείτε τι να κάνει και πώς να το κάνει, μπορεί να νιώθει καταπιεσμένο. Βοηθήστε το να νιώσει ότι εκτιμάτε τη γνώμη του καθώς και ότι έχει έναν βαθμό ανεξαρτησίας, προσφέροντάς του προκαθορισμένες επιλογές μέσα στην ημέρα του. Για παράδειγμα, αφήστε το να επιλέξει τι θα φορέσει ή να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις επιλογές πρωινού.
Εξηγήστε του τις συνέπειες της συμπεριφοράς του
Όταν ηρεμήσει, πείτε του ότι αν σας αντιμιλήσει ξανά, θα υπάρξουν συνέπειες, όπως το να χάσει την αγαπημένη του τηλεοπτική εκπομπή ή να του πάρετε το τάμπλετ του για το Σαββατοκύριακο. Φροντίστε οι συνέπειες να είναι λογικές και να τηρούνται.
Βρείτε χρόνο για να συνδεθείτε
Εάν νομίζετε ότι το παιδί σας αισθάνεται παραμελημένο, περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του. Βγείτε για περπάτημα, διαβάστε του ένα βιβλίο προτού κοιμηθεί ή δείτε παρέα την ταινία που θα διαλέξει εκείνο.
Αναγνωρίστε και ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά
Τα παιδιά που δέχονται αγκαλιές και θετικά σχόλια από τους γονείς τους όταν κάνουν κάτι σωστό είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν την καλή συμπεριφορά τους και λιγότερο πιθανό να έρθουν σε διαμάχη μαζί τους.