Κοροναϊός: Crash test στα εμβόλια

Καθώς οι μεταλλάξεις αποτελούν ένα ακόμα ζητούμενο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι εταιρείες βρίσκονται σε έναν ερευνητικό «πυρετό»
21 Απριλίου 2021 | 12:30

Κατά τις τελευταίες τρεις και πλέον εβδομάδες η εμβολιαστική εκστρατεία – τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ – φαίνεται να αντιμετωπίζει… τρικυμίες, εξαιτίας της καταγραφής των ιδιαίτερα σπάνιων παρενεργειών που προκαλούν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα – εν αναμονή και των αποφάσεων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – δείχνει να αγωνία, καθώς εν μέσω του «πανδημικού πολέμου» κάθε δόση που χάνεται είναι απώλεια. Αλλωστε, το «crash test» των εμβολίων – αντλώντας πληροφορίες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ και την παγκοσμίου φήμης Mayo Clinic – αποδεικνύει ότι το καθένα από αυτά έχει «δυνατά σημεία», με έμφαση στο ποσοστό ανοσίας που προκαλούν στον πληθυσμό. Οπως μάλιστα συνηγορούν οι ειδικοί, ακόμα μεγαλύτερο είναι το κέρδος που παρατηρείται στην καθημερινή κλινική εικόνα και αποτυπώνεται στα στατιστικά δεδομένα και αφορά το φρένο που μπαίνει στη σοβαρή νόσηση και συνεπακόλουθα στις επιπλοκές που προκαλεί η λοίμωξη COVID-19.

 

 

Το Johnson & Johnson

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του εμβολίου της Johnson & Johnson, στο οποίο αναφέρθηκε επισταμένως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Οπως εξήγησε, η προστασία από το εμβόλιο αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 85%. Υστερα όμως από 49 ημέρες – όπως παρατηρείται – προστατεύει σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από τον θάνατο. H ίδια δεν έκρυψε τον προβληματισμό της σχετικά με την προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών, υπό το πρίσμα ότι πρόκειται για το μοναδικό μονοδοσικό εμβόλιο το οποίο θα έδινε σημαντική ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία».

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεσή του «πάγωσε» (και) στη χώρα μας, έπειτα από την καταγραφή έξι περιπτώσεων θρομβώσεων σε γυναίκες ηλικίας 18-48 ετών, επί συνόλου περισσοτέρων των 6 εκατομμυρίων εμβολίων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, τόσο το σκεύασμα της Johnson & Johnson όσο και αυτό της AstraZeneca είναι ιδιαίτερα «ανθεκτικά» σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και τη διανομή τους συγκριτικά με εκείνα που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, πλεονέκτημα που προσμετράται από την επιστημονική κοινότητα στην τελική αξιολόγησή τους.

Ερευνητικός «πυρετός»

Και καθώς οι μεταλλάξεις αποτελούν ένα ακόμα ζητούμενο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι εταιρείες βρίσκονται σε έναν ερευνητικό «πυρετό», ώστε τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια αλλά και εκείνα που ακολουθούν να γίνουν ακόμα πιο ισχυρά. Ενδεικτική η περίπτωση της AstraZeneca που εργάζεται σε μια τροποποιημένη εκδοχή του εμβολίου για τηνCOVID-19, με στόχο να γίνει πιο επιθετικό στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Μάλιστα, η ενισχυμένη έκδοσή του, Vaxzevria, αναμένεται να είναι διαθέσιμη πριν από το τέλος του έτους.

Εντατικοί ρυθμοί

Πάντως, όπως προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα των παραδόσεων που αφορούν τη χώρα μας, καθίσταται σαφές ότι η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» θα συνεχίσει να εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, τους επόμενους δύο μήνες τα εμβολιαστικά κέντρα θα τροφοδοτηθούν με συνολικά 4,5 εκατ. δόσεις των εταιρειών Pfizer/BioNTech, 632.000 δόσεις της Moderna, 1,2 εκατ. δόσεις της Johnson & Johnson και 950.000 δόσεις της AstraZeneca.

Ανοίγουν ραντεβού.  Εντούτοις, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο επιχειρησιακός εμβολιασμός στην περίπτωση που διαπιστωθεί πλεόνασμα διαθέσιμων ραντεβού. Οπως σημείωσε, προς το παρόν τα περισσότερα ελεύθερα ραντεβού αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca, εντούτοις κρίσιμες παραμένουν οι επόμενες ημέρες, καθώς σταδιακά και έως το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες 50-59 ετών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version