Τα λάθη που κάνουμε στη διατροφή του παιδιού

Άθελά μας κάνουμε μερικά λάθη στη διατροφή των παιδιών μας. Ας μάθουμε, λοιπόν, ποια είναι και πώς θα τα διορθώσουμε.
26 Απριλίου 2021 | 08:20

Όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, είτε αυτό αφορά στην ανατροφή τους είτε στη διατροφή τους. Ωστόσο, μερικές φορές άθελά μας κάνουμε λάθη. Προκειμένου λοιπόν να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας έχουν μια ισορροπημένη διατροφή που ενισχύει την ανάπτυξη αλλά και τη συγκέντρωσή τους, αποφεύγουμε τα παρακάτω διατροφικά ατοπήματα.

Το πρωινό τους περιλαμβάνει πολλή ζάχαρη

Το πρωινό αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο μέρος μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, καθώς χαρίζει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά. Ένα πλούσιο πρωινό βοηθάει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού των παιδιών, σωματική και πνευματική, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Μερικές φορές μπορεί να έχουμε βρει ένα πρωινό που αρέσει στο παιδί, το οποίο όμως περιλαμβάνει πολλή ζάχαρη. Φροντίζουμε να περιορίσουμε τα μπισκότα, τα δημητριακά με ζάχαρη και το συσκευασμένο κέικ στο πρωινό του παιδιού και προτιμάμε βρώμη με γάλα, γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και μέλι ή ένα τοστ με τυρί και γαλοπούλα.

Χρησιμοποιούμε λιχουδιές για επιβράβευση

Η επιβράβευση των παιδιών είναι απαραίτητη προκειμένου να ενθαρρύνουμε τη σωστή συμπεριφορά τους. Ωστόσο, ένα συχνό λάθος που κάνουμε ως γονείς είναι να επιβραβεύουμε το παιδί δίνοντάς του λιχουδιές. Με αυτόν τον τρόπο όμως κάνουμε τις ανθυγιεινές τροφές πιο δελεαστικές και χτίζουμε μια λάθος σχέση του παιδιού με τη διατροφή.

Αποφεύγουμε τα όσπρια

Τα παιδιά πρέπει να τρώνε όσπρια τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Επειδή όμως τα περισσότερα παιδιά αντιπαθούν τα όσπρια, μπορεί να τα αποφεύγουμε ώστε να μη μείνει το μικρό μας νηστικό. Αυτή όμως δεν είναι μια σωστή λύση. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δοκιμάσουμε νέες συνταγές και να βρούμε τύπους οσπρίων ή συνταγές που αρέσουν περισσότερο στο παιδί. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των λαχανικών.

Δεν μαγειρεύουμε ψάρι

Είτε επειδή δεν αρέσει σε εμάς είτε επειδή μυρίζει το σπίτι, συχνά το ψάρι καταναλώνεται σε πολύ μικρή συχνότητα στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι πρέπει να τρώμε ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα και τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα λιπαρό ψάρι.

Παραγγέλνουμε πολύ συχνά φαγητό

Το φαγητό τύπου delivery μπορεί να λειτουργήσει ως τρόπος εκτόνωσης και απόλαυσης. Δεδομένου όμως ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση έτοιμου φαγητού από το παιδί όταν εμείς οι ίδιοι το έχουμε ανάγει σε τρόπο ζωής, φροντίζουμε να το περιορίσουμε σε μία καθιερωμένη ημέρα της εβδομάδας.

“Βαρύ” βραδινό

Ειδικά όταν το παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας και διαβάζει και το βράδυ, δεν πρέπει να φορτώνουμε πολύ το βραδινό του γεύμα, καθώς η υπερβολική ποσότητα τροφής παίρνει αίμα από τον εγκέφαλο για το στομάχι και προκαλεί υπνηλία. Παράλληλα, το “βαρύ” βραδινό υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου του παιδιού. Μια σαλάτα με κοτόπουλο ή φέτα ή λίγο κρέας από το μεσημέρι με μία φέτα ψωμί, ένα τοστ ή μια αραβική πίτα με τυρί, κοτόπουλο/ γαλοπούλα/ αβγό, λαχανικά και ένα ποτήρι γάλα ή μια φρουτοσαλάτα με μέλι και γιαούρτι είναι μερικές καλές επιλογές για τα βραδινά γεύματα του παιδιού.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version