Αποκωδικοποιώντας το κλάμα του παιδιού

Εντοπίζοντας τον λόγο που το παιδί κλαίει, θα είστε σε θέση να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση
28 Απριλίου 2021 | 08:17

Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να κλαίνε και είναι επίσης φυσιολογικό για τους γονείς να ανησυχούν, ειδικά όταν το παιδί τους κλαίει συχνά κι εκείνοι δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία. Ωστόσο, μερικές φορές το κλάμα μπορεί να είναι ακόμη και καλό για τα παιδιά (και τους μεγάλους), βοηθώντας τα να εκτονώσουν την ένταση και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αν και ο στόχος δεν πρέπει να είναι πάντα το να σταματήσετε το κλάμα του παιδιού σας, εντοπίζοντας τον λόγο που το παιδί κλαίει, θα είστε σε θέση να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.

Γιατί κλαίει το παιδί;

*Είναι κουρασμένο

Όταν το παιδί σας έχει καταρρεύσει επειδή του δώσατε λάθος χρώμα μπολ ή του ζητήσατε να φορέσει τα παπούτσια του, η κούραση θα μπορούσε να είναι η πραγματική αιτία των δακρύων του. Ενώ δεν μπορείτε να αποτρέψετε τελείως την κούραση του παιδιού, μπορείτε να φροντίσετε ώστε να κοιμάται επαρκώς και να έχει μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου.

*Πεινάει

Συμβαίνει ακόμη και σε εμάς τους ενήλικες να νιώθουμε εκνευρισμό όταν πεινάμε. Αν το παιδί σας δεν έχει φάει εδώ και μερικές ώρες και είναι κακοδιάθετο, δοκιμάστε να του προσφέρετε φαγητό ή ένα υγιεινό σνακ.

*Το ενοχλεί η φασαρία

Η φασαρία μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική για μερικά παιδιά, τα οποία μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τι ακριβώς τα ενοχλεί. Αν το μικρό σας κλαίει χωρίς λόγο και βρίσκεστε κάπου που έχει φασαρία, δοκιμάστε να κάνετε ένα διάλειμμα. Πάρτε το παιδί έξω ή σε ένα πιο ήσυχο δωμάτιο και αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά ώστε να ηρεμήσει.

*Eίναι αγχωμένο

Το άγχος είναι ένας συνηθισμένος λόγος για δάκρυα, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερα παιδιά. Τα παιδιά που είναι τελειομανή ή έχουν πολλές υποχρεώσεις μπορεί να έχουν αρκετό άγχος. Όλα τα παιδιά χρειάζονται ελεύθερο χρόνο για να παίξουν δημιουργικά, καθώς και για να χαλαρώσουν. Επομένως, αν βλέπετε ότι το παιδί σας είναι στρεσαρισμένο, βεβαιωθείτε ότι έχει ευκαιρίες να χαλαρώνει και ότι το βοηθάτε να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του με υγιείς τρόπους.

*Αναζητά προσοχή

Μερικές φορές μπορεί να σας φαίνεται ότι τα δάκρυα προκύπτουν από το πουθενά. Το ένα λεπτό το παιδί σας παίζει χαρούμενο, γυρίζετε την πλάτη σας για ένα δευτερόλεπτο και εκείνο βάζει τα κλάματα. Το παιδί ξέρει ότι το κλάμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας. Η προσοχή – ακόμη και όταν είναι αρνητική – ενισχύει τη συμπεριφορά ενός παιδιού. Εάν απαντήσετε λέγοντας “Σταμάτα να φωνάζεις” ή “Γιατί κλαις τώρα;” μπορεί πράγματι να ενθαρρύνετε το θυμό του παιδιού σας να συνεχίσει. Αν πιστεύετε ότι το παιδί κλαίει προκειμένου να τραβήξει την προσοχή σας, προσπαθήστε να αγνοήσετε το κλάμα του και γενικά να του δίνετε προσοχή μέσα στην ημέρα ώστε να μην οδηγείται σε τέτοιες συμπεριφορές.

*Θέλει να αποφύγει κάτι

Όταν το παιδί σας πραγματικά δεν θέλει να κάνει κάτι – όπως να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να πέσει για ύπνο – μπορεί να καταλήξει να κλαίει. Αυτά τα δάκρυα μπορεί να προέρχονται από την πραγματική θλίψη του παιδιού, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι ένα τέχνασμα ώστε να μην κάνει κάτι. Επικυρώστε τα συναισθήματα του παιδιού σας λέγοντας, “Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μαζέψεις τα παιχνίδια σου ενώ θέλεις να συνεχίσεις να παίζεις.” Ταυτόχρονα, αποφύγετε να μπείτε σε μια μακρά συζήτηση ή μια διαμάχη εξουσίας.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version