Τα παιδιά, ειδικά στην εφηβεία, ενδέχεται να πουν ψέματα για να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους και την ελευθερία τους, να καλύψουν τα λάθη τους ή τις παραβιάσεις των κανόνων που έχετε θέσει, ακόμα και για να προστατέψουν κάποιο άλλο άτομο.
Όταν ένας έφηβος λέει ψέματα, συνήθως δεν το κάνει για να χειραγωγήσει τους γύρω του εξαιτίας του άσχημού του χαρακτήρα, αλλά μάλλον είτε για να αποφύγει τις συνέπειες μιας λανθασμένης πράξης είτε θα το κάνει στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι είναι κάτι «που δεν είναι» στους φίλους του ή στον κοινωνικό του περίγυρο.
Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας είπε ψέματα, είναι σημαντικό να μην γίνετε απότομοι και διατηρώντας την ψυχραιμία σας να του εξηγήσετε:
Τα ψέματα καλύπτουν, δεν λύνουν
Βεβαιωθείτε ότι έφηβος γνωρίζει και αντιλαμβάνεται ότι στην πραγματικότητα τα ψέματα απλά καλύπτουν παροδικά το πρόβλημα, χωρίς να το λύνουν, γεγονός που θα δυσχεράνει την κατάσταση, αφού κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να πει την αλήθεια ενώ το πρόβλημα ακόμα δεν θα έχει λυθεί.
Τα ψέματα λειτουργούν κατά του
Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι τα ψέματα, που χρησιμοποιεί για να δείξει «καλύτερος» αποτελούν σπατάλη ενέργειας, μιας και εξαρχής οι φίλοι του ή και ο ίδιος δεν θα έπρεπε να νιώθει ότι πρέπει να αποδείξει οτιδήποτε σε οποιονδήποτε.
Ενθαρρύνετέ το να είναι ο εαυτός, να παραδέχεται τα λάθη του, αναλαμβάνοντας τις συνέπειες των πράξεων του και πάντα να προσπαθεί για το καλύτερο.
Χάνει την αξιοπιστία του
υζητήστε μαζί του για το πόσο σημαντικό είναι να είναι αξιόπιστος, για να τον εμπιστεύονται, μετά από εσάς και οι γύρω του. Η αξιοπιστία μελλοντικά θα του δώσει περισσότερες ευθύνες αλλά και προνόμια, τα οποία είναι απαραίτητα για να προοδεύσει στην ζωή του.