Απλοί τρόποι να κάνετε το παιδί πιο υπεύθυνο

Πώς θα κάνετε το παιδί σας πιο υπεύθυνο μέσα από μικρές, καθημερινές πράξεις
10 Μαΐου 2021 | 08:07

Το να μάθετε στο παιδί σας να είναι υπεύθυνο δεν πρόκειται για ένα κόλπο ώστε να σας βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού. Είναι ένα πολύτιμο εφόδιο και μια απαραίτητη δεξιότητα που θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του και θα το βοηθήσει στη ζωή του. Άλλωστε, τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς να έχουν ευθύνες συχνά αισθάνονται ότι οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τα πάντα για αυτά. Και αυτή είναι μια αντίληψη που μπορεί να τα ακολουθεί και στη μετέπειτα, ενήλικη ζωή τους.

Η υπευθυνότητα του παιδιού δεν έχει να κάνει απλώς με το να ολοκληρώνει μια εργασία που του έχετε αναθέσει. Πρόκειται επίσης για μια στάση ζωής, την ανάληψη δράσης και την υπερηφάνεια του να κάνεις κάτι μόνος σου, όχι να αφήνεις τους γονείς σου να κάνουν τα πάντα για εσένα.

Η εκμάθηση της υπευθυνότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να χρειαστούν χρόνια και πολλές προσπάθειες. Ωστόσο, αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, έχετε περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσετε ένα υπεύθυνο παιδί που στη συνέχεια θα γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας.

*Ξεκινήστε από όταν το παιδί είναι μικρό

Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορείτε ξαφνικά να αναθέσετε ευθύνες στο έφηβο παιδί σας και να περιμένετε ότι θα ξέρει τι να κάνει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκινάτε από όταν το παιδί είναι μικρό και να του αναθέτετε ευθύνες που ταιριάζουν στην ηλικία του.

*Αφήστε το να σας βοηθήσει

Αντί να γκρινιάζετε όταν πρέπει να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού μαζί με τον σύζυγό σας, ενθαρρύνετε το παιδί να σας βοηθήσει (ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι μια δουλειά θα καταλήξει να σας πάρει περισσότερη ώρα). Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνετε στο παιδί την αξία της ομαδικής δουλειάς και μια νέα δεξιότητα. Άλλωστε, όταν το παιδί σάς βοηθάει, αισθάνεται σημαντικό και νιώθει υπερηφάνεια που τα καταφέρνει.

*Δώστε σαφείς οδηγίες

Και επαναλάβετέ τις στο παιδί όσες φορές κι αν χρειαστεί. Ειδικά όταν το παιδί είναι μικρό, πιθανότατα θα χρειαστεί να του εξηγήσετε ξανά και ξανά πώς να κάνει κάτι μέχρι να τα καταφέρει. Παράλληλα, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και τη λέξη “ευθύνη” όταν ενημερώνετε το παιδί σας για τις εργασίες που περιμένετε να ολοκληρώσει μόνο του. Έτσι, ακούγονται σαν κάτι μεγάλο και σημαντικό.

*Επιβραβεύστε το παιδί

Όταν σχολιάζετε θετικά μια συμπεριφορά που έχει το παιδί σας, είναι πιο πιθανό να τη συνεχίσει. Φροντίστε, λοιπόν, να δείχνετε τον ενθουσιασμό σας κάθε φορά που το παιδί καταπιάνεται με μια δουλειά και την ολοκληρώνει, είτε αφορά τα μαθήματά του για το σχολείο είτε το συγύρισμα του δωματίου του.

*Εξηγήστε τις συνέπειες

Το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι οι πράξεις του έχουν συνέπεις. Έτσι, αν δεν ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με μια αρνητική συνέπεια. Φροντίστε να εξηγείτε στο παιδί από πριν τι να περιμένει αν δεν δείχνει υπευθυνότητα, καθώς και οι συνέπειες να είναι λογικές κι όχι υπερβολικά αυστηρές.

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ανάπτυξη: Μαμά, μην ανησυχείς για αυτά τα 5 πράγματα 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νέα έρευνα: Πώς επηρεάζει το άσθμα τη μνήμη των παιδιών; 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ας αφήσουμε την σκληρή κριτική στα παιδιά μας στο παρελθόν 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Οι… μαγικές λέξεις που ηρεμούν το θυμωμένο παιδί 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διαβήτης τύπου 1: Τα συμπτώματα στα παιδιά 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Στολίσατε ήδη για τα Χριστούγεννα; Δείτε τι κερδίζετε 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πόσο σημαντικός είναι ο μεσημεριανός ύπνος για τα μικρά παιδιά; 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
8 συμπεριφορές που μαρτυρούν το άγχος του παιδιού 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βάζουμε όρια χωρίς να λέμε «όχι»- Γιατί και πώς να το κάνουμε; 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί η μυωπία θεωρείται παγκόσμια επιδημία; 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τι σημαίνει ευτυχία για τα παιδιά; 11 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version