Κικίλιας: Την νέα σχολική χρονιά θα έχουμε εμβολιασμένους μαθητές

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα μίλησε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η εκστρατεία.
10 Μαΐου 2021 | 10:17

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα μίλησε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η εκστρατεία.

Υπογράμμισε πως ο αριθμός των εμβολιασμών μόνο σήμερα, Δευτέρα, ανέρχεται σε 112.000. Παράλληλα, έδωσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα τηλεθεατών για τα εμβόλια, τα self tests και τις εξελίξεις στο επόμενο διάστημα.

Θα πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμα

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κικίλιας είπε πως πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

«Είμαι υπόχρεος στους υγειονομικούς για ό,τι κάνουν στους εμβολιασμούς», τόνισε στον Ant1 ο Υπουργός Υγείας, αναγνωρίζοντας την συμβολή τους στην εθνική εκστρατεία.

Αναφορικά με κάποια προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διανομή των self tests (π.χ. κάποιοι μαθητές θα χάσουν ένα τεστ για την ερχόμενη Δευτέρα), δεσμεύτηκεπως θα δει το θέμα με τους αρμοδίους και διαβεβαίωσε πως «Ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε».

Κικίλιας: Εξασφαλισμένες οι δόσεις με AstraZeneca παρά το «όχι» από την ΕΕ

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, στις παραγγελίες του οποίου βάζει τέλος η Ε.Ε. μετά τον Ιούνιο, τόνισε πως είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις για την Ελλάδα. Επαναλαμβάνοντας πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο», υπογράμμισε πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια, επισημαίνοντας πως η έγκρισή του – όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε.- έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας. Υπενθύμισε πως έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου.

Τέλος Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού 30-44

Η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου, γνωστοποίησε ο Υπουργός Υγείας. Συμπλήρωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

«Έχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια», είπε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμένους μαθητές

Για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΜΑ, συνέχισε και προανήγγειλε πως η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών.

Μάλιστα, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Θα είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που θα εμβολιάζουμε κατ΄οίκον

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «εμβολιάσαμε καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων», ενώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό είπε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα τον εφαρμόσει και προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Ερωτηθείς σχετικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών, ξεκαθάρισε πως πάνω από το 85% των ιατρών έχει εμβολιαστεί. Παραδέχθηκε πως δεν τον ικανοποιεί το ποσοστό των υπολοίπων (νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού). Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους υγειονομικούς. 

Όσοι γιατροί λένε να μη γίνουν τα εμβόλια, πρέπει να γνωρίζουν το ιστορικό του ασθενούς και να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Δεδομένου του ιατρικού απορρήτου, οφείλω να σεβαστώ την εισήγησή τους, είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Το εμβόλιο είναι δώρο της επιστήμης

«Το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο», προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα, τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τον θάνατο του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρου Κατσανέβα, από κορονοϊό, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του, ο κ. Κικίλιας είπε πως «μάλλον είχε νοσήσει πριν κάνει το εμβόλιο». Ευκαιρίας δοθείσης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, όπως και σε όλες τις οικογένειες που έχουν χάσει ανθρώπους από την COVID-19.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές το άνοιγμα του Τουρισμού στις 15 Μαΐου, σημείωσε πως πλέον έχουμε εκατομμύρια εμβόλια διαθέσιμα, έχουμε πολλαπλάσιο αριθμό testing σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, έχουμε θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πλέον έχουμε και την εμπειρία που αποκομίσαμε από τη διαχείριση της κρίσης.

Πρόσφατα Άρθρα
Καιρός: Kακοκαιρίες μέχρι την Πρωτοχρονιά – Τα προγνωστικά μέχρι και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2025, 10:52
Κυψέλη: Ειδικοί μιλούν για την επίθεση με μαχαίρι στο Γυμνάσιο και την επιλογή να προφυλακιστεί η 16χρονη 18 Δεκεμβρίου 2025, 10:45
Συννεφιασμένος ο καιρός και ασθενείς βροχές 17 Δεκεμβρίου 2025, 08:51
Κυψέλη: Η 16χρονη είχε μαχαιρώσει ξανά συμμαθητές της 16 Δεκεμβρίου 2025, 09:21
Δωρεά σπέρματος: Οι κίνδυνοι και το «σπέρμα των Βίκινγκ» 16 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Εορταστικό ωράριο: Ξεκινά σήμερα – Ποιες Κυριακές τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά 11 Δεκεμβρίου 2025, 09:22
Ο παιδικός ιός που συνδέεται με καρκίνο μεγαλώνοντας – Το 95% τον έχει 11 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Δότης σπέρματος με καρκινογόνο μετάλλαξη απέκτησε 200 παιδιά 10 Δεκεμβρίου 2025, 13:54
Σχολεία: Πότε κλείνουν για Χριστούγεννα; 10 Δεκεμβρίου 2025, 11:22
ΕΟΦ: Βρεφικό γάλα συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης 9 Δεκεμβρίου 2025, 14:29
Βρετανία: Σχολεία κλείνουν και μάσκες επιστρέφουν – Σαν την εποχή του COVID 9 Δεκεμβρίου 2025, 13:15
Ζάκυνθος: Ανείπωτη θλίψη για τον 2χρονο που κατασπαράχθηκε από το πίτμπουλ 8 Δεκεμβρίου 2025, 09:39
Χριστούγεννα: Προσοχή στα λαμπιόνια! Το μήνυμα της Πυροσβεστικής 8 Δεκεμβρίου 2025, 09:14
Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Byron μέχρι Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2025, 09:22
Κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει 5 Δεκεμβρίου 2025, 12:34
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version