Τι τρώνε των φρονίμων τα παιδιά και αναπτύσσονται σωστά;

Από τα δυο μέχρι τα 12 τους χρόνια, οι ανάγκες του οργανισμού τους εκτινάσσονται στα ύψη. Κι αν τις καλύψουμε σωστά, το ίδιο θα συμβεί και με τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη!
14 Μαΐου 2021 | 14:01

Τι ωραία που θα ήταν όλα, αν τα παιδιά μας γεννιόντουσαν με… manual; Δυστυχώς τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει, και έτσι πιάνουμε τον εαυτό μας διαρκώς να αγωνιά για το αν ανταποκρινόμαστε σωστά στα καθήκοντά μας. Και η πρώτη μας έγνοια είναι, φυσικά, η διατροφή τους, που θέτει τις βάσεις για την καλύτερη δυνατή σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Οι παρακάτω πέντε ομάδες τροφών μπορούν να δώσουν στα μικρά μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ανάγκη. Και το καλύτερο νέο είναι ότι περιλαμβάνουν και κλασικές αγαπημένες τροφές τους, όπως τα γαλακτοκομικά και το κοτόπουλο.

Πρώτα πρωτεΐνες

Δυνατό σώμα σημαίνει δυνατοί μύες – και οι δυνατοί μύες, σε ενήλικες και παιδιά, απαιτούν πρωτεΐνη. Το ίδιο και τα γερά οστά! Οι ιδανικές πηγές αυτών των πολύτιμων συστατικών είναι, φυσικά, το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο, τα οποία αποτελούν και καλές πηγές σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Κι αν το κόκκινο κρέας θα πρέπει να μπαίνει στο πιατάκι του με μέτρο – άλλωστε και το ίδιο, αν είναι ακόμη σε νηπιακή ηλικία, κατά πάσα πιθανότητα δυσκολεύεται να το μασήσει – το κοτόπουλο, μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές μεταξύ των παιδιών, μπορεί να κάνει την εμφάνισή του στο παιδικό μενού ακόμη και τρεις φορές την εβδομάδα. Άλλα τρόφιμα που μπορούν να του προσφέρουν τις πολύτιμες πρωτεΐνες είναι τα αυγά και τα όσπρια.

Χρήσιμο Tip

Πουλερικό από πουλερικό διαφέρει! Για να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί μας λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα, φροντίζουμε να κάνουμε και τις πιο ποιοτικές επιλογές. Εμείς προτιμάμε για το οικογενειακό μας τραπέζι το Ελαιοπουλάκι, το trademark κοτόπουλο της φάρμας Αγγελάκη που μεγαλώνει τρώγοντας αποκλειστικά φυτικές τροφές, οι οποίες αποτελούνται κατά 55% από καλαμπόκι και κατά 2% από ελαιόλαδο. Η μοναδική αυτή διατροφή του δεν του χαρίζει μόνο την πλούσια γλυκιά γεύση, το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα του και το πιο ζουμερό κρέας, αλλά του δίνει και υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού, στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και των νυχιών και παράλληλα έχει αντιοξειδωτική δράση. Δεν είναι τυχαίο που το Ελαιοπουλάκι έχει σαρώσει τα εθνικά και διεθνή βραβεία για την άριστη ποιότητα και γεύση του!

Δώρα της φύσης

Όταν ακούμε τη φράση «υγιεινή διατροφή» σκεφτόμαστε αυτομάτως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά – και εννοείται ότι δεν έχουμε άδικο. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, όχι μόνο θα χαρίσουν στα μικρά μας έναν γερό οργανισμό και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά θα ενισχύσουν την ανάπτυξη των εγκεφαλικών τους κυττάρων, τη λειτουργία του εγκεφάλου τους, τη συγκέντρωση και τη μνήμη τους. Και ξέρουμε ότι όσο κι αν δεν τα συμπαθεί, σίγουρα υπάρχουν αρκετά που θα λατρέψει μετά από λίγες δοκιμές!

Χρήσιμο tip

Θυμηθείτε πως στη συγκεκριμένη κατηγορία, όσο πιο χρωματιστά, τόσο το καλύτερο! Η ποικιλία χρωμάτων δεν είναι απλώς όμορφη για το «μάτι» του παιδιού, αλλά εξασφαλίζει ότι θα λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα, εφόσον τα πλύνετε καλά, είναι καλύτερο να μπαίνουν στο πιατάκι του μαζί με τη φλούδα τους, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Και μην ξεχνάτε: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσο αντιπαθητικά και αν του είναι, ανήκουν στα πλέον πολύτιμα για τον οργανισμό του.

Από το καλό (λιπαρό) στο καλύτερο

Το μικροσκοπικό του σωματάκι εργάζεται νυχθημερόν και σε υψηλές ταχύτητες – για αυτό και έχει ανάγκη από αντιστοίχως ισχυρά «καύσιμα». Τα καλά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, τις ελιές, τους ξηρούς καρπούς και τη φυτική μαργαρίνη, θα το βοηθήσουν σε πολλές καθημερινές λειτουργίες, από τη μεταφορά και απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, μέχρι την παραγωγή ορμονών, τη λειτουργία των κυττάρων και τη νευρομυϊκή του ανάπτυξη.

Χρήσιμο tip

Στην περίπτωση των λιπαρών, πρέπει να δίνουμε βάση και στην ποσότητα και στην ποιότητα, γιατί τα σφάλματα μπορεί να οδηγήσουν στην υπερβολική αύξηση του βάρους του. Ποντάρετε σε εκείνα που προέρχονται από φυτικές πηγές ή από λιπαρά ψάρια και αποφύγετε τα κορεσμένα, που προέρχονται κυρίως από το κόκκινο κρέας και το ζωικό βούτυρο.

Πείτε «τυρί»

Ήταν η πρώτη τροφή της ζωής του και θα το ακολουθήσει για πολύ καιρό ακόμη, πλέον σε όλες της τις μορφές. Εκτός από το γάλα, που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξή του, το γιαούρτι και το τυρί αποτελούν πολύ σημαντικές πηγές ασβεστίου και φωσφόρου, που φροντίζουν για την υγιή ανάπτυξη των οστών, των μυών και των δοντιών του.

Χρήσιμο tip

Σε αυτά τα χρόνια της εκρηκτικής ανάπτυξης, είναι απολύτως απαραίτητο να καταναλώνει καθημερινά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Ωστόσο, από την ηλικία των δύο ετών και έπειτα, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ώστε να μην το φορτώνουμε με περιττές θερμίδες.

Υδατάνθρακες: Ο θησαυρός

Δημητριακά, ψωμί, ρύζι, κινόα, πλιγούρι, ζυμαρικά, πατάτες… Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι τροφές; Πρώτον, κατά κανόνα τα παιδιά μας τις απολαμβάνουν. Και δεύτερον, είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, που προσφέρουν στα μικρά μας την ενέργεια που έχουν ανάγκη για να αντεπεξέλθουν στις… δύσκολες μέρες του ατέλειωτου παιχνιδιού, αλλά και του διαβάσματος και της εξερεύνησης. Για αυτό και θα πρέπει να μπαίνουν στο πιάτο τους σε καθημερινή βάση.

Χρήσιμο tip

Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι αγαπημένοι υδατάνθρακες των παιδιών, όμως δεν πρέπει να λυγίζουμε απέναντι στις διαρκείς εκκλήσεις τους για τηγανιτές πατάτες και δημητριακά με πρόσθετη ζάχαρη. Τα προϊόντα ολικής άλεσης και οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες πρέπει να του γίνουν συνήθεια από μικρή ηλικία, αφού περιέχουν και πλήθος φυτικών ινών, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β που ενισχύουν τη λειτουργία του νευρικού του συστήματος και συμμετέχουν στον μεταβολισμό των τροφών για την παραγωγή ενέργειας.

Πώς θα το πείσω να τα φάει όλα αυτά;

Πολλά παιδάκια είναι διστακτικά απέναντι σε νέες τροφές – ή και απολύτως αποφασισμένα να μην φάνε τίποτα που να μην έχει μπεζ χρώμα μέχρι να κλείσουν τα είκοσι. Όμως υπάρχουν τρόποι να τα πείσουμε για το αντίθετο.

Των φρονίμων τα παιδιά…

.

  • Πριν πεινάσουν, όντως μαγειρεύουν. Όταν συμμετέχουν στη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού, τα μικρά μας είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
  • Είναι smoothie operators. Αν δεν τρώει το σπανάκι ή τα φρούτα του, ένα λαχταριστό smoothie ίσως κάνει το θαύμα του.
  • Απολαμβάνουν νοστιμιά. Υπάρχουν αμέτρητες τροφές που είναι και νόστιμες και υγιεινές – και έχουν και το… look που αγαπούν τα παιδιά μας. Για παράδειγμα, οι Κοτομπουκιές Πανέ Αγγελάκης, που αποτελούνται από ατόφιο φιλέτο στήθος κοτόπουλου, είναι τόσο ζουμερές και τραγανές που αποκλείεται να μην το πείσουν να δοκιμάσει.
  • Έχουν φρόνιμους γονείς. Είναι απολύτως λογικό: Αν σας βλέπει να τρώτε πρόχειρο και κακής ποιότητας φαγητό, όσες φορές κι αν του πείτε ότι «αυτό είναι για μεγάλους», θα κοιτάζει το μπρόκολό του με μισό μάτι.
  • Ξέρουν από… food styling. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε κανένα υπερθέαμα, όμως ένα περιποιημένο πιάτο, με διαφορετικά χρώματα (αν μπορείτε, γιατί όχι και σχήματα;) θα το προϊδεάσει σίγουρα πιο θετικά απέναντι στην εκάστοτε νέα γεύση.

Πόσο να φάει και από τι;

Το ύψος και το βάρος του παιδιού κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τι ποσότητες χρειάζεται να καταναλώνει από την κάθε ομάδα τροφίμων. Ωστόσο, οι πληροφορίες στον παρακάτω πίνακα μπορούν να γίνουν μια καλή αρχή για να σχεδιάσετε το… εβδομαδιαίο μενού του.

2-3 ετών 4-8 ετών 9-13 ετών
Κρέας και Κοτόπουλο 2-3 μερίδες των 60γρ/ εβδομάδα 2-3 μερίδες των 60-90γρ/ εβδομάδα 2-3 μερίδες των 90-120γρ/ εβδομάδα
Ψάρια 2 μερίδες των 60-90γρ/ εβδομάδα 2-3 μερίδες των 90-120γρ/ εβδομάδα 2-3 μερίδες των 120-150γρ/ εβδομάδα
Όσπρια Έως 3 μερίδες των 60-90γρ/ εβδομάδα 3 μερίδες των 90-120γρ/ εβδομάδα Τουλάχιστον 3 μερίδες των 120-150γρ/ εβδομάδα
Λαχανικά 1 μερίδα των 150-200γρ/ ημέρα 1-2 μερίδες των 150-200γρ/ ημέρα 2-3 μερίδες των 150-200γρ/ ημέρα
Φρούτα 1 μερίδα των 120-200γρ/ ημέρα 1-2 μερίδες των 120-200γρ/ ημέρα 2-3 μερίδες των 120-200γρ/ ημέρα
Γαλακτοκομικά 2 μερίδες/ ημέρα 2-3 μερίδες/ ημέρα 3-4 μερίδες/ ημέρα
Δημητριακά 3 μερίδες/ ημέρα 4-5 μερίδες/ ημέρα 5-6 μερίδες/ ημέρα
Λιπαρά 1-2 μερίδες/ ημέρα 2-3 μερίδες/ ημέρα 3-4 μερίδες/ ημέρα

.

Πηγή: Ινστιτούτο Προληπτικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis

Δείτε γευστικές συνταγές με Ελαιοπουλάκι ® και όλη την γκάμα πουλερικών Αγγελάκης εδώ.

imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version