Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό και έχει διαφορετική σχέση και με τον ύπνο. Ορισμένα μωράκια κοιμούνται εξ αρχής αρκετές ώρες, ενώ άλλα δείχνουν αποφασισμένα να μην κλείσουν μάτι. Όσα νανουρίσματα και αν του σιγοτραγουδήσετε, όσο κουρασμένο και αν μοιάζει στην αγκαλιά σας, μόλις το ακουμπήσετε στο στρωματάκι του, ξαφνικά είναι και πάλι σε πλήρη εγρήγορση. Και φυσικά όταν εκείνο είναι ξύπνιο, δεν μπορείτε να ξεκουραστείτε ούτε εσείς. Υπάρχουν όμως τρόποι να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί και τελικά να ξεκουραστείτε και εσείς.
Τι μπορείτε να κάνετε όταν το μωρό σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί
Δώστε του χρόνο
Αν κάθε φορά που το αφήνετε από την αγκαλιά σας ανοίγει τα ματάκια του, ίσως δεν του δίνετε αρκετό χρόνο να κοιμηθεί βαθιά. Περιμένετε λοιπόν 15-20 λεπτά από τη στιγμή που θα αποκοιμηθεί ή σηκώστε το ένα χεράκι του και αφήστε το. Αν το κουνήσει, είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο ύπνου, ενώ αν το χεράκι του πέσει στο πλάι του σώματός του, τότε έχει κοιμηθεί καλά και μπορείτε να το αφήσετε στην κούνια του.
Αφήστε το να προσπαθήσει μόνο του
Όταν το μικρό σας ανοίγει τα ματάκια του αλλά δεν κλαίει, μη βιάζεστε να το ξαναπάρετε στην αγκαλιά σας. Αν το αφήσετε, μπορεί να καταφέρει να αποκοιμηθεί και πάλι χωρίς τη δική σας βοήθεια.
Βοηθήστε το να χωνέψει
Αφού το ταΐσετε, μην το βάλετε αμέσως να ξαπλώσει. Αντ’ αυτού, κάντε το να ρευτεί και κρατήστε το όρθιο για πέντε λεπτά. Έτσι, το βοηθάτε να χωνέψει καλύτερα το φαγητό του και αποτρέπετε τις ενοχλήσεις που θα το κρατούσαν ξύπνιο.
Δοκιμάστε μια συσκευή λευκού θορύβου
Οι ήχοι από τις συσκευές λευκού θορύβου προσπαθούν να μιμηθούν το περιβάλλον της μήτρας, χαλαρώνοντας τα μωρά και βοηθώντας τα να κοιμηθούν πιο εύκολα και για περισσότερη ώρα.
Σκεφτείτε τη λύση του φασκιώματος
Το φάσκιωμα βοηθά τα μωρά να απολαύσουν περισσότερο τον ύπνο, επειδή κρατά σταθερά τα άκρα τους, τα οποία τείνουν να κινούνται απότομα κατά τη διάρκεια του ύπνου και να τα ξυπνούν. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι απόψεις για αυτή την παραδοσιακή πρακτική διίστανται, προτού αρχίσετε να τυλίγετε το μωρό σας, πάρτε τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου. Και σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε πως έχετε μάθει να το κάνετε σωστά!